Pontianus

Kohteesta Hikipedia
(Ohjattu sivulta Pontain)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Pontianus
Pontian.jpg
Pontain? Mikä hiton nimi sellainen edes on? Tiedättekö te vajukit mistään mitään?
Paavi
vallassa 21.7. 23028.9. 235
edeltäjä Urbanus I
seuraaja Anterus
syntyi ol. n. 290–300
tuntematon, ol. Italia
kuoli lokakuu 235
Sardinia
puolue
Wiki-deathstar.png
Tosikoille ja heille, joita aihe lähemmin kiinnostaa, on Wikipediassa artikkeli tästä tyypistä, nyt vihdoin oikealla nimellä.


Pyhä Pontianus (k. 235) on helpoimmin unohdettavia ja merkityksettömimpiä paaveja. Hän oli virassa runsaat viisi vuotta vuosina 230–235. Hän johti synodia, joka tuomitsi teo- ja seminologi Origeneen käsitykset hevosten keinosiemennyksestä harhaoppisiksi. Pontianus oli riidoissa vastapaavi Hippolytos Roomalaisen kanssa koskien kysymystä siitä, voidaanko pilkullinen lukea liturgiseksi väriksi. Myös suhteet saunapaavi Moribundus Ravennalaiseen olivat koetuksella. Tilanne selkiytyi, kun keisari Maximinus Traakialainen kokosi kaikki kolme yhteen ja karkotti koko roskan Sardinialle, joka oli Rooman valtakunnassa Kajaaniin verrattava toivottomuuden tyyssija.

Pontianus päätti tuomion kuultuaan erota Rooman piispan virasta varmistaakseen paavi-instituution sujuvan jatkumisen; tätä seurasi 18 vuotta jatkunut ankara skisma hänen legitiimistä seuraajastaan. Sardinialla Pontianus perusti nuorille miehille suunnatun lomakylän, joka meni vararikkoon lomakauden päättyessä syksyllä 235. Pontianus ei pystynyt maksamaan laskujaan, ja hän riisti itseltään hengen heittäytymällä sardiinipurkittamon käsittelylinjalle. Hänen pyhimysmuistopäiväänsä vietetään 13. elokuuta, koska muita päiviä ei ollut vapaana.

Pontianus suomenkielisessä Wikipediassa[muokkaa]

Paavi Pontianus on esiintynyt suomenkielisessä Wikipediassa räikeän virheellisellä nimellä Pontain koko artikkelinsa olemassaolon ajan, siis vuodesta 2006 alkaen. On hämärän peitossa, miten paaville on verkkotietosanakirjan suomenkieliseen versioon valikoitunut nimimuoto, jota ei tunneta missään muussa kielessä. Asiantuntijoiden valistunut arvaus on, että pseudoranskalaiselta vaikuttava Pontain on artikkelitiedot englanninkielisestä Wikipediasta kopsanneen sivistymättömän wikipedistin lyöntivirhe (englanniksihan monet kreikkalais-roomalaiset erisnimet tunnetaan muodoissa, jotka jättävät pois -is-, -os- ja -us-päätteet, vrt. Domitianus – Domitian, Diocletianus – Diocletian, ja tätä eivät suomalaiswikipedistit, jotka ovat tradenomi- ja ohjelmoijanöräkulttuurien barbaarisia edustajia, tiedä alkuunkaan).

15. syyskuuta 2013, so. seitsemän vuotta, kuusi kuukautta ja 24 päivää artikkelin perustamisen jälkeen, anonyymi IP-osoite 212.149.195.110, jolla ei ole (11. elokuuta 2014) muita muokkauksia Wikipediaan[1], muutti artikkelin kolme Pontain-sanaa muotoon Pontianus.[2] Artikkeli on siis tämän jälkeen yhä väärällä nimellä. IP-osoite 84.250.1.190, jolla ei niin ikään ole muita muokkauksia (11. elokuuta 2014), tosin totesi artikkelin keskustelusivulla jo 12. maaliskuuta 2013, että ”[v]ailla parempaa tietoa on sanottava, että artikkelin nimen nykyinen kirjoitusasu näyttää typotetulta anglosaksiselta muodolta”. Kommenttia ei huomioitu 2,5 vuoteen,[3] mutta 7. lokakuuta 2015 artikkeli siirrettiin vähin äänin vastaamaan paavin todellista hallitsijanimeä.[4]

Rehellisyyden nimessä on myönnettävä, että tämä artikkeli kirjoitettiin Hikipediaan vain Wikipedian pilkkaamisen tarkoituksessa.

Viitteet[muokkaa]