Röllitalo (Kannus)

Hikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Review.png Tätä artikkelia pitäisi hikifoida yleisesti.

Röllitalo on, tai oli, toivottavasti siis oli, Keski-Pohjanmaalla Kannuksen pikku-kaupungissa sijaitseva alkoholisoituneiden ihmisten asuinpaikka. Se oli ennen hienojen ja arvostettujen opettajien asuntola, ja paikan läheisyydessä onkin paljon vanhoja, arvokkaita koulurakennuksia. Alkoholistien julma pakkosiirto taloon aiheutti paljon närää kaupungin asukkaissa. Itse Tasatukka asui kyseisessä talossa jonkin aikaa. Sitten talolle annettiinkin jo ansaitusti nimi "Röllitalo". Röllitalolla sattui ja tapahtui kaikenlaista. Humalaisia tulvi ovista, viemäreistä ja ikkunoista päivät ja yöt pitkät. Kun Tasatukka, jumalallisuuden esiaste, ei saanut nukuttua tarpeeksi puliukkojen ja akkojen mölisemisen takia, hän siirtyi nukkumaan yönsä usein Maanvaivalle joka on myös tunnettu jonkinlainen epäjumala. Lopulta Tasatukka sai tarpeekseen ja muutti Kannuksen Eskolassa sijaitsevaan kuntoutuskotiin. Itse Joulupukki ja Satelliitti-Helvetin Pää-Perkele ovat vierailleet alkoholistien saunaillassa Röllitalolla.

Harvinaislaatuisessa paikallislehden haastattelussa Tasatukka on todennut Röllitalosta seuraavasti: "Elämä siellä kävi äärimmäisen raskaaksi. Nukkumisestakaan ei mitään tullut ilman kovemman luokan sedatiiveja ja viinaa. Voi voi, että pitikin."

Hiljalleen alkoi uhanalainen populaatio vähetä Röllitalossa luonnollisen ja luonnottomankin alkoholipoistuman kautta, ja ei ole tietoa enää yleensäkään Kannuksen helposti humaltuvien määrästä. Epäillään että joitakin olisi elossa. Jokunen on jopa lopettanut juomisenkin. Taloa siis ei ole edes välttämättä enää, vaan se purettu uusien kerrostalojen tieltä. Niissä asuu ns. hienoja ihmisiä.

Kannuksen sosiaalitoimiston lausumassa todetaan, että "Röllitalo tulisi tulevaisuudessakin muistaa eräänä Suomen tärkeimmistä alkoholistiasuntoloista, eikä sen uranuurtavaa edelläkävijyyttä alkoholistien sosiaalisen selviytymisen ylläpitämisessä tulisi millään muotoa aliarvostaa".

(Keski-Pohjanmaan lähihistoria, Kirjoittanut Ilpo Siermula, Osa 1, sivu 22.)

Katso myös[muokkaa]