Puerto Rico

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Estado Lambada Tortilla de Puerto Rico
(Puerto Rico)
FlagPuertoRico.gif
Puerto Ricon lippu
Motto: ”¿Quién tomó el cuarto palillo de pescados?
Puertoricomap.png
Puerto Ricon kartta
Valtiomuoto Semi-autonominen anarkosyndikaatti
Hallitsija El Presidente Lee Van Cleef
Pääkaupunki San Jesús
Viralliset kielet espanja, viittomakieli, volapyykki
Pääuskonnot Katollilaisuus
Itsenäisyys 1898 (Espanjasta)
Valuutta Kapakala
Kansallislaulu I like to be in America, OK by me in America! (Bernstein/Sondheim: West Side Story)

Puerto Rico (suom. Ökysatama) on Karibianmerellä kelluva jokseenkin kalapuikkoa muistuttava saarivaltio. Se on maailman suurin ompelukoneöljyn tuottaja.

Historia[muokkaa]

Puerto Ricoa asuttivat alkujaan intiaanit. 1500-luvulla espanjalainen venesuunnistusjoukkue Juan Ponce de Leónin johdolla rantautui saarelle, teurasti alkuperäisväestön ja perusti sinne lukuisia sokerikaivoksia. Kaivoksia miehittämään laivattiin Länsi-Afrikasta ämpärikaupalla orjia. Seuraavat 300 vuotta kului rauhallisesti sokeria kuopsutellessa, kunnes Espanja ja Yhdysvallat äityivät sotimaan. 1800-luvun loppupuolella käyty sota päättyi tuloksettomana, mutta sen jälkeen Espanjan pääministeri Práxedes Sagasta hävisi saarivaltion Yhdysvaltain presidentille William McKinleylle pokerissa. Vuonna 1917 kaikki 12 miljoonaa Puerto Ricon asukasta saivat oikeuden Yhdysvaltain kansalaisuuteen. Vuonna 1918 Puerto Ricon asukasluku oli hieman alle 2 miljoonaa.

Väestö[muokkaa]

Puerto Ricon poliisi kuulustelee väärinparkkeerattua valasta.

Puerto Ricossa asuu noin 4 miljoonaa ihmistä, joista 99% puhuu äidinkielenään espanjaa ja viittomakieltä. Saaren koillisosassa asuu pienehkö volapyykkiä ja klingonia puhuva albanialaisvähemmistö. Keskiverto puertoricolainen on puolentoista metriä pitkä, painaa reilun sata kiloa ja kuolee 60-vuotiaana ähkyyn.

Eläimistö[muokkaa]

Puerto Ricon luonnonvarainen eläimistö koostuu pääasiassa villikoirista, villakoirista ja lihamurekkeista. Villinä laiduntavat lihamurekkeet aiheuttavat usein ongelmia maanseudulla; viljapeltojen yli löntystelevät murekelaumat pilaavat vuosittain 20-35% sadosta.

Aluevedet ovat otollisia kalastukselle. Ruutanaa, monnia ja lahnaa pyydetään pääosin mato-ongilla, mutta pääkaupungin San Jesúksen lähivesillä myös troolaamalla ja kroolaamalla. Saasteiden vuoksi Puerto Ricossa pyydetyt kalat eivät ole syömäkelpoisia, mutta ne yleensä kuivataan ja lähetetään Puolaan lapsille leluiksi.

Talous[muokkaa]

Puerto Rico on bruttokansantuotteeltaan maailman 68. suurin. Sillä ei ollut minkäänlaisia luonnonvaroja sokerikaivosten ehdyttyä 1700-luvulla aina 1950-luvulle saakka, jolloin sen aluevesiltä löydettiin mittava ompelukoneöljyesiintymä. Suurin osa öljystä laivataan Telajärvelle ja Vatikaanivaltioon.

Uskonto ja kulttuuri[muokkaa]

Katolliseen kirkkoon kuuluu 99% kansasta. Hieman alle prosentti on sohvallapomppivia skientologeja, ja loput kuuluvat Suomen Evankelisluterilaiseen Valtionkirkkoon. Katollisen kirkon vaikutus ulottuu myös lainsäädäntöön; kondomit, ehkäisypillerit, vaseliini ja henkarit ovat pannassa Puerto Ricossa, ja niiden hallussapidosta tuomitaan lähes poikkeuksetta roviolla poltettavaksi.

Ylenpalttinen jeesustelu (jesúismo) on vaikuttanut positiivisesti valtion kuvataiteiden kehitykseen. Lähes puolet maailman kirkkojen alttaritaiteesta ja noin kolmasosa kaikesta lonkeropornosta valmistetaan Puerto Ricossa.

Kuuluisia puertoricolaisia[muokkaa]