Saab

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Star.svg
Tämä artikkeli on kouluesimerkki siitä, miltä hyvä sivu voi näyttää. Tee näin.
Saab Spyker Automobiles
Borkborksaab.gif
"Bork bork bork!"
Yritysmuoto: osakeyhtiö
Perustettu: 1947 (-1993, 2010-)
Toimitusjohtaja: Victor Muller
Kotipaikka: Amsterdam
Toimiala: autoteollisuus
Henkilökuntaa: 130
Liikevaihto: 0 € (2009)

Saab (Svenska Aerofågel Aktiebolag, mutta Saabin omistajien mielestä Säljaste Av Alla Bilen, asiantuntijoiden mukaan Sämst av alla bilar) on ruotsalainen autonvalmistaja vuodelta 1947. Se on tullut tunnetuksi lähinnä esteettisesti kysenalaisten korimallien suunnittelijana sekä kolariturvallisuuden ja turboahtelun edelläkävijänä. Tärkeimpiä Saabin markkina-alueita ovat Pohjoismaat, Vatikaanivaltio, Kongon demokraattinen tasavalta, Hinnerjoki ja Hervanta.

Elinkaarensa aikana Saabin merkittävimpiä kilpailijoita ovat olleet Volvo, Talbot ja Moskvitš.

Historia[muokkaa]

Svenska Aerofågel Aktiebolagin perustivat vuonna 1947 "Sven" Benny Andersson, Björn Ulvaeus, Anni-Frid Lyngstad ja Agnetha Fältskog. Nelikon etunimien alkukirjaimistahan Saab sai nimensä. Tuotanto aloitettiin Röllimetsässä (Trollhättan), Etelä-Ruotsissa, saman vuoden kuluessa. Lainaa yritykselle ei aluksi pankista herunut, mutta nelikko onnistui aloittamaan toimintansa haalimalla kaatopaikalta hylättyjä jääkaappeja, pakastearkkuja ja leivänpaahtimia ja hitsaamalla niihin ilmakumirenkaita kottikärryistä. Myöhemmät AERO-mallit ovat saaneet ilmeisesti nimensä juuri ilmakumirenkaista. Saab 90210, Ignis -jääkaappiin pohjautuva ja Asperan tai Briggs & Strattonin 50cm³ moottorilla kulkeva prototyyppi esiteltiin lehdistölle kesällä 1947. Volvoihinsa tympiintynyt ruotsalaisyleisö otti uuden tulokkaan vastaan varauksellisen positiivisesti.

Historiaan mahtuu myös monelle tuntematon ajanjakso jota kutsuttakoon nimellä Saab-Valmet. Vuosina 1953-1962 Saab teki yhteistyötä Valmetin (Valkeakosken Metsästysseura Ky) kanssa, jolloin Saab 96 Petro sai pellolle suistumisen varalle valtavan isot takarenkaat ja Carl Perkinsin omin käsin kokoaman 845cm³ dieselmoottorin takaistuimen paikalle. Muutosten vuoksi jouduttiin luopumaan lämmityslaitteesta ja se ei miellyttänyt ostajia. Niinpä malli poistui tuotannosta n. 10 vuoden kokeilun jälkeen ja samalla poistui Suomen maanteiden varsilta Petro-Saabien jälkeensä jättämä sankka sauhu ja petroolin imelä tuoksu.

Mallista riippumatta jo tuotantoaikojen alusta alkaen Saab on antanut kuljettajilleen kaupanpäällisenä leikkisän lisänimen "Saabisti". Saabistien harrastukset Saabien virittelyn lisäksi ovat olleet moninaisia. Monella Saabistilla onkin ollut monta naista. Eniten on suosittu punaista. Se onkin ollut kautta aikain Saabin halutuin väri.

Saabisteihin on aina yhdistetty eräs perversio. Saabistit ovat aina harrastaneet autojen katsastamista. Se onkin niin mukaansa tempaavaa, että monet Saabistit ovat katsastaneet omien autojensa lisäksi myös naapurien rouvien pelejä hyvällä menestyksellä. Autot eivät toki ole aina läpäisseet katsastusta. Onpa moni Saabisti katsastanut myös viereisellä kaistalla lipuvia Volvojakin, salaa tosin.

Markkina-alueet[muokkaa]

Saabin myynti maailmanlaajuisesti 1947-1993

Historiansa aikana Saabeja on kaupiteltu lähes jokaisessa maailmankolkassa. Luonnollisesti Pohjoismaat olivat ruotsalaisfirman ensisijainen kohde, ja kauppasuhteita vahvistettiin ulkoistamalla osa tuotannosta naapurimaihin. Röllimetsän lisäksi myös Uudessakaupungissa valmistettiin kokonaisia autoja, Norja toimitti malleihin vaihdekepin nuppeja, Islannissa tehtiin tuhkakupit ja tanskalaisten harteille sysättiin viivakooditarrojen liimaus käyttäjän opaskirjoihin.

Kongon demokraattinen tasavalta hankki 60 -luvulla armeijansa käyttöön laivalasteittain kevyesti panssaroituja Saab 96 -ajoneuvoja miehistönkuljetustarkoituksiin. Vastineeksi Ruotsin valtio osti Kongosta raakatimantteja, banaaneita ja liaaneita. Myös Vatikaanivaltio tilasi Paavin ja kardinaalien käyttöön erikoisvarusteltuja kutvosia. Kohtalaisesti ajokit kävivät kaupaksi myös muualla Euroopassa ja Keski-Afrikassa. Viimeisinä vuosina ennen konkurssia suurin osa Saab 900:n tuotannosta laivattiin Chileen, Etelä-Amerikkaan, jossa niillä kisattiin Rally de la Muertessa, kuolonrallissa, jossa paikalliset asukkaat laskettelivat alas tietöntä, lähes pystysuoraa vuorenrinnettä Tyyneen valtamereen.

Uudelleensyntynyt Saab Spyker Automobiles on ottanut tavoitteekseen Amerikan valloituksen. Uusien mallien karvalakkiversioissakin on USA-varustepaketti; 20 mukitelinettä ja 5 hampurilaistelinettä, krominvärisestä muovista tehty kojelauta sekä titaaniosilla vahvistettu kuskinpenkki jonka olisi tarkoitus kestää jopa 300-kiloinen kuljettaja. Saabin GPS-navigaattori mongertaa englantia Alabaman murteella ja piristää tunnelmaa laukomalla väliin Raamatunlauseita.

Saab joutui erään arvostetun autoalan tahon mukaan viime vuosina vaikeuksiin myös Afrikan markkina-alueella erikoisesta syystä. Jo Saab 96:n putputtavan pakoäänen aikana Kongon alueella ihmeteltiin satunnaisia paikallisia väestökatoja. Myöhemmin Saab 9-5:n turbomoottorin rytmikkään mörisevän pakoäänen, tuon rytmikkään patarummun töminää muistuttavan äänen saavutettua myös Afrikan mantereen muutamien vientiautojen myötä alkoivat viranomaiset ihmetellä taas ilmaantuneita joukkokuolemantapauksia Somaliassa.

Saabin äänen kajahdettua ilmoille paikalliset asukkaat uskoivat Hampuusien Ylijumala Huspatihutan alkaneen takoa märjät huulet töröllään valtavilla kiiltävänpunaisilla nahkapatukoilla mustaa isorumpua, Kuoleman TomTom-rumpua hitain, tappavin iskuin. Se tarkoittaa kansallisen Afrikan EU-säännön (1:23:Saab 9-5-onok) mukaan kuolemantanssin alkua. Niinpä lainkuuliaiset somalit alkoivat hytkyä iskujen tahdissa tuskan hiestä valuen ja silmien pullistuessa irti päästä ainakin kolmen millimetrin etäisyydelle asti. Tuskainen, viimeinen tanssi jatkui myöhäiseen yöhön ja kuolemaan asti, jolla hetkellä rintakarvat, hikiset huulet ja hirmuisen isot hauislihaksetkin irtosivat ruumiista lentäen maahan iljettävien takkuisten korppikotkien ravinnoksi. Niin tanssivat nuo maahansa jääneet kaukaisen maan salskeat nuorukaiset itsensä hengiltä Saabin äänen vuoksi.

Niin selvisi lopulta tutkijoille tuon kamalan tragedian toistumisen syy.

Niinpä päättyi Saabin tarina myös Afrikan alueella valmistajalle langetettuun 500£ sakkoon ja jo maahantuodut Saabit määrättiin laivattaviksi välittömästi synkissä konteissa Suomeen Nurmijärvelle piilotettaviksi ikuisiksi ajoiksi 3€ uhkasakon uhalla.

Mallit[muokkaa]

Saab 92[muokkaa]

Saab 92/93/96

Talouspuolen järjestyttyä Saab pääsi aloittamaan vakavamman mallikehityksen. Ensimmäinen sarjatuotantoon päässyt malli, Saab 92, oli alusta loppuun Björn Ulvaeuksen suunnittelema. Persoonallinen muotoilu herätti sympatiaa niin Ruotsissa kuin ulkomaillakin ja tehokas, Tunturilta lisensoitu 2-tahtimoottori vetosi kansaan ralliautoilun aikakauden kynnyksellä. Ulvaeuksen väriliidulla nenäliinaan aamiaisen aikana tuhertama luonnos osoittautui myös sangen aerodynaamiseksi; auton ilmanvastuskerroin oli 0.30 – sama kuin esimerkiksi modernissa Ferrari F40:ssä.

Saab 92 oli tuotannossa sellaisenaan vuoteen 1957 saakka, ja sitä valmistettiin yli 20 000 kappaletta.

Saab 93[muokkaa]

Saab 93 oli käytännössä lähes identtinen edeltäjänsä kanssa, mutta siihen sai lisävarusteena 2-piste-turvavyöt. Tässä mallissa Saab myös kehitti maailman ensimmäistä turvatyynyä, joskaan prototyyppi ei koskaan päässyt tuotantoon saakka. Saabin turvatyyny oli monessa mielessä hyvin samantapainen nykyaikaisten airbagien kanssa; ratin keskiöön oli survottu perunasäkki ja etupuskurin painuessa sisään moottoritilassa oleva siipiratas pakokaasuvirtaa hyväksikäyttäen puhalsi säkin täyteen hiekkaa. Järjestelmää ei kuitenkaan koskaan saatu toimimaan aiotulla tavalla. Suurimpana ongelmana pidettiin suhteellisen hidasta täyttöaikaa; törmäyksestä säkin täyttymiseen kului aikaa noin pari minuuttia. Vastoinkäymisistä huolimatta Saabin insinöörit eivät silti koskaan ideaansa hylänneet ja täyttömekanismia vauhdittavasta ropellista kehitettiin myöhemmin maailman ensimmäinen turboahdin.

Viimeinen Saab 93 valmistettiin vuonna 1959, ja kaikkiaan Röllimetsä suolsi mallia ulos noin 50 000 kappaletta.

Saab 96[muokkaa]

Myös Paaville kelpasi kyyti ysikuupassa.

93:n seuraajaksi esiteltiin vuonna 1960 Saab 96. Edelleenkään toimivaksi todettua kaavaa ei haluttu muuttaa, ja niin korimalli kuin voimanlähdekin pysyivät tuotannon alkuvuosina samoina. Vasta 60-luvun lähestyessä loppuaan myös Saabilla myönnettiin, että alun perin pappamopoa kyydittäneestä moottorista ei yksinkertaisesti saatu enää tarpeeksi hevosia kilpailemaan aikalaistensa kanssa muskeliautojen kultakaudella. Vuonna 1967 katseet kääntyivät Fordin suuntaan. Ajatus Ford Mustangin 6.4 litraisen, 320 hevosvoiman V8:n pudottamisesta rynnäkkösämpylän konetilaan kuulosti houkuttelevalta, mutta periruotsalaiseen tapaan Saabilla iski pupu nahkahousuihin. Amerikan Fordin sijaan käännyttiin Euroopan Fordin puoleen; V8 -ajatus puolitettiin V4:ksi ja moottorin koko pudotettiin 1.5 litraan. Taunuksesta tuttu voimanpesä oli silti merkittävä askel kohti nelitahtimoottoreiden jännittävää maailmaa ja 55 hevosvoimaa kiidätti ysikuupan nollasta sataan hulppeassa 16 sekunnissa.

Turvallisuuden edelläkävijänä Saab toi markkinoille 96:n myötä ajovalojen pesulaitteet, Suomessa silmänpesureina tunnetun tekniikan. Myöhemmin piilolinssien yleistyttyä myös Saab siirtyi muiden merkkien tavoin painepesurimallisiin pesulaitteisiin sillä Saab hävisi poikkeuksetta kaikki EU-tuomioistuimessa käydyt oikeudenkäynnit pyyhinpesuissa kadonneiden piilolinssien osalta.

96:lla ajettiin lukuisiin rallivoittoihin RAC:sta Monte Carloon. Röykän Minirallia Saab ei koskaan onnistunut valloittamaan. Suurin syy siihen lienee se, että kyseistä rallia ei koskaan edes ajettu. Kuuluisimpia kuskeja olivat Simo Blomqvist, Simo Lampinen, Simo Carlsson, Simo Salminen ja Simo Frangén sekä Vaatehuoneen Simo. Rallimenestyksen innoittamana Saab otti osaa myös 1977 Formula 1-sarjaan. Kuljettajat Leo Kinnunen ja Leo Lastumäki osallistuivat kauden kolmeen ensimmäiseen osakilpailuun lievästi muunnellulla Saab 96:lla, mutta eivät päässeet kertaakaan aika-ajoja pidemmälle.

Kymmeniä miljoonia maksanut formularetki oli lopun alkua Saabin historiassa. Pääosin muuttumattomana 30 vuotta pysynyt malli alkoi jäädä armottomasti kilpailijoidensa jalkoihin kaikilla markkina-alueilla, ja viimeinen 96 rullasikin Uudenkaupungin tuotantolinjalta vuonna 1980. Kaiken kaikkiaan mallia suollettiin ulos niin ruotsalaisten kuin suomalaistenkin toimesta metsiämme pilaamaan yli puoli miljoonaa kappaletta. Viimeinen vuosimalli sai harvinaisen sinisen värin, sillä kaikki siihen asti käytetyt maalit olivat loppuneet. Lisäksi aivan viimeisiin yksilöihin asennettiin Ronalin valmistamat alumiinivanteet normaalien levypyörien loputtua valmistustarvikevaraston kyseiseltä hyllyltä.

Rallimuistojen lisäksi mieliimme 96-mallista jäänee ikiajoiksi vaihdelukko. Saabin ohjauspylväs asennettiin tehtaalla suomalaisten humalaisten kokoonpanijoiden toimesta huolimattomasti vinoon jolloin normaalia rattilukkoa ei saatu asennettua toimivaksi. Saabeihin asennettiinkin ylitöinä vaihdelukko jonka lukitus kytkettiin vääntämällä P-asennossa vaihdetanko alaspäin niin pitkälle, että vaihdetangon nuppi lukittui aaltopellistä tehdyn pohjalevyn uraan. Vapaakytkin oli toinen erikoisuus, joka tuotti harmaita hiuksia monelle käyttäjälle. Kytkintä painettaessa auto ei mennyt eteenpäin vaan oli ikäänkuin vapaalla. Eipä ihme, että moni Saabisti onkin lähtenyt eläkkeelle harmain hapsin.

Saab 99[muokkaa]

Saab 99 oli yhtiön ensimmäinen yritys modernisoida autotarjontaansa. Ulkoasuun haettiin tällä kertaa inspiraatiota saippualaatikosta kananmunan sijaan, ja valmistus alkoi kiireen vilkkaa Röllimetsässä ja Uudessakaupungissa. Saab 99 oli kuitenkin pääosin sama vanha 96, vain hieman erilaisissa kuorissa. Ylenpalttisen optimistisen hinnoittelun johdosta ainoastaan presidentti Kekkosella ja pankinjohtajilla oli Suomessa varaa tähän ökymalliin. Valtaosa tuotannosta jäikin myymättä. Suomen valtio lunasti heitteillejääneitä yksilöitä virkavallan käyttöön. Vauhdikkain malli oli 99 Turbo ahdetulla moottorilla. Myös kaasutinmallit olivat usein ahdettuja. Tavallinen näky Suomen maanteillä oli, että Saabin ahtaille takaistuimille oli ahdettu lasten lisäksi koira ja anoppi.

Jäljelle jääneiden yksilöiden hävittämiseksi vuonna 1990 perustettiin Suomen Saab-klubi ry. Vielä tänäkin päivänä yhdistyksessä harjoitetaan määrätietoista ysiysien paalausta.

Saab 900[muokkaa]

Saab 900, Röllimetsän joutsenlaulu.

Kassavarojen ehdyttyä konkurssin partaalla kiikkuva Saab kääntyi Ruotsin valtion puoleen. Kokonaan uusi malli oli saatava ulos, tai yhtiö olisi historiaa. Pitkin hampain valtio kaatoi Saabin kassaan kourallisen Kruunuja ja kehittelytyö pääsi alulleen.

Parin vuoden juopottelun tuloksena syntynyt kokonaan uusi Saab 900 oli kuitenkin monessa mielessä täysi fiasko jo ennen ensimmäisenkään ajokin päätymistä jälleenmyyjien parkkipaikalle; auton ulkonäkö oli vielä vuosikausia aikalaisiaan jäljessä, ajo-ominaisuudet muistuttivat kolmipyöräistä traktoria ja sisätilan mukavuus oli samaa luokkaa kirkonpenkillä kyhjöttämisen kanssa. Lukuisat turvallisuusinnovaatiot, turboahdetut moottorit ja valaanpyrstön kokoiset spoilerit eivät vakuuttaneet suurta yleisöä millään markkina-alueella ja kotiinpäin vetävät ruotsalaisetkin sotkivat töihin mieluummin munamankelilla kuin nousivat ulos Saabista julkisella paikalla.

Benny Anderssonin LSD-huuruissa kehittelemä markkinointikampanja keskittyi 900:n vertaamiseen suihkuhävittäjään. Kansan silmissä siinä ei ollut mitään järkeä – turbostaan huolimatta Saab pysyi silti yleensä tukevasti maan kamaralla, ellei sitten kierinyt kattonsa kautta ojaan tiukassa kurvissa. Yksikään kojelaudan nappuloista ei laukaissut ohjuksia kanssa-autoilijoiden niskaan tai pudottanut pommeja takapuskurissa kyhnäävien Lada-kuskien riesaksi.

Markkinoiden reaktioon Saabilla vastattiin hitaasti. Lentokonekampanjasta pidettiin kiinni veriseen loppuun saakka, mutta epätoivon vimmassa ajoneuvoon lisäiltiin ominaisuuksia, jotka voitaisiin mieltää aiheeseen liittyviksi. Hävittäjälentokoneista lainattu "Black Panel" -toiminto sammutti automaattisesti pimeällä kaikki kojelaudan valot, samoin kuin ajo- ja takavalot. Viimeisenä mallivuotena kuskille lisättiin myös heittoistuin.

Tuotantokautensa päätteessä epäonnista mallia oli valmistettu vain vajaa 10 kappaletta. Maailmankaikkeuden viimeinen Saab 900 valmistettiin Röllimetsässä vuonna 1993. Tämä sinikeltaiseksi maalattu ajokki lahjoitettiin Ruotsin kuninkaalle, Kaarle Kustaa XVI:lle. Vastaanottopuheessaan kuningas kiitti Saabia 46 vuotta kestäneestä karhunpalveluksesta Ruotsin kansalle ja puheen päätteeksi lykkäsi lahja-ajokkinsa Itämeren uumeniin. Lahja-auton turvatyynyn lopulta täytyttyä v. 1996 se nousi pintaan. Saabin turvallisuus osoitettiin todeksi silloinkin. Tyyny nousi pintaan vasta Silja Serenaden poistuttua Värtanin satamasta.

Konkurssi[muokkaa]

Saab ei koskaan osoittanut toipumisen merkkejä 70-luvulla alkaneesta taloudellisesta syöksykierteestään. 80-luvun loppupuoleen mennessä niin Ruotsin valtio kuin Saabin johtokin yritti etsiä yhtiölle ostajaa huonolla menestyksellä. Viimeisenä elinvuotenaan se listattiin Keltaisessa Pörssissä "Lahjoitetaan" -palstalla, mutta muutaman Toyota Avensis Owners Clubilaisen pilasoiton lisäksi ketään ei yhtiön pelastaminen kiinnostanut.

Svenska Aerofågel Aktiebolag julistettiin konkurssiin syksyllä 1993. Kukaan ei saapunut muistotilaisuuteen. Saabin pääkonttoriin muutti aikuisviihdeyritys ja Röllimetsän tehtaalla alkoi letkuttomien separaattoreiden ja jalattomien lypsyjakkaroiden sopimusvalmistus venäläiselle Antonovin agentuurille.

Oikeudet Saab -tavaramerkkiin jäivät Benny Anderssonille. 90-luvun loppupuolella hän yritti markkinoida Saab-merkkisiä kodinkoneita ja keittiökalusteita, mutta kysyntä oli olematonta ja tämäkin yritys ajettiin konkurssiin ennen vuosituhannen vaihdetta. "Sven" Benny Andersson jatkoi autojen parissa Top Gearin toimittajana ja koeajajana salanimellä "Sven" mikä salanimi kuitenkin Pohjoismaissa on muutettu muotoon "Stig".

Saabin toinen tuleminen[muokkaa]

Saab 9-4X pärjäsi törmäystestissä esikuvansa tavoin

Tammikuussa 2010 hollantilainen käsityönä autoja valmistava Spyker Cars N.V. otti yhteyttä Benny Anderssoniin. Spyker tarjosi oikeuksista Saab -nimeen 74 euroa ja pullon Absolut -vodkaa. Andersson hyväksyi tarjouksen 13. helmikuuta, ja joutui vatsahuuhteluun aamuyöllä 14. helmikuuta.

Spyker Cars N.V:n lehdistötiedotteen mukaan uuden sukupolven Saabeja valmistettaisiin taas Röllimetsässä Ruotsissa sekä Meksikossa. Uusia malleja ovat:

  • Saab 9-3, pääosin vanhaan Saab 900:aan pohjautuva malli jota on ulkoasultaan hieman muokattu nykyaikaisemmaksi.
  • Saab 9-4X, nelivetoinen citymaasturi, joka pohjautuu legendaariseen kiinalaiseen Jiangling Motors Landwindiin.
  • Saab 9-5, periaatteessa sama kuin Saab 9-3, mutta mallia on ruuvipenkissä venytelty hieman pidemmäksi ja moottoria hoonattu tasan kaksi kierrosta enemmän.
  • Saab 9/11, arabimaihin tarkoitettu vientimalli BioPower -moottorilla, joka voi käyttää polttoaineena kamelinlantaa.

Röllimetsän tehtaan avajaisissa Huhtikuussa 2010 mielialat olivat varauksellisen toiveikkaat. Spyker/Saabin toimitusjohtaja Victor Muller painotti, että uusille Saabeille löytyy kyllä ostajakunta. "Jos ei vapaaehtoisesti, niin sitten pakolla", totesi Muller tilaisuudessa kainalokoteloaan taputellen.

Toinen Konkurssi[muokkaa]

Joulukuun 19. vuonna 2011 Saab haettiin konkurssiin. 200000µF konkka oli edessä Mullerin pontevista yrityksistä johtuen. Saab olisi voinut jatkaa hieman pienemmällä 100000µF konkalla tuotantoaan vieläkin, mutta Mullerin ahneus liian ison konkan kanssa johti kassakoneen räjähdykseen.

Yhä edelleen Saabin pesää haluavia kiinalaismiehiä on nähty liikkeellä Peikkometsän ravintoloissa iltaisin. Saabin tarina voi siis yhä jatkua.


Ja se jatkuu SÄHKÖAUTONA[muokkaa]

Tulevaisuudennäkymät ovat hyvät sillä uusimmat Saabit ovat jo 12V sähköautoja. Suomalaiset Suorasen, nyttemmin Kiharaisen veljekset Eetu ja Joel ovat asentaneet nyttemmin molempiin autoihin 12V järjestelmät. Kokoonpanoa valvoo joukko valvojia äärimmäisen tarkasti.

Siitä huolimatta tuotannossa sattui vahinko kun työnjohtaja Markku Nousu määräsi ensin autoihin lisätehon toivossa asennettavaksi 220V järjestelmät. Kaikki menikin hyvin koeajon loppuun asti kunnes hallin toisessa päässä liian lyhyt KEVI-kaapeli irtosi, valot sammuivat ja vaihejohdin osui runkoon. Silloin valokaari osui asentajiin kihartaen hiukset. Siitä lähtien veljesten sukunimi muutettiinkin Kiharaiseksi.

Autot kootaan Suomessa salaisessa C-hallissa ja sieltä niitä putkahtaa aika ajoin iloksemme maanteille.