Runescape

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Zeichen 101.png VAROITUS!! Tämä on kiistanalainen sivu.
Jo 82 käyttäjää on bännätty täällä törttöilyn takia. Heistä kymmenen on viety epäinhimillisessä kunnossa sairaalaan.
Mikäli ilmestyit tänne juuri ja mielesi tekee hieman hölmöillä, siirry suosiolla hiekkalaatikolle.
Mikäli haluat kokeilla diplomaattista lähestymistapaa, tee se keskustelusivulla.
Star.svg
Tämä artikkeli on kouluesimerkki siitä, miltä hyvä sivu voi näyttää. Tee näin.
Stones 01.svg
Tämä artikkeli kiinnostaa kiviäkin!
Wiki-deathstar.png
Tosikoille ja heille, joita aihe lähemmin kiinnostaa, on Wikipediassa artikkeli Runescape.


Runescape on mielisairaus nettipelihärpäke, jota suurin osa maailman pelleistä ja klovneista tahkoaa 23,9 tuntia päivässä. Jos pelaaja lopettaa Runescapen pelaamisen, hän joutuu kärsimään vieroitusoireista ja traumoista. Runescapen katkaisuun olisi olemassa ammattiapua, mutta vasten kaikkea näyttöä KELA ei myönnä moisen sairauden vielä koskettavan suomalaisia.

Runescape on nimetty MMORPG:ksi (Massive Multiplayer Ownage Rofl-Playerkiller Game) vain sen todellisen luonteen peittämiseksi. Jo ensimmäinen pelikerta saattaa johtaa koukuttumiseen, ja siitä on erittäin vaikea, lähes mahdoton parantua. Sairaus leviää nopeasti tartunnan saaneen pelaajan ystäviin ja läheisiin. Kaiken lisäksi Runescapen on todettu toimivan ns. porttipelinä vieläkin kovempiin aineisiin kuten World of Warcraft ja EVE Online.

Runescape223.jpg

Grafiikka, audio ja muu vastaava höpölöpö

Ensimmäinen tavallisen teinin mieleen tuleva Runescapen grafiikkaa kuvaava sana on karu ja sekin vain siksi, että perusteini ei tiedä, mitä groteski tarkoittaa. Pelin grafiikka voi olla joko kaksiulotteista tai kolmiulotteista riippuen pelaajan mielisairauden vakavuudesta. Ääniä ja musiikkia pelissä kuulevat vain henkisesti hyvin syvälle vajonneet uhrit. Psykiatrien kyselyjen tulokset osoittavat "musiikin" koostuvan pääasiassa yhden sävelen toistamisesta yhä uudelleen ja uudelleen. Tulee myös huomata, että Runescapen Atari 2600 -pelimoottorin pyörittäminen vaatii niin paljon konetehoja, että pelaajien on usein pakko sijoittaa satoja euroja koneensa "runemasiinaksi" päivittämiseen.

Nimi

Logo

Pelin nimi Runescape (tai 1337-algoritmilla Rvn3$<4p3) on hauska sanaleikki, jonka keksimiseen pelin kehittäjät käyttivät kaksi vuotta. Sanan "Runescape" alkumuodoksi voidaan kielitieteellisestä koulukunnasta riippuen hahmottaa joko "Run" ja "Escape" (pakoonjuoksu) tai "Rune" ja "Scape" eli riimumaailma. Vaihtoehtoinen etymologia voi olla myös "Runes" ja "cape" eli riimun viitta. Genetiivin tunnus 's on tässä sulautunut yhteen kantasanan kanssa, todennäköisesti humalatilan vaikutuksesta.

Nimet kuvaavat peliä todella hyvin, koska Runescape koostuu PK-own3reid3n (sairauden aiheuttamien hallusinaatioiden, yleensä väkivaltaisten) välttelemisestä, ihmeellisten ja täysin hyödyttömien riimujen keräilystä, sekä ääliöiden huijaamisesta (runes cape).

Talous

Uskonnollisen kokemuksen voi kokea jopa Runescapessa

Ääliöiden huijaus, eli "skämmäys", on ainut kaikkien pelaajien käytössä oleva rahansaantikeino. Erään pankin kellarissa on kyllä uusiutuva kultakolikko, mutta muuten koko Runescapen rahamäärä on stabiili, eli rahaa ei synny tyhjästä ja se on huijattava toisilta pelaajilta. Skämmäyksessä joko pyydetään joltain pelaajalta naurettavia hintoja jostain surkeasta tavarasta tai sitten huijataan kädetön amatööri (yleensä unkarilainen) vaihtamaan joku arvokas tavara itselle. "Runes cape" -metodi on pelin suosituin huijaus. Huijauksessa joku (yleensä unkarilainen) narutetaan antamaan viitta ja riimut henkilölle, joka väittää pystyvänsä tekemään niistä "Riimuviitan". Kun uhri on antanut tavarat, vastaanottaja lähtee pakoon huutaen jotain akselilta "OMGGGG–n00bLOLOLOLOLZZZZ!!!11". Uhri voi yrittää estää pakenemisen huutamalla: "Plz, give it back" tai "U Mothfukzz my friend's admin he'll ban U".

Runescapessa käytetään rahayksikkönä kultarahaa. Rikkaimmilla pelaajilla voi olla jopa kymmeniä miljoonia kultarahoja. Pelissä raha ei tietenkään paina yhtään mitään, joten pelaaja voi kanniskella satojen tonnien painosta kultaa aivan vaivattomasti. Rahan arvo on jokseenkin eriskummallinen: Yhdellä pyörylällä saat lusikan. Kymmenellä saat yhden sälän. Sadalla saat villapaidan. Tuhannella saat ehkä jo miekan. Kymppitonnilla saat läjän kalaa. Sadallatonnilla saat kilven ja miekan. Eli siis 100 000 lusikkaa. Siitä vaan keräämään. Yhdellä miljoonalla saat jo koulussakin turpaasi noin kaksi kertaa päivässä. 30 miljoonaa riittää yhteen hattuun. Siinä vaiheessa olet saanut turpiin jo ihan riittävästi.

Hyvin syvälle vajonneet uhrit

Runescaperiippuvuudessa on kolme eri astetta.

 1. Free (lievä) – Sana free on suomeksi 'vapaa' ja perustuu siihen, että vielä on mahdollisuus vapautua.
 2. Member (tappava) – Sana member tulee latinan sanasta "memberius maximus", joka tarkoittaa 'täydellistä liittolaista'. Tai sanasta memberius satanism, joka taas tarkoittaa 'saatanan liittolaista' tai 'saatanalle sielunsa myynyttä'. Tällä asteella olevan uhrin on vielä mahdollisuus selviytyä inhimillisenä vieroituksesta.
 3. Moderaattori (aivokuollut) – moderaattorit ovat nörttejä, joiden tarkoitus on kannustaa muita pelaajia pelaamaan enemmän. Heidän pelaamisensa vaikuttaa oikeaan elämään niin pahasti, että on ilmiselvää, onko joku Runescapen mode. Tuntomerkkejä modeille ovat noin viisi senttimetriä paksut silmälasit, kierot silmät, kulkeminen pää alhaalla ja rasvaiset hiukset. Moderaattoreiden vieroitus on todettu mahdottomaksi KELAn raportin mukaan.

Toisen ja kolmannen tason uhreilla on joitain "etuja" (siis mikäli sanan merkitystä venytetään äärimmilleen), kuten pelimusiikin kuuleminen ja nuolien valmistaminen, mutta useimmat eivät usko niiden kompensoivan memburuuden haittoja kuten ylipaino, lisääntymiskyvyttömyys ja sosiaalisten kontaktien täydellinen olemattomuus. Yleensä tähän pisteeseen asti vajonnut uhri lahjoittaa vapaaehtoisesti rahojaan Riimumaailmaan/maailmassa.

Puhe ja eleet

Hahmot ovat paljon elävämpiä kuin pelaajansa. Niillä on myös pelaajiaan mielenkiintoisempi elämä ja ne puhuvat selvemmin, mikä ei sinänsä kerro vielä paljoakaan.

Runescapessa voi puhua. Löpinä ilmestyy mielikuvitushahmosi ylle keltaisena tekstinä, ellet kirjoita koodeja, kuten wave:, strangle everyone4:, fuckyou2: tai omgflashcool345:. Runescapessa kiroilu on kiellettyä, ja siihen on olemassa filtteri, joten puhumisesta ei oikein tule mitään. Esimerkkilause: "Moi mun pitäis nyt mennä perkele syömään, nähään!" ilmestyy ruudulle muodossa: "M** **n **t*** *** *e**ä perkele ****ä**,n***än!!!!" Varsin vastuunsa tunteva peli siis.

"Eleet" tarkoittavat sitä, että hahmosi voi heilua hullun lailla ja pomppia kuin viimeistä päivää. Aloittelijat rakastavat näitä liikkeitä eivätkä koskaan kyllästy niihin, kunnes alkavat tulla riippuvaisiksi.

Tavarat

Runescapen ehkä koukuttavin puoli ovat tavarat. Tavaroita on yhteensä noin 400 000 erilaista, joista 80 % kuuluu membuille. Tavaroita ovat:

 • Aseet, joilla pieksetään mitä nyt eteen sattuu tulemaan.
 • Vaatteet, joiden pitäisi vähän hillitä aseiden tehoa, jos satut olemaan se "mikä nyt eteen sattuu tulemaan".
 • Ruoka, jonka avulla saat lisää energiaa, jos villapaita ei pysäyttänytkään miekkaa.
Melko tavallinen taistelu niin pituudeltaan kuin voimasuhteiltaankin. Ota huomioon vain yhden HP:n tarvittu vahinko voittoon.
 • Putelit eli lääkepullot, joilla parannat esim. AIDSin ja krapulan tai kasvatat ylimääräisiä ulokkeita. Tai lisäät liian pieneen ulokkeeseen pituutta.
 • Harvinaiset hatut, joiden eteen voidaan vaikka tappaa. Niitä keräilevät No-life-nörtit sekä 24/7-nörtit. Ne ovat melkein sama asia.
 • Superaseet eli kepukat, joissa on niin kultainen nuppi, että vastustajat kaikkoavat jo pelkästään siitä lähtevästä häikäisystä.
 • Työkalut, joita voit viskoa ympäri maisemaa. Kaikkien pahamaineisimmat nörtit voivat käyttää näitä legendaaristen "Mining", "Smithing" ja "Crafting"-kykyjen kasvattamiseen, mutta toimivan moderaattorivalvonnan takia heidät bannataaan pian työkalujen käyttämisen jälkeen.
 • Sälä, johon kuuluvat kaikki tavarat, joita Runescapeen juuri sairastuneet aloittelijat käyttävät. Näitä ovat mm. riimut (pelin nimi ei siis liity mitenkään näihin), nuolet, tulitikut, lehmännahat, höyhenet, tuhka, nöyhtä, lanta ja parittomat kengät.

Pelissä huijaaminen ja säännöt

Säännöt

HÄN omisti sinut eilen.
 1. Älä vinetä.
 2. Älä tapa.
 3. Osoita kunnioitusta ylläpitäjiä kohtaan, niin myös lähimmäisiäsi.
 4. Älä pölli kamoja äläkä huijaa noobeja.
 5. Älä hauku nörttejä, jotteivat he lopettaisi memberin maksamisen (Jolloin ylläpito ei saisi ediä).
 6. Alä.
 7. Älä käytä botteja, jotka pelaavat tämän loputtoman pelin puolestasi.
 8. Älä yritäkään keksiä lisää sääntöjä.
 9. Ole hiljaa siellä.
 10. Älä kysy kenenkään puhelinnumeroa.
 11. Äläkä sähköpostia.
 12. Älä vastaa yhteenkään yllä olevista kysymyksistä, ellei kysyjä ole tyttö ja väitä olevansa söpö.
 13. Älä sekaannu pelissä oleviin lehmiin/kanoihin.

Huijaus

Huijari: "Anna panssarisi, voin laittaa niihin kultareunukset."
Huijattava: "No okei. No, annatko sä niitä? Noh, mihin se karkas?"

Seuraavaksi toinen esimerkki:

Huijari: "Mä voin näyttää paljo mä hittaan sun rune scimmyllä."
Huijattava: "Ok ! Ei siit voi haittaakaan olla =)."--- "No, mihi se teleporttas?"

Tämä toimii pelissä yhtä hyvin kuin oikeassakin elämässä. Eli varsin näppärästi (varsinkin unkarilaisten kanssa).

Botit

Botit ovat koko pelin kekseliäin asia. Ne pelaavat tätä päättymätöntä peliä puolestasi, jolloin voit tehdä jotakin muuta luovaa kuten lukea mangaa tai pelata Counter-Strikeä (ellei botti tee sitäkin puolestasi). Voisit myös mennä ulkoilemaan tai etsiä kavereita, mutta... no, pelaat Runescapea.

Naispuoliset pelaajat

Etsi kuvasta kaksi virhettä.

Jos joku näkee naispuolisen pelaajan Runescapessa, siitä olisi hyvä kertoa välittömästi tämän artikkelin keskustelusivulla. Naiset ovat nimittäin harvinaisia, sillä Runescape-tauti ei tartu heihin jostain syystä yhtä helposti. Tässä lista naispelaajista:

 • Doffadil (todettu mieheksi)
 • Anniina96 (todettu mieheksi)
 • Lilgirl434235 (todettu mieheksi)
 • 2cute4u (todettu mieheksi)
 • sup23456 (todettu mieheksi)
 • Flow3rp0wer (todettu transistoriksi)
 • Cat_Girl788 (todettu vahingoksi)
 • Emilia6 (Todettu 6-vuotiaaksi pikkutytöksi. Tosin Emilia vielä harjoittelee Internetin käyttöä.)

Tehtävät (eli eng. questit)

Runescapessa on myös tehtäviä, joita joudut tekemään, jos bottisi on huonosti ohjelmoitu. Tehtävät ovat pelin suurinta ajanhukkaa, veren vuodatusta ja hien pyyhkimistä – eli siis kaikin puolin rakentavampaa tekemistä naispelaajien etsimisen sijaan. Tarkoituksena tehtävissä on saavuttaa uusia oikeuksia, taitoja, ulkonäköjä(!) sekä sälää (katso tavarat).

 • Cook's assistant eli pahan kokin juoksupoika. Tehtävässä on tarkoitus avustaa kokkia myrkyttämään Lumbridgen kuningas ja juhlaväki hänen syntymäpäivillään. Tehtävä on aloittelijoille.
 • Demon slayer eli demonin murhaaja. Tehtävässä sinun pitää kerätä avaimia, ja avata laatikko, jossa on miekka, jota et oikeasti edes tarvitse, mutta sillä sitä mörköä pitää kuitenkin sohia. Tehtävän jälkeen demoni kuitenkin syntyy uudelleen ja kävelee ihan samalla tavalla kuin ennenkin. Taas hyvä esimerkki pelin realistisuudesta. Jos epäonnistut tehtävässä, luultavasti serveri räjähtää, mutta näin ei ole koskaan päässyt vielä käymään johtuen tehtävän helppoudesta.
 • Dragon slayer eli lohikäärmeen murhaaja. Sinun pitää ensin kalastustaidoillasi hankkia lohi, jonka sulatat laboratoriossa käärmeeseen. Frankenstein-lohikäärme tuleekin hulluksi ja alkaa riehua. Sinun tehtävänäsi onkin tappaa hullu lohikäärme. Lohikäärmeen erikoisuuksia ovat tulikuuma kalakeitto, kuristus ja supersilmät.
 • Kill the Chiken eli kanan tappaminen. Toisin kuin monet luulevat, tehtävässä ei ole tarkoitus tappaa jotain "Chiken"-nimistä olentoa, vaan kyseessä on inhimillinen kielioppivirhe. Monet erehtyvät pitämään tehtävää helppona ja jättävät sen tekemättä, mutta tosiasiassa vain harvat onnistuvat edes löytämään kanalan. Runescapen ylläpito on saanut ankaraa palautetta koskien tehtävän nimen korjausta, mutta toimiin ei ole vielä ryhdytty.

Runescape-uhrien vieroitushoito

Erikoislääkärit antavat Runescapea pelaaville ammattiapua vieroitushoitolassa. Uhrien elämää korjataan vähitellen yhteiskunnan verovaroilla. Runescape jättää kuitenkin suuren ja pysyvän haavan, joten paraneminen on hidasta. Ei siis kannata mennä kokeilemaan. Runescape-riippuvuuteen ei ole vielä keksitty lääkettä, mutta maailmanlaajuinen WSOY yrittää parhaimmillaan kehittää lääkettä. Paras tähän mennessä kehitetty hoitokeino on Minä, Runescapen vihaaja -kirja, jota on myyty ennätykselliset viisi kappaletta heti julkaisuvuotena.

Suomessa KELA ei ole vielä suostunut myöntämään, että tauti olisi levinnyt Pohjoismaihinkin. Valtiolta on siis turha odottaa tukea katkaisuhoitoon. Apua voit kysyä vaikka vanhemmiltasi, kirkosta, Jumalalta tai mene vaikka Unkariin hoitoon. Tosi on, että kaikkia, ihan kaikkia Runescapeen koskeneita todellakin kaduttaa, kuinka monta kesää he menivätkään tuhlaamaan Runescapen ääressä. Surullista, mutta totta: Jotkut aloittavat Runescapen käytön jo alle 10-vuotiaana. Ota siis välittömästi kynä käteen ja kirjoita rikinkatkuinen kirje Sosiaali- ja terveysministeriöön, jotta riippuvuuden hoito saataisiin nopeasti kunnallisen terveydenhuollon piiriin.

Esimerkkipotilaita

Pitkälle edennyt Runescape-myrkytys haisee ennen kuin alkaa näkyä uhrissa.

Runescapen pelaajat ovat melko säälittäviä ihmisiä. 98 % heistä ei ole sukukypsiä, 70% prosenttia homoja tai muuten seksuaalisesti kieroutuneita ja 57% uneksii oman isänsä tappamisesta.

 • Esimerkkipelaaja numero 1: Pertti (nimi muutettu). Pertti on 14-vuotias. Hän harrasti ennen jalkapalloa, kunnes löysi Runescapen. Pertti jäi koukkuun, lihoi, lopetti jalkapallon, alkoi haista, eikä halunnut enää muuta kuin Runescapea. Pertti ei pelatessaan huomannut rusentavansa kiveksiään, joten hänestä ei enää ikinä tule lisääntymiskykyistä. Siksi Pertin ääni kuulostaa säälittävältä, hän on heikko, hän on huono, hän ei osaa, Pertti on runeholisti. Ja vielä niin nuorena.
  • KELAn lääkärin kommentti Karpolla on aisaa -ohjelmassa: "Meillä on täällä myös oikeita ongelmia, kuten World Of Warcraft -holistit, joten esittämänne kuvaus on vielä melko harmitonta."
 • Esimerkkipelaaja numero 2: Lauri (nimi muutettu). Lauri oli 10-vuotias. Hänen kaverinsa kertoi Laurille Runescapesta eikä Lauri ollut vielä ihan tyttöiässä (tytöt eivät todellakaan pidä Runescapen pelaajista, vrt. esim. Star Wars). Hän kasvoi tietokoneen ääressä. Laurin kieli muuttui. Hän alkoi höpistä sekavia, halusi pelata Runescapea jopa kaverinsa synttäreillä ja pelata lisää, lisää ja vielä lisää. Hän pelasi jopa yöllä. Hänen koulunkäyntinsä kärsi. Kaikki meni päin mäntyä. Kun Lauri oli 13-vuotias ja alkoi pitää tytöistä, tytöt eivät pitäneet hänestä. Lisääntymiskyky ei mennyt, sillä Laurilla oli tarpeeksi pieni, ettei se liiskaantunut tuolilla istuttaessa. Tyttöjen puute ja seksuaaliset halut kärjistyivät pelin ääressä, ja Lauri alkoi pelata Runescapea entistä enemmän muna pystyssä. Kun hän pelasi noin tunnin, hän sai orgasmin. Laurin koukku oli tässä vaiheessa niin paha, että hän ei malttanut mennä syömään. Lauri kuoli ravinnonpuutteeseen.
  • KELAn lääkärin kommentti: "Tuo ei johdu tietokonepelistä vaan isän hyväksikäytöstä 4-vuotiaana. Itsellänikään ei ole ikinä ollut naista ja silti pystyn katsomaan teitä, hyvä haastattelija, pippeli vain puoliksi pystyssä, antakaas kun näyt.. *MÄTK*"
 • Esimerkkipelaaja numero 3: Jukka (nimi muutettu). Jukka on 16-vuotias. Hän ei todellakaan halua mitään mopoja. Hän vain haluaa pelata Runescapea. Jukka ei ole henkisesti sukukypsä. Se johtuu hänen ulkoilunpuutteestaan ja siitä, ettei hän vain muuta tee kuin istuu Runescapea pelaamassa. Jukka on ruma, pieni, karvaton pikkumuna, josta kukaan ei pidä. Jukka on niin epämiellyttävä, että kerran eräs tyttö oksensi hänen päälleen. Jukka saatiin kuitenkin vieroitettua. Tässä erittäin jälkiä jättävä selviytymistarina.
  • KELAn lääkärin kommentti: "Kaverihan pääsi kuiville! Menkää hitoille toimistostani!"
 • Esimerkkipelaaja numero 4: Mikko (nimi muutettu). Mikko oli 17-vuotias kympin lukiolainen. Hän oli koulun jalkapallojoukkueen kapteeni ja hänen tyttöystävänsä oli koulun kaunein ja suosituin tyttö. Mikko nosti penkiltä 90 kiloa, hänellä oli tuottoisa viikonlopputyö ja paljon hyviä ystäviä joiden kanssa rahansa käyttää. Mikko ei juonut, polttanut tai käyttänyt minkäänlaisia huumausaineita ja teki kaikki perheensä kotityöt. Silloin tällöin hän pelasi Pleikkarilla. Tietokonetta hänellä ei ollut. Mutta miten Runescape tähän liittyy?
  Kerran Mikko oli sukulaisvierailulla enonsa luona, kunnon poika kun oli. Tämän 10-vuotias poika, Ville (esimerkin 2 § henkilön oikea nimi) oli Runescape-riippuvainen. Ville pyysi Mikkoa kuljettamaan Rune-ukkoaan kohti lumbridgeä sillä aikaa kun Ville kävi jääkaapilla hakemassa uuden patterin Mad Croceja. Kilttinä ja ystävällisenä serkkuna Mikko tietenkin suostui Pentin pyyntöön. Vaikka Mikko altistui Runescapelle vain muutamaksi sekunniksi, hän jäi välittömästi koukkuun. Hän lopetti viikonlopputyöt ja osti säästöillään koneen ja kahden vuoden membuuden. Ja hän pelasi. Hänen koulumenestyksensä romahti ja ystävät lähtivät, koska Mikko ei enää ajatellut mitään muuta kuin Runescapea. Mikko pelasi. Ja lihoi ja heikentyi.
  Mikon tyttöystävä ei pitänyt Mikon pelaamisesta ja tämä huipentuikin siihen, että Mikon tyttöystävä aneli polvillaan ja kyynelsilmin Mikkoa lopettamaan pelaamisen. Mutta Mikko ei halunnut lopettaa pelaamista, vaan heitti tyttöystävänsä ulos. Mikon mielestä se oli hyvä, sillä nyt hänellä oli enemmän aikaa "Runettaa". Lopulta Mikon kaikki säästöt (10 000 €) olivat kuluneet päivittäiseen energiajuoma-sixpackiin. Siinä vaiheessa Mikon vähäiset jäljelle jääneet läheiset veivät Mikon vieroituskeskukseen. Mikko kuitenkin karkasi, tappaen samalla kaksi hoitajaa ja häntä katsomaan tulleen tyttöystävänsä. Mikko ei enää välittänyt. Mikko palasi kotiin, jossa hän tappoi "hänet pettäneet vanhempansa". Lopulta Mikko ei enää jaksanut nostaa edes kymmentä kiloa penkiltä eikä hän tehnyt enää mitään muuta kuin pelannut Runea. Ja hän pelaa vieläkin. Rahat energiajuomiin ja membuuteen hän saa ryöstömurhaamalla nuoria naisia puistoissa. Yksi lyhyt altistuminen Runescapelle teki Mikosta tuollaisen. Yhdestäkin kokeilusta voi tulla riippuvaiseksi.
  • KELAn lääkärin kommentti: Voi nyyh nyyh! Tuohan on aivan sama tarina kuin nuo muutkin.
 • Esimerkkipelaaja numero 5: Ahmed (nimi muutettu) on 15-vuotias itähelsinkiläinen somalinuori, jolla on monia ystäviä, hän on koulun koripallojoukkoeen paras pelaaja, ja hänen vanhempansa tekevät rehellistä työtä, isä omistaa ravintolan, ja äiti on töissä Lidlissä, ja he asuvat kerrostalokolmiossa eläen terveellistä ja hyvää elämää. Ahmed pelaa Runescapea kerran kuukaudessa puolen tunnin ajan kaveriensa kanssa, ja muun ajan viettää normaalia, hyvää elämää. Ahmedilla ei ole addiktiota, ja hän pelaa vain huvin vuoksi.
  • KELAn lääkärin kommentti: Voih! Kamalaa, että tuollainen hyvä ihminen on joutunut Runescapen valtaan! Ei tässä muu auta kuin lähettää 50000 euron avustuspaketti perheelle, ja espoolaisperhe palvelusväeksi, kartano Kirkkonummelta, upouusi luksusauto, yksityisjetti loppuelämän ajaksi, ja lomaosake Karibialta!

Ohjeet vanhemmille

Esitä lapsellesi kysymyksiä

 • Kuulehan, tiedätkö sinä mikä on RuneScape?
 • Mitä teet jos sinulle tarjotaan RuneScapea?
 • Onko kavereillesi tarjottu RuneScapea tai ovatko he jo käyttäjiä?
 • Tiedätkö, mitä RuneScapen käyttö aiheuttaa juuri sinun kaltaisillesi nuorille?
 • Mitä teet, jos kaikki kaverisi jo käyttävät RuneScapea ja pyytävät sinuakin mukaan?
 • Mitä teet, jos sinut huijataan käyttämään RuneScapea?
 • Jos kaverisikin pelaisivat Runescapea pelaisitko sinäkin? Entä jos he hyppäisivät kaivoon?

Jos lapsi on jo käyttäjä

 • Mikäli lapsellasi on member-jäsenyys, mitään ei ole enää tehtävissä.
 • Älä missään nimessä käske lastasi ulos, koska siellä hän vain kerää lisää pelihimoa.
 • Näytä lapsellesi peiliä taikka puntaria. Lisäksi palkitse häntä aina, kun hän on yhden päivän ilman RuneScapea. Valitettavasti tämän mittakaavan taukoja ei vieroitusprosessin alussa tule tapahtumaan, joten lapsesi jää palkitsematta ja pysyy koukussa.
 • Lapsesi pelaa takuuvarmasti kavereidensa luona. Pidä siis huoli, että olet lapsesi mukana, kun hän kyläilee.
 • Älä vain anna hänelle liikaa viikkorahaa, jotta hän ei osta kannettavaa tietokonetta ja pelaa vessaan mennessään ja siellä ollessaan.

Katso myös

Muita tuotteita, jotka pitäisi pitää kaukana henkisesti epävakaista henkilöistä.

Internet-sivustoja
Hauskat: Sieni.us - Habbo - Weebls Stuff - Suomi24 - YouTube - Korsoraattori - Skientologiankirkko.fi - Taitopelit - Kuvalaudat
Tylsät: Runescape - Travian - Ilmainen sanakirja - Google - Riemurasia - Adressit.com - Huuto.net - Pulju.net - Punk in Finland - Naurunappula
Epäilyttävät: Facebook - Vauva.fi - Alastonsuomi - IRC-Galleria - 4chan - Outlook - Demi - eBay - Hommaforum - Vunet - Reddit - Twitter - Encyclopedia Dramatica - TV Tropes
Wikisivustot eli vapaat ohjelmistot: Wikipedia ja sen sisarprojektit - Hikipedia - Se toinen Hikipedia - MediaWiki - Haaparantawiki