Rintamamiestalo

Kohteesta Hikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Review.png Tätä artikkelia pitäisi hikifoida yleisesti.

Rintamamiestalo-nimellä tunnetaan ns. Tyyppitalo, jollaisia kyhättiin köyhinä vuosina Suomessa, kun oikeisiin taloihin ei kellään ollut varaa. Talotyyppi tunnetaan myös nimellä RM-talo (jolla nimellä jatkossa siihen tässä viitataan) ja tuttavallisesti 'Rintsikka', joista jälkimmäisen nimen käytöstä kuitenkin usea sellaisessa asuva saattaa Duodecimin tautimäärityksen mukaisesti alkaa kasvattaa palkokasveja hengitysteihinsä, ja siksi termin käyttöä tulisi välttää kansanterveydellisistä syistä. Tänä päivänä talotyyppi on edelleen köyhemmän kansanosan suosikki toimien porttina OK-asumiseen myös heille, joilla ei ole varaa oikeaan taloon.

Erityispiirteet[muokkaa]

RM-talo on tyypillisesti puurakenteinen, neliönmallinen, vetoisa ja ruma rakennus, jonka ominaispiirteisiin kuuluu mm. se, että niissä on aina hometta, kellarit yleensä pääsääntöisesti kosteita tautipesiä elleivät jopa kausiluontoisina uima-altaina toimivia, ja ne vetävät puoleensa ituhippejä ja muita idiootteja jotka eivät ymmärrä, ettei ihmisille tarkoitetussa asunnossa yleensä tarvitsisi pitää villasukkia jo loppukesän viileillä. Lisäksi niissä on aina, elleivät ole ns. peruspilattuja (ks.kohta Remontointi), muiden muassa tervaa, asbestia, kreosootteja rakenteissa ja sian ruumiin- sekä autonosia haudattuna pihoille.

Lisäksi voisi mainita k.o. taloluokan pääsääntöisesti epäonnistuneet ja kankeat pohjaratkaisut ja alituinen remontoinnin tarve, johtuen pääasiassa 40-50-luvun luvattoman heikoista rakennusaineista. Erityispiirteenä voidaan huomata että taloissa kuitenkin on yleensä käytetty huomattavia määriä rautanauloja, ja onkin spekuloitu että tällainen metallikeskittymä saattaa jopa vaikuttaa vuorovesi-ilmiöön vanhemmilla asuinalueilla joilla taloja tyypillisesti esintyy.

Kuva tyypillisestä rintamamiestalosta n. 100 000 € maksaneen alustavan peruskorjauksen läpikäyneenä.

Suosio[muokkaa]

RM-taloilla on edelleen vankka suosio vähäjärkisten keskuudessa, mutta on huomattava, että käyttäjillä on noin kaksi suuntautumislinjaa. On eroteltava ns.kovan linjan käyttäjät, jotka kannattavat talojen pitämistä alkuperäisen tapaisina epäkäytännöllisinä latoina, luultavasti johtuen tämän ryhmän heikosta sosio-ekonomisesta asemasta mikä pakottaa suggeroimaan itsensä siten, että itse asiassa nauttii huonosta asumismukavuudesta, ja toisaalta talonpilaajiin joille ei tuota tunnontuskia kantaa ostoksia kotiin Lidlin muovikasseissa eikä myöskään kiinnittää ikkunoita uretaanilla jakkihärän perskarvojen asemesta. Ryhmien välillä on myös jännitteitä, mikä saa niiden edustajat käyttäytymään valtaväestön näkökulmasta erikoisesti, kuten esimerkiksi esittelemään älyllistä heikkouttaan julkisesti ja vapaaehtoisesti Internetin erilaisilla keskustelupalstoilla.

Remontointi[muokkaa]

RM-talojen perusluonteeseen kuuluu, että niissä on aina ja poikkeuksetta remontoitavaa, ymmärsivätpä niiden omistajat asiantilaa tai eivät. Siksi ne ovat aina ja ikuisesti eräänlaisessa välitilassa, mikä aiheuttaa omistajille lähes poikkeuksetta vaihtelevan asteista stressiä. Kiertää huhuja ja vahvistamattomia lehtikirjoituksia, että Oulussa olisi kuitenkin jossain vaiheessa toteutettu ja saatu valmiiksi rintamamiestalon remontti (vahvistamaton tieto; [1]). Tätä pidetäänkin harrastajapiireissä eräänlaisena Graalin maljana tai Eldoradona, kultastandardina, johon pyritään.

Valitettavasti talotyypin onnistunut remontointi on käytännössä täysin mahdotonta, sillä väistämättä sitä tehdessä epäonnistuu joko pitämään rakenteet täysin alkuperäisen kaltaisena, mikä johtaa talon pilaantumiseen, tai onnistuu korjaamaan rakenteet nykyaikaisiksi, mikä johtaa talon pilaantumiseen. Konsensusta oikeista toimenpiteistä suoritettaviin remontteihin ei ole, ja molempia näkökantoja korjaustavoissa puolustavat korkeasti koulutettujen ja kokeneiden ammattilaisten ryhmät omilla tahoillaan. Kaikesta huolimatta RM-talojen remontointi tuottaa Suomessa rautakaupoille jopa 75% niiden liikevaihdosta ja rintamamiestaloasukkaiden psyykkiset ongelmat aiheuttavat jopa 80% aikuisväestön avioeroista ja parisuhdeongelmista, puhumattakaan niistä 65% asukkaista jotka tuottavat työtä terveydenhoitojärjestelmille homealtistusten takia, mistä kaikesta johtuen RM-talotyyppi on erittäin tärkeä talotyyppi Suomen kansantaloudelle.