Rhythm and blues

Kohteesta Hikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Paras rhythm and blues -laulaja: Beyoncé

Rhythm and blues on musiikinhistorian epämääräisin termi. Luokittelemalla jonkin musiikkiesityksen rhythm and bluesiksi et sano lukijalle yhtään mitään. Todennäköisesti esiintyjä on tummaihoinen, mutta saattaapi olla olematakin. Levytysajankohta saattaa olla mitä tahansa vuosien 1948 - 2020 väliltä. Jos laitat levyn pyörimään, se on todennäköisesti juuri sellaista musiikkia, jota inhoat kaikkein eniten.

Rhythm and blues oli alunperin v:sta 1949 Billboard-levylistojen termi, jonka avulla tummaihoisten artistien levyt saatiin jonkinlaiseen suosituimmuusjärjestykseen. Sinne pääsivät levyineen blues-laulajat B. B. King, Muddy Waters ja kumppanit sekä vauhdikkaampaakin musiikkia tehneet Ray Charles, Coasters ja Drifters. Vuosien saatossa rhythm and blues -listoilla alkoi erottua uusia soundeja, joille keksittiin uusia nimiä, esimerkiksi soul, rock & roll ja funk.

Tuolloin ihmisillä oli vielä mielikuvitusta, kun eri musiikkityyleille osattiin keksiä uusia nimityksiä. Sitten tuli nimittäin aika, jolloin vähän kaikkea ääntelyä alettiin kutsua rhythm and bluesiksi. 60-luvulla tällä nimityksellä kruunattiin raskasrytminen rokin rämpytys, jota esittivät The Rolling Stones, Animals ja Manfred Mann.

2000-luvun vaihteessa tarvittiin nimitys USA:n tummaihoiselle teininuorisolle suunnatulle hittimusiikille. Kenellekään ei juolahtanut mieleen mitään muuta nimitystä kuin rhythm and blues, sehän oli itsestään selvä asia. Tänään sitä esittävät bikineissä viihtyvät megabeibet Beyoncé, Rihanna, Aaliyah, Jennifer Lopez ja miespuoliset muotinuket R. Kelly, Usher sekä Ne-Yo.

Rhythm and bluesilla ei ole vielä yhtä monta merkitystä kuin vetää-verbillä, joten niitä olisi keksittävä pikaisesti lisää. Rhythm and blues voisi tarkoittaa myös

  • viikonloppua
  • krapulaa
  • nyrkkitappelua
  • ei-toivottua raskautta

Vinkki: Jos haluat turpiisi, valitse jokin ylläluetelluista artisteista ja sano suuriäänisesti riittävän isossa ihmisjoukossa:

”"Ainoaa oikeaa rhythm and bluesia esittää..."”