Purenewi

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Purenewi yllätettynä lehvikössä.

Purenewi (lat. Ursus nallus, engl. Pure new tai Purenew) on karhuihin (Ursidae) kuuluva pienikokoinen ja ärhäkkä petoeläin, joka elää sekä Afrikan että Etelä-Amerikan trooppisissa sademetsissä. Naaraat painavat n. 9–17 kg, urokset 9,5–30 kg. Turkin väritys vaihtelee miltei mustasta aina vaalean kellanharmaaseen asti, jopa lähes valkoisia tavataan silloin tällöin. Purenewillä on hyvä kuuloaisti ja monipuolinen äänivalikoima, johon kuuluu muun muassa karjahteluja, murinaa ja soinnillisia vihellysääniä. Erityisesti keväällä urospuolisilla Pureneweillä on tapana kookoontua yhteen virittelemään taidokkaita kolmisointujaan naaraiden iloksi.

Elintavat[muokkaa]

Purenewi jäljittämässä saalistaan.

Purenewi on hämäräeläin, joka liikkuu alkuillan tunteina hiljaa aistit valppaina. Se metsästää pienriistaa viidakossa jäljittäen saaliseläimet tarkan vainunsa avulla. Kohdatessaaan saaliseläimen purenewi jäykistyy ja päästää ilmoille vertahyytävän karjunnan, joka lamauttaa saaliseläimen paikalleen. Yleensä saalis kuolee sydänkohtaukseen, mutta muussa tapauksessa purenewi kopauttaa saalista nuijallaan päähän. Purenewi on myös perso hunajalle ja erityisesti käyneelle, alkoholipitoiselle hunajamehulle. Tämän nauttiminen saattaa joskus haitata vakavasti metsästysonnea. Purenewit elävät laumoissa.

Lisääntyminen[muokkaa]

Purenewi taituroi.

Huhtikuussa purenewit kokoontuvat yhteen viidakon aukeille valitsemaan itselleen puolisoa. Tällöin viidakko raikaa iloisia juomalauluja purenewien viihdyttäessä toisiaan. Uros-purenewit eivät missään vaiheessa vahingoita toisiaan kilpaillessaan naaraiden suosiosta. Omapäistä uhittelua ja kerskuntaa tosin esiintyy, mutta varsinaisesti purenewit voittavat naaraan suosion tekemällä taiturimaisia tasapaino- ja voimisteluliikkeitä. Paras purenewi yleensä palkitaan käyneellä hunajamehulla.

Metsästys[muokkaa]

Purenewin metsästys.

Purenewi on varsin haluttu turkiseläin, koska sen karvasta tehdään mitä hienointa villaa (pure new wool). Laadultaan heikomman villan maailmamarkkinahinnan romahdettua purenewien metsästys onkin noussut yhä tärkeämmäksi tulonlähteeksi näiden eläinten elinalueiden alkuasukkaille. Tämän myötä purenewien lukumäärä onkin selvästi laskenut, ja ne kuuluvat nykyisin harvinaisten eläinten listalle. Pureneweja metsästetään jousella, niiden nukkuessa pää alaspäin oksallaan.

Purenevin villan alkuperämerkintä.

Lähteet[muokkaa]

  • Ursus nallus IUCN Red List. 2008.
  • Lötjönen, Maija toim.: Facta 2001: Pura-Seh, 9, s. 673. WSOY, 1984. ISBN 951-0-10230-X.
  • Palmén, Ernst et al.: Afrikan ja Etelä-Amerikan eläimet 1, s. 207. Espoo: Amer-yhtymä, 1983. ISBN 951-35-2730-1.
  • Riistakantojen runsaudenseuranta: Purenewi 2008. Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos.