Sairaus

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Information.gif Tämä artikkeli ei ehkä ole paskaa, muttei se mikään loistavakaan ole.
Pienellä työllä tästä artikkelista saa sellaisen. Jatkokeskustelua keskustelusivulla.

Sairaus on tila, jossa ihmisessä on jokin vika. Vika ei voi olla tehdessä tullut, eli valuvirhe, sillä silloin kyse on vammasta. Sairaus voi olla joko psyykkinen tai fyysinen. Psyykkisen sairauden oireet ovat psyykkisiä ja fyysisen fyysisiä. Tämän jaottelun on väitetty aiheuttavan useilla ihmisillä suuria ongelmia, joka johtunee siitä, että hekin ovat todennäköisesti sairaita. Psyykkisistä sairauksista kärsivät eristetään usein laitoksiin, kun taas fyysisistä sairauksista kärsivät eristetään vain toisinaan laitoksiin, jotka ovat eri laitoksia kuin psyykkisten laitokset. Tätä jaottelua on pidetty rasistisena ja siihen on vaadittu usein muutosta. Nämä laitokset väittävät hoitavansa potilaita, koska totuus on katsottu liian synkäksi.

Tutkijoille ei ole täysin selvää, mikä on sairaus ja mikä ei. Esimerkiksi vielä vuonna 2005 panetusta pidettiin sairautena. Aivokuume poistettiin virallisesta sairausluettelosta vuonna 2006. Sairauksia syntyy jatkuvasti lisää. Jos sairaus kuolee, se on voitettu. Voitettuihin sairauksiin kuuluu muiden muassa rutto, jota levittivät keskiajalla rotat.

Toteaminen[muokkaa]

Sairauden yleensä toteaa lääkäri, joskin sairauden voi todeta myös itse, mutta tällöin on usein kyse mielisairaudesta, joka niin ikään tulee todeta lääkärin toimesta. Sairaus voidaan todeta tilanteessa, jossa henkilöllä on oireita, joita tunnetaan joitain kymmeniä, mutta eri oireyhdistelmät ovat merkki eri sairuksista. Oireiden voimakkuus kertoo myös kyseessä olevasta sairaudesta.

On olemassa oireettomia sairausia, jotka lopulta tappavat. Vastapainona tälle löytyy tilanne, jossa on oireita ilman sairautta. Tätä tilannetta kutsutaan syndroomaksi.

Sairauksien leviäminen[muokkaa]

Vittumaisin tapa kunnioittaa ihmistä tämän omilla syntymäpäivillä tai jouluna on lahjoittaa tälle sairaus. Yleensä sairautta ei kuitenkaan anneta yleensä paketissa, vaan se esimerkiksi tartutetaan. Sairaudet eivät aina tartu. Jos sairaus kuitenkin tarttuu, sairastuu toinenkin ihminen. Tartuttamiseen voi kuitenkin mennä useita tartutuskertoja. Tartuttamista myös vaikeuttaa huomattavasti ehkäisyvälineiden käyttö, joten niitä tulee tartuttaessa välttää.

Erilaisia sairauksia[muokkaa]

Katso myös[muokkaa]