Robinson Crusoe

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
21 päivää haaksirikon jälkeen Crusoen humalatila on siinä pisteessä, että hänen täytyy jo tarkistaa oma kengännumeronsakin.

Tutkimusmatkailija Robinson Crusoe lähti hämäräheikki Daniel Defoen käskystä soutuveneellä Kiinaan, mutta vene kippasi jossakin päiväntasaajan Tyynellämerellä ja Robinson ui saareen kuivattelemaan. Sittemmin hänelle selvisi, ettei saari ollut asuttu ja että se mitä ilmeisimmin oli kaukana kaikesta. Hyvien sukellusvälineiden ansiosta Robinson harrasti Risto Vahasen ja Seppo Fräntin tapaan urheilusukellusta ja löysi saaren läheltä Titanicin hylyn ja yhden miehen tarpeisiin loppumattomat viinavarastot. Robinson tapasi olla juovuksissa siitä pitäen joka päivä.

Muutaman kerran Robinsonia häiritsivät brasilialaiset kannibaalit, jotka halusivat pistää Robinsoninkin pataansa, mutta tsekkiläisten panssarintorjunta-aseidensa turvin Robinson toivotti kannibaalit takaisin merelle. Voidaan sanoa, että hänen puolustustaistelunsa sekä kannibaaleja että merirosvoja vastaan oli menestyksellistä.

Yksinäisyys ahdistaa[muokkaa]

Kovana juttu- ja seuramiehenä Robinson kärsi ennen pitkää yksinäisyyden aiheuttamasta masennuksesta ja alkoholismista. Pahat hallusinaatiot ja harhanäyt vainosivat häntä alinomaisesti. Lisäksi hän riiteli alituisesti läsnäolemattomien henkilöiden kanssa. Kuin pisteenä i:n päälle hän loi alkoholisoituneen mielensä syövereissä Perjantaiksi kutsumansa mielikuvitus lakupojan, joka päivästä toiseen nalkutti hänelle viinan vaaroista. Viinat riittivät lopulta yhtä kauan kuin tällä hetkellä tunnetut raakaöljyvarat; noin kaksikymmentä vuotta. Viinavarastojen ehtymisen myötä Robinson ja Perjantai rakensivat aluksi telakan ja sitten laivan, jolla oli tarkoitus lähteä ostamaan lisää viinaa jostakin. Ongelmalliseksi asian teki, etteivät miehet tienneet, mistä sitä voisi parhaiten hankkia. Robinson ei ollut erityisen etevä kotipolttomies ja oli mieltynyt enemmän rommeihin, joten sekä telakan- että laivanrakennusbuumin hänen kohdallaan ymmärtää hyvin. Alkon tilauspalvelu levittäytyi juuri laivan valmistumisen aikoihin ympäri maailman, joten laivaa tähän tarkoitukseen ei enää tarvittu.

Kuiville pyrkivien tuki pelastaa Robinson Crusoen[muokkaa]

Juoppohullusta erakosta levisi kuitenkin sana ihmissyöjien ja merirosvojen kertomana ympäri maailman. Kuiville pyrkivien tuki seilasi kaislaveneellä Robinsonin saarelle ja karkotti ensi töikseen Perjantain miehen ajatuksista rankalla antabushoidolla. Pakkopaidassa Robinson sitten kiikutettiinkin ensiksi valtoihin ja sitten turistinähtävyydeksi kotikaupunkiinsa Yorkiin, jossa häntä saa käydä katsomassa ja pilkkaamassa £1:n maksua vastaan.