Rusakko

Kohteesta Hikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Information.gif Tämä artikkeli ei ehkä ole paskaa, muttei se mikään loistavakaan ole.
Pienellä työllä tästä artikkelista saa sellaisen. Jatkokeskustelua keskustelusivulla.
Infoikoni Tähän artikkeliin tai osioon ei ole merkitty lähteitä tai viitteitä.
Moni haluaa laittaa lähteet suoraan jotta voi käyttää tätä esseetä koululäksyssään tarkistaa tiedot lukemalla itse lähteet.

”Ne pitäisi kaikki ampua.”

Wiki-deathstar.png
Tosikoille ja heille, joita aihe lähemmin kiinnostaa, on Wikipediassa artikkeli Rusakko.

Rusakko (lat. lepus karsastus) on koko maailmaa uhkaava riesaeläin. Rusakko (eng./suom. russian sakko) voi tarkoittaa myös venäjänmaalla poliisi/miliisisedän antamaa maksukehotepaperia, jonka mukaan olet ajanut punaisia päin risteyksessä, jossa ei ole liikennevaloja.

Levinneisyys[muokkaa]

Rusakkoa tapaa Suomessa etenkin Itä-Suomessa, minne se on levinnyt Venäjältä. Myöskin rusakkoja asustelee Helsingin kaupunginpuistoissa, jolloin niistä puhutaan usein kaupunki- tai cityrusakkoina. Rusakko leviää jatkuvasti Lappiin päin ilmastonmuutoksen edistyessä. Pohjanmaalla rusakoita on harvennettu muun muassa vuosittain järjestettävillä rusakonammuntakisoilla.

Tuntomerkit[muokkaa]

Rusakkojen vasen ja oikea silmä katsovat eri suuntiin. Tämä takaa eläimelle ylivoimaisen edun näköaistin kannalta. Rusakot ovat pienikokoisia ja väriltään usein erittäin vaaleita. Eläinlajille on tyypillistä kimeä ja jatkuvasti särkyvä ääni.

Lisääntyminen[muokkaa]

Rusakot lisääntyvät kahdella tavalla. Ensimmäisellä tavalla rusakot työntävät kätensä mutaan ja pyrkivät likaisilla etujaloillaan kiihottamaan vastakumppaniaan.

Rusakoilla on myös toinen tapa lisääntyä; rusakko etsii itselleen ihmisuhrin ja puree tätä kaulan alueelle, jolloin ihmisestäkin tulee rusakko. Vampyyrien toimintaa muistuttavan lisääntymisen takia rusakoita pyritään eristämään ihmisasutuksesta.

Vältä ja varo rusakkoja![muokkaa]

Puremislisääntymisen lisäksi rusakkoja kannattaa välttää monesta muustakin syystä. Rusakot levittämät mukanaan monia hengenvaarallisia bakteereja, joita ne pyrkivät tarttumaan ihmisiin niskan kautta hyökkäämällä joko suoraan kimppuun tai aivastelemalla oudolla tavalla.

Rusakot ovat erittäin aggressiivisia runsaan hormonituotantonsa takia. Parhaimmillaan rusakko voi etsiä käsiinsä esineitä ja hakata viatonta ihmistä sillä. Rusakot voivat myös loisien tavoin takertua ihmisiin kiinni, vaikkei se satukaan kuin vain henkisesti.