Populismi

Hikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
”Kyllä kansa tietää!”
~Timo Soini

Populismi on yksi yleisimpiä käytettyjä argumentaatiovirheitä, sekä halveksittu propagandan muoto. Yleisesti ollaan sitä mieltä, että se kehitettiin antiikin Roomassa, sen kantasana on latinan kielen sana populus (tomppelit). Populismin karmeimpia piirteitä on taipumus esittää asiat niin, että ne voi kuka tahansa ymmärtää. Tämä on demokratian vastaista: demokraattisessa yhteiskunnassa tiedonvälityksen hoitavat asiantuntijat, joita kutsutaan tällä nimityksellä juuri siksi, että he tuntevat asiat (siis aivan kaikki asiat) paremmin kuin sinä. Siksi et voi ymmärtää mitään mitä he sanovat. Jos voisit, se tarkoittaisi yksinkertaisesti sitä, että sanottu asia on väärää tietoa, tai ainakin yksinkertaistettua. Yksinkertaistaminen on paha asia, sillä asioiden täytyy olla monimutkaisia oikeuttaakseen asiantuntijoiden luokan. Jos asiat olisivat niin yksinkertaisia että sinäkin ne ymmärtäisit, asiantuntijat joutuisivat työttömiksi - eikä ole mitään niin surkeaa kuin työtön asiantuntija. Niinpä sinun täytyy vain luottaa siihen, että se mitä he sinulle on kertovat, on totuus; sinä olet vain liian tyhmä ymmärtääksesi sitä.

Populismi nakertaa myös poliitikkojen uskottavuutta, sillä heidän koko olemassaolonsa perustuu sille, ettei heidän sanomisiaan voida koskaan osoittaa oikeiksi tahi vääriksi, sillä ne eivät todellisuudessa tarkoita mitään. Kaikki tietävät tämän ja menevät leikin mukana; on kiva osoittaa omaa valveutuneisuuttaan, kun voi virkkeen: "Eräitä yksityiskohtia lukuunottamatta kokonaispoliittinen ajattelumalli yllättää toimivuudellaan, ja selvittää samalla erilaisissa laitoksissa tapahtuvaa valmistusta, mutta tässä vaiheessa on aivan liian aikaista sanoa tai tehdä yhtään mitään hyvää yötä " jälkeen hihkaista: "Samaa mieltä, hyvin sanottu!" Lisäksi on huomioitava, että politiikan tutkijat, sosiologit, ynnä muut loiseläjät ovat havainneet, että kansa ei luota poliitikkoihin jotka puhuvat heidän kansaan samaa kieltä. Syntyy niin sanottu "hei, minäkin olisin tuon voinut sanoa, eivät ne taidakaan olla niin fiksuja kuin antavat uskoa" -ilmiö, ja tämä johtaa vääjäämättä joko kommunismiin, tai helvetin perseeseen.

”Se muutos, jonka perussuomalaiset voi tehdä, on mahdollista toteuttaa vain voimaannuttamalla kansaa. Se ei ole mikään ongelma, koska olemme populisteja eli koko demokratiakäsityksemme ja tapamme toimia perustuu tähän voimaannuttamisen ideaan. Laitamme kansan liikkeelle.”
~Vesa-Matti Saarakkala. Oi, kuinka tästä huokuu ja hyökyy hyinen jargonin puute![1]

Niinpä populismista on annettavissa vain yksi yksinkertainen neuvo: älä tee sitä! Sinulla on vielä monta syytä elää ilman sitä. Oletko harkinnut esimerkiksi kannabiksen polttelua? Tai Hikipediaan kirjoittamista?

Populistilla on hymy herkässä. Toistaiseksi.

Tunnettuja populisteja:[muokkaa]

Ethän sinä haluaisi olla kuten he?

Viitteet[muokkaa]

  1. http://tp83.puheenvuoro.uusisuomi.fi/137887-2-vuotta-vallankumousta