Post Nummirock Depression

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Information.gif Voi olla, että tämä artikkeli ei ole syvältä, mutta ainakaan siinä ei ole kuvia.
Tee päivän hyvä työ ja kuvita artikkeli mielellään aiheeseen liittyvillä kuvilla.
Tarkempia tietoja saattaa löytyä keskustelusivulta.

Nummirockin jälkeisestä masennuksesta, Post Nummirock Depressionista (PND), puhutaan silloin, kun festarikävijän mieliala laskee festareiden jälkeen huomattavasti ja pitkäaikaisesti. Sairastunut on yleensä ärtyisä, kaihoisa ja toivoo toistuvasti olevansa edelleen Nummirockissa. Hän on myös usein huolestunut, peloissaan ja hädissään ajatuksesta, ettei Nummirockia koskaan enää tulisi. Jotkut laihtuvat PDN:n vaikutuksesta, toiset lihovat ja jotkut käyttävät myös Nummirockin päättymisen jälkeen runsaasti alkoholia.

PND esiintyy yleensä pian Nummirockin päättymisen jälkeen. PND:lle ovat alttiita nimenomaan säännöllisesti Nummirockissa kävijät, mutta se saattaa iskeä myös ensimmäisen käydyn Nummirockin jälkeen. Nummirockin jälkeisen masennuksen synnystä tiedetään sen verran, että se on yhteydessä hyvien muistojen kokemiseen festariympäristössä, ja siihen, että Nummirockin toivotaan jatkuvan myös sen päättymisen jälkeen.

Oireet

Oireistoon kuuluu yleensä ensimmäisinä päivinä tärinää, pelkotiloja, pahaa oloa ja päänsärkyä ym. vastaavia oireita. Lisäksi se aiheuttaa haikeutta, ahdistusta, alentunutta mielialaa, itkuisuutta, surumielisyyttä, unettomuutta sekä muita tunne-elämän hankaluuksia. Lääkkeenä toimii vain Nummirockissa käyminen kerta toisensa jälkeen, sillä tiedetään mielialan parantuvan Nummirockin ajaksi huomattavasti. Pahimmillaan PND on noin kuukauden ajan Nummirockin päättymisen jälkeen, jonka jälkeen olo alkaa helpottaa vähitellen. Fyysiset oireet paranevat yleensä noin viikossa.

Oireita saattaa myös esiintyä lievemmässä muodossa muiden festivaalien jälkeen tai esimerkiksi riittävästi huonoa läppää sisältäneen mökkireissun jälkeen. Näissä tapauksissa ei kuitenkaan ole syytä suureen huoleen, sillä oireet yleensä ovat lievempiä ja paranevat yleensä huomattavasti nopeammin. Hoitona näissäkin tapauksissa suositellaan normaaleja PND:n hoitomuotoja.

Hoito

Hoidoksi suositellaan hyvien muistikuvien tai tarinoiden muistelemista, sekä insideläpän ja huonojen heittojen kertaamista kaikkien paikalla olevien kanssa. Lisäksi jo hyvin nopeasti kannattaa aloittaa seuraavan Nummirockin suunnittelu, tosin tämä saattaa myös aiheuttaa epätoivoa, pahimmassa tapauksessa jopa Pre-Nummirock Anxiety-oireyhtymän oireita.

PND on yleensä pysyvä, osittain piilevänä pysyvä, mielialan häiriötila, joka ei koskaan parane lopullisesti. Lähimmäisten ihmisten kannattaa muistaa, että oireet helpottavat aikanaan, joten PND:stä kärsivää ihmistä kohtaan kannattaa olla ennen kaikkea ymmärtävä. PND:stä kärsivän ihmisen kanssa kannattaa olla kärsivällinen, ja hänen huonoja juttujaan olisi hyvä kuunnella mahdollisimman pitkään, jotta hän ei kokisi oloaan hylätyksi kokemansa takia.

Katso Myös