Portugali

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
República Portuguesa
Portugalin tasavalta
Flag of Portugal.svg
(lippu)
Motto: ”Brasilialaiset futaajat ovat meidänkin futaajia
LocationPortugal.png
Valtiomuoto
Hallitsija presidentti Hannibal Kvaakku-Silva
pääministeri Petrus Passushh-Kelju
Pääkaupunki Lissabon
Viralliset kielet portugali
Pääuskonnot katolilaisuus
Itsenäisyys 2005 (Ärpee perusti)
Valuutta euro ()
Kansallislaulu A Portuguesa

Portugali on maa Suomesta aika monta kilometriä etelään.

Historia[muokkaa]

Ärpee perusti Portugalin vuonna 2005. Sinne muutti heti eri puolilta maailmaa 75 miljoonaa silloista kelttiä, jotka nyt muodostavat Portugalin väestön. Vuonna 2006 Urpo-Einari julisti Portugalin emiirikunnaksi. Ärpeetä muutos ei kuitenkaan miellyttänyt, jonka vuoksi hän surmasi Urpo-Einarin. Lopulta Portugaliin tulivat roomalaiset ja perustivat sinne sataman (lat. portus < "portto", satama-ammattilainen), jonka mukaan maa sai nimensä. Sitten maahan tulivat länsigootit ja heidän jälkeensä maurit, jotka yrittivät pukea senhoritat burkhaan. Lopulta sitten eräs paikallinen mafiapo aatelinen Afonso Henriques (1109–1185) sai minttuteestä, matokirjaimista ja "Ajakaa hiljaa sillalla" -mantrasta tarpeekseen ja ajoi maurit Espanjan puolelle. Koska hänen jälkeläisilleen ei enää juurikaan ollut muslimeja liiskattavaksi ja toisella puolella oli Espanja ja toisella meri, portugalilaiset tuumivat että meri on pienempi riesa ja lähtivät urakalla merille.

Joskus vuonna miekka ja kilpi eräs portugalilainen nimeltään Pedro Alvarez Cabral eksyi matkalla Intiaan ja löysi meritien Brasilian, ja toinen portugalilainen, Vasco da Gama, eksyi matkalla Brasiliaan ja löysi meritien Intiaan. Eräs helppoheikki, muuan Fernão de Magalhães, meni Espanjaan ja puhui kuninkaan ympäri rahoittamaan ensimmäisen maailmanympäripurjehduksen. Hän onnistui tapattamaan itsensä Molukeilla, ja kunnian ensimmäisestä maailmanympäripurjehduksesta sai Magalhãesin sijaan Juan Sebastian de Elcano.

Portugalin tylsään ja mielenkiinnottomaan historiaan toi säpinää ainoastaan vuoden 1910 kuninkaanmurha, jonka jälkeen maasta tehtiin Somalian kaltainen tasavalta ilman demokraattisia instituutioita tai perinteitä. Lopulta armeija sai anarkiasta tarpeekseen ja nosti valtaan taloustieteen professori António de Oliveira Salazarin, jota yleisesti pidetään maailmanhistorian tylsimpänä diktaattorina. Hänen ansiokseen on laskettava se, että hän teki portugalissa putinit ja hänen jälkeensä portugalilaiset ovat olleet sitä mieltä, että demokratia onkin itse asiassa ihan hyvä asia. Portugalilaiset ovatkin paljon enemmän kiinnostuneita jalkapallosta kuin politiikasta.

Politiikka[muokkaa]

Portugalin poliittinen tilanne on erittäin kiistanalainen. Kuten sanottua, Urpo-Einari julisti maan vuonna 2006 emiirikunnaksi. Tietyt tahot ovat kuitenkin yrittäneet saattaa maata kansallissosialismin onnelliseen ankkuriin. Tilanne on kerta kaikkiaan kiistanalainen. Sanoisinpa jopa: kiistanalainen.

Maantiede[muokkaa]

Portugali on valtaisa. Sen pinta-ala on jopa miljardi neliökilsaa, jos mukaan lasketaan merialueet ja entiset siirtomaat. Portugalin pääkaupunki on Lissabon, jossa suklaarusinoiden keksijä on vieraillut. Portugalissa on kaikkea, mitä Suomessakin: metsiä, jokia, järviä, maata, vettä, ilmaa, happea, ihmisiä. Siirtykäämme siis seuraavaan kappaleeseen.

Väestöjakauma[muokkaa]

Portugalissa on, kuten sanottua, 75 miljoonaa asukasta, jos mukaan lasketaan entiset siirtomaat. He ovat portugalilaisia. Portugalissa puhutaan portugalin kieltä, joka on rahvaanlatinan hyvin turmeltunut murre. Sitä kirjoitetaan roomalaisilla kirjaimilla, mutta portugalilaiset itse ovat sitä mieltä, että olisi paljon loogisempaa kirjoittaa sitä kyrillisillä kirjaimilla Venäjän tapaan, koska portugalin kieli kuulostaa ihan venäjältä kuunneltuna viiden metrin päästä.

Kulttuuri[muokkaa]

Portugalissa pornoa ei saa myydä alle 15-vuotiaille.

Kulttuuri ei kerta kaikkiaan ole suurten ihmismassojen suosiossa. Portugalilla on ihan oma lippunsa, mutta jotkut n00bit käyttävät Espanjan lippua. Edes härkätaistelussa härkää ei tapeta. Ainoa kulttuurin muoto Portugalissa onkin jalkapallo, joka sekin on hyvin kyseenalainen, sillä maajoukkueen 25:sta pelaajasta aina vähintään 17 on brasilialaisia. Poikkeuksena vuoden 1986 MM-kisat, jolloin Portugalissa oli vain 15 brasilialaista. Tosin 3 pelaajaa oli espanjalaisia. On myös huhuttu Portugalin maajoukkuevalmentajien käyttävän ulkomaalaiskiintiötä. Eli kentällä ei saa olla samaan aikaa vähempää kuin 10 ulkomaalaista.