Rubikin kuutio

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Wiki-deathstar.png
Tosikoille ja heille, joita aihe lähemmin kiinnostaa, on Wikipediassa artikkeli Rubikin kuutiosta.
Rubikin kuutio ratkaistussa muodossaan, keltaisen hohteen ympäröimänä.

Rubikin kuutio on eräs kaikista vaikeimmista älypeleistä. Monet ovat ostaneet tämän mystisen pelin, sekoittaneet ja kääntäneet sitä niska limassa, mutta vain harvat ovat ratkaisseet sen. Rubikin kuutio on 1x1x1-kokoinen kuutio, jossa on kuusi sivua ja kuusi väriä. Jokaisessa sivussa on oma väri. Kun yhdellä reunalla on pelkästään yhtä väriä, on rubikin kuutio ratkaistu. Rubikin kuution on kehittänyt unkarilainen Ernő Rubik, joka kuutiota tehdessään jäljitteli päänsä mallia.

Jokainen Rubikin kuution sivu on tehty (1) palasta, joka on samanaikaisesti keskuskuutio, reunakuutio ja kulmakuutio. Tämä tekee rubikin kuutiosta niin vaikean: monta asiaa vaikuttaa yhdessä toisiinsa. Kuutiota voidaan pyörittää, mutta samalla jokainen kappale on staattisessa asemassa suhteessa muihin. Juuri tämä mutkikkuus tekee Rubikin kuutiosta addiktiivisen moniulotteisen ongelmapelin. Siksi rubikin kuutioita on myyty enemmän kuin Kekkosella on hiuksia.

Ratkaiseminen[muokkaa]

Ratkaisematon rubikin kuutio. Huomaa keltaisen hohteen puute!

Vaikein tapa ratkaista rubikin kuutio on ratkaista se sivu kerrallaan. Aloitetaan huipusta. Se on erittäin vaikeaa ratkaista, mutta yritys-erehdys–mekaniikalla se on mahdollista. –Kunhan varaat tähän prosessiin miljoonia vuosia aikaa!

Helpompaa on sen sijaan ratkaista ensin kulmat ja pyörittää sitten väliin jääviä siten, että kulmapalojen suhde toisiinsa säilyy koko ajan. Samalla näet helposti vastakkaiset värit. Kun ne kaikki saa vastakkaisille puolille, on kuutio ratkaistu.

Rubikin kuutiossa on kahdenlaisia käännöksiä: 90 asteen käännöksiä ja 180 asteen käännöksiä. Lisäksi käännöksiä voidaan tehdä pysty- ja vaakasuunnassa, joten niitä on neljä. Toisaalta kuutiota voidaan kääntää suhteessa itseensä, mikä ei muuta sen käännösavaruutta mitenkään ja esittää kaikki pelkkinä 90 asteen käännöksinä. Näin ajatellen käännöstapoja on vain yksi, jolloin ratkaiseminen luonnollisesti helpottuu suunnattomasti.

Ratkaiseminen helpottuu entisestään, kun mietit seuraavan listan:

  1. Valitse väri. Kääntele rubikin kuutiota, kunnes valitsemasi värin kulmat ovat oikein.
  2. Kääntele, kunnes kulmat ovat oikein. Tämä on vaikein osuus.
  3. Kääntele siten, että muut kulmat ovat oikein suhteessa valitsemasi värin kulmiin.
  4. Kääntele muut osat suhteessa näihin. Tämä on helpoin osuus.
  5. Katso keltaista hohdetta ja kerää ihailua ystäviltäsi!
  6. Jos et kuitenkaan saa tehtyä kuutiota hajoita se tuusannuuskaksi.

Muuta[muokkaa]

DramaticQuestionMark.png
Tiesitkö, että...
  • ...Rubikin kuution ratkaisun maailmanennätys on lyhin mahdollinen aikayksikkö?
  • ...jokainen rubikin kuution kombinaation näkemiseen menee alle yksi sekunti – kunhan pyörität riittävän nopeasti?
  • ...muutamat ovat ostaneet kaupasta rubikin kuution, jonka ovat ratkaisseet 0 siirrolla. Uskomatonta, eikö?

Rubikin kuutio on unkarilaisen Ernő Rubikin kehittämä. Seven Towns Limited on varastanut häneltä ninjojen avulla sen tavaramerkin. Ernő Rubik on patentoinut kuution toimintaperiaatteen, ja sitä ninjat eivät vielä ole varastaneet. Koska rubikin kuutio on tavaramerkki ja patentoitu, on kuutioitten tekeminen itse laitonta puuhaa. Älä siksi maalaa noppiasi siten, että joka sivulla on eri väri! Rubikin kuution rakenne ja toimintaperiaate tästä värisymboliikasta eteenpäin on niin monimutkainen, että normaali ihminen ei sitä voi mitenkään ymmärtää.

Rubikin kuutiota voidaan pitää noin 43 triljoonassa eri asennossa. Tästä huolimatta kaikki kuutiot ovat ratkaistavissa teoriassa korkeintaan 22 siirrolla. Tätä ei tosin ole vielä onnistuttu todistamaan. Jotkut väittävät että kombinaatioita olisi vain yksi ja teoreettinen ratkaisu olisi mahdollista aina 0 siirrolla, mutta he ovat väärässä, koska ratkaistussa kuutiossa on keltainen hohde, jota ratkaisemattomassa rubikin kuutiossa ei ole.

Matemaattisesti tarkasteltuna rubikin kuutio on oivallinen esimerkki ryhmäteorian, erityisesti permutaatioryhmien teorian, kaupallisesta soveltamisesta. Tämän vuoksi rubikin kuution ominaisuuksia voidaan lähteä tarkastelemaan esimerkkinä alkion permutaatioryhmistä. Jokainen sivujen kierto vastaa yhtä ostajaa. Rubikin kuution voi ratkaista myös huijaamalla, tietokoneohjelmallisesti. Tämä konsti voi olla käytännöllinen; koska Rubikin kuution ratkaisijat ovat keskimäärin älykkäämpiä kuin ne, jotka tässä eivät ole onnistuneet, tarkoittaa tämä sitä, että rubikin kuution ratkaiseminen nostaa älykkyysosamäärää. Luultavasti tämä johtuu keltaisesta hohteesta.

Aiheesta muualla[muokkaa]