Sähköhammastahna

Hikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Teethbrush.jpg Tämä artikkeli on Suomen hammaslääkäriliitto ry:n suosittelema.

Historia[muokkaa]

Sähköhammastahnan ilmeinen tarve syntyi 1970-luvulla, jolloin ensimmäiset sähköhammasharjat tulivat markkinoille. Sähköhammasharjan myötä puristettava pelti -ja sittemmin muovituubi osoittautuivat auttamattoman vanhanaikaisiksi ratkaisuiksi ja odontologia-tarvikkeiden tuotekehityksessä jouduttiin tekemään vuosikaudet pyyteetöntä työtä, jotta sähköhammastahnan ensimmäiset tuotekokeilut saatettiin koekäyttöasteelle. Ensimmäinen sähköhammastahna oli Sälä&Roipe-postimyyntilehden 500-sivuisessa katalookissa vuonna 1984. Tuote oli sikäli keskeneräinen, ettei itse hammastahnaa ollut vielä sähköistetty, vaan sen sijaan tavanomaisen hammastahnan puristaminen sähköhammasharjaan tapahtui AAA-paristojen tuottaman sähköenergian voimalla. Sähköisen hammastahnan tie oli siten vasta alkutekijöissään. Markkinatuomioistuin tulkitsi näin sähköhammastahnan ensimmäisen version suoranaiseksi kusetukseksi ja tuote vedettiin markkinoilta paitsi Anttilan löytönurkasta, josta sitä sai omalla vastuullaan ostaa hintaan 9.90.

Edistystä tapahtuu[muokkaa]

Euroopan Hullu vuosi 1989 toi sähköhammastahnan päivänvaloon uudelleen sieltä, mistä päivä ei paista. Aika oli otollinen, koska kaikkien aikojen noususuhdanne oli kirinyt huippuunsa ja kansalaisilla kautta maan oli hirmuinen tarve ostaa kaikkea velaksi. Sähköhammastahna tuli markkinoille heti vuoden alusta, ja sitä myytiin valtavat määrät vahvistettuun 19,95 FIM hintaan. Sähköhammastahna vaati kuitenkin 220 voltin verkkojännitteen, jotta se olisi ollut johdettavista tuubista sähköhammasharjaan, joten sähköttömille kesämökeille siitä ei ensi alkuun ollut. Ongelmia aiheutti myös osittain huolimaton markkinointi, joka ei rajannut sähköhammastahnan käytön sidonnaisuutta sähköhammasharjaan riittävän selkeästi. Sähköhammastahna ei näet toiminut tavanomaisella hammasharjalla, vaikka Kari Jordan asetti kaiken arvovaltansa peliin sähköhammastahnan kaikkivoipaisuudesta myös perinteisille analogisille hammasharjoille. Tavanomaisen käsivoimilla nykytettävän hammasharjan suosio kuitenkin romahti Suomessa ja sähköhammasharjasta tuli jokaisen kodin perustarvike. Sähköhammastahnan menekkiä haittasivat kuitenkin korkeista tuotantokustannuksista johtuva korkea hinta ja syvä taloudellinen kriisi, johon Suomi vajosi pian vuosikausiksi vuoden 1989 jälkeen.
Sähköhammastahnaa kopioidaan koemielessä internetistä kovalevyn kautta tuubiin ja siitä ulos.

Sähköhammastahna syrjäyttää tavanomaisen[muokkaa]

Sähköhammastahnan yleistyminen käynnistyi sitä mukaa, kun sähköhammastahnan kopioiminen internetistä kotitietokoneelle tuli mahdolliseksi vuonna 2000. Virallisten sähköhammastahnojen myötä myös piraattisähköhammastahnat ovat yleistyneet suuresti. Voidaankin sanoa, että sivistyneessä ja aikaansa seuraavassa länsimaailmassa perinteinen hampaiden puhdistus ei ole taloudellisesti järkevää eikä ympäristöystävällistä. Hammasharjoista yleisesti syntynyt muovijäte on useissa maissa valtava ongelma.

Katso myös[muokkaa]

  • Kari Jordan vetoaa kansalaisiin perinteisen nykytysharjan puolesta.