Ristiina

Kohteesta Hikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Ristiina on ex-kunta, nykyinen Mikkelin lähiö Etelä-Savossa, aivan Ydin-Mikkelin eteläpuolella. Ominaista Ristiinalle sisäänpäinlämpeämisen lisäksi on Pellosniemen tehdas, jossa 50% taajaman asukkaista hankkii rahansa voidakseen kuluttaa ne jompaankumpaan kylän kahdesta baarista. Loput asukkaista ovat eläkeläisiä, joista osa aktiviisesti kuluttaa tehtaassa karttunutta eläkettään edellämainittuihin juottoloihin, muiden keskittyessä ylläpitämään tietojaan muiden ihmisten asioista.

Historia[muokkaa]

Noin 350 vuotta sitten Pietari Brahe halusi tehdä vaikutuksen emäntäänsä Kristiina Braheen ja nimesi omistamansa joutomaan hänen mukaansa Kristiinaksi. Alueen asukkaat ovat kuitenkin olleet jo tuohon aikaan keskimääräistä tyhmempiä, kuten useimmat savolaiset, eivätkä osanneet lausua nimeä, joten säälistä nimi päätettiin muuttaa Ristiinaksi. Tarkkaa tietoa kylän vaiheista ennen nykypäivää ei ole, sillä asukkaat ovat aina olleet liian keskittyneitä toistensa asioiden seuraamiseen, jotta kellään olisi tarkempaa käsitystä kylän itsensä vaiheista.

On kuitenkin olettavaa, että ensimmäiset ristiinalaiset kaivautuivat ojanpiantareihin jo 1980- luvulla lisääntymään. Hautomiskauden jälkeen pesästään lähteneet ristiinalaiset rakensivat pesät heinästä ja käyttivät niitä päähineinä.

Näe & Koe[muokkaa]

Harrastusmahdollisuudet ovat olemattomat, urheilukenttää lukuunottamatta. Kenttä kuitenkin on poissa käytöstä 11 kuukautta vuodesta, jotta nurmikko pysyy hyvänä ja kenttämestari leivänsyrjässä kiinni. Suosittu harrastus vielä kesään 2009 saakka oli uiminen uimalassa, mutta tarkkanäköiset viranomaiset onneksi poistivat hyppytornin veden syvyyden oltua 3 cm sallitun alapuolella, mutta kesällä 2010 nuorison valitettua ymmärsivät he laittaa uudet hyppytornit. Rantalentopallokentän vierellä voi vieläkin kuvitella näkevänsä iloista nuorisoa viettämässä kesäpäivää, kuten ennen poliisin ovelasti asentamaa rantatorin valvontakameraa oli tavallista.

Paikallisilta saa tunnetusti parhaat vinkit aktiviteetteihin, ja matkailijalle onkin suositeltavaa kokeilla esimerkiksi "kello kahden jahtia", jolloin kylän nuoret miehet ajavat mopoilla ja autoilla pitkin raittia tehdäkseen vaikutuksen paikallisiin naisiin (2kpl, varattuja). Varoituksen sana on kuitenkin paikallaan, sillä kylän miesväki on tunnetusti erittäin omistushaluista omia naaraitaan kohtaan. Varomaton muukalainen löytääkin itsensä helposti tukalasta tilanteesta paikallisen pubin parkkipaikalta. Geeniperimä on tarkoin varjeltua ja periaate on, että vaimo tunnetaan vähintään kolmannessa polvessa sukujuhlista. Akan heitto kuuluu myös paikalliseen harrastusperinteeseen.

Keskitalvella on tapana täydenkuun aikaan riisuutua alasti ja juosta laumana raatelemassa karjaa ja vihollisia (muualla asuvia). Ulkoasiainministeriön ohjeistuksessa kehoitetaan välttämään yksin liikkumista pimeällä ja ajamaan kylästä ohi kahdella renkaalla.

Mikäli kuitenkin on kiinnostunut ottamaan kunnolla turpaan, niin erityisesti Mäntyharjun tai Vantaan mainitseminen asuinpaikakseen on suotavaa ja johtaa välittömään toimintaan.

Jos kohtaat ristiinalaisen, joka hymyilee, on kyseessä jo skitsofreenikko, persoonallisuushäiriöinen tai henkilö, joka yrittää myydä sinulle hometaloa.

Muuta[muokkaa]

Ristiinassa ei ole liikennevaloja, eikä liikenneympyrää. Toisalta mihinpä niitä tarvittaisiin kun koko kylän tärkeät palvelutkin ovat yhden tien varrella, siis baarit ja Alko. Mainitsemisen arvoinen ylpeydenaihe asukkaille on vuonna 2009 valmistunut kylän ensimäinen hissi erääseen kunnan seitsemästä kerrostalosta. Aamusta iltaan ihmiset ympäri pitäjää saapuvat katsomaan ja kokeilemaan tätä suuren maailman ihmettä.

Suosittu nähtävyys on myös 2010 rakennettu bordelli, joka vastaa Ristiinan korkeakulttuurista.

Kyliä kylässä[muokkaa]

Monen muunkin hikipitäjän tapaan Ristiina koostuu monista pienemmistä kylistä, joissa edellen vallitsee reipas yhteishenki ja traktori on pääasiallinen kulkuneuvo, sillä kun saa ajaa humalassakin.

Pellos

Tehtaan mukaan nimetty, eikä suinkaan päinvastoin kuten usein väärin luullaan. 95% Asukkaista on Venäläisiä ja Romaneita, loput kylän työttömiä, sillä sossu on kätevästi sijoitettu tähän lähiöön.

Löytö

Varsinainen löytö tämäkin, jos joku sanoo löytäneensä täältä jotain mainitsemisen arvoista niin puhuu paskaa. Satunnainen kokoontumispaikka prätkähiirille Rottarallin aikaan.

Vitsiälä

Nimi kertonee kaiken oleellisen - pelkkä vitsi, mutta mennyt vahingossa jossain kokouksessa läpi. Asukasluku 12. Tärkein vientituote käsintehdyt vetoketjut.

Kuomiokoski

Tunnettu Kasinosta ja huopatossuista, myös mahdollisuus bongata Simo Salminen umpikännissä. Annetaan eniten tarjoavalle.

Sattila

Aika on pysähtynyt, ja asukkaat kulkevat edelleen joka sunnuntai ehtoolliselle joko hiihtäen tai pyöräillen. Ei juoksevaa vettä eikä sähköjä. Käytetty rallin erikoiskokeena, mutta lopetettiin liian monen asukkaan kärsittyä sydänongelmista nähtyään automobiilin.

Koljola-Närhilä

Täältä ovat kotoisin Ristiinan pelätyt seitsemän veljestä.


Linkit[muokkaa]

Kunnan kotisivut

"Poliisin" webbikamera