Pol Pot

Hikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
”Ampukaa tuo rillipiru!!”
~Pol Pot palvelijalleen, kun näki vaimonsa uudet silmälasit.
”Ovatko nuo piilolinssit?”
~Pol Potin kysymys harmaakaihia sairastavalle – kaikeksi epäonnekseen mies ammuttiin ennen kuin hän ehti vastata
Pol Saloth Zar Pot (s. 19. toukokuuta 1925 – k. 15. huhtikuuta 1998) oli Kambodžassa vaikuttanut humaani kansanjohtaja, joka koki länsimaisen demokratian uudistamisen tarpeelliseksi omassa kotimaassaan. Pol Pot valittiin demokraattisella kansanäänestyksellä Kambodžan presidentiksi vuonna 1976. Pol Potin vaalilupaus oli poistaa työttömyys ja imperialismi Kambodžan maaperältä. Lukuun ottamatta vähäistä amerikkalaista aseapua Pol Potin voidaan katsoneen onnistua tehtävässään vähintäänkin lupaustensa mukaisesti.
Pol Pot kertoo kansalleen liikakansoituksen ongelmista ja niiden ratkaisukeinoista, joita hänen mielestään oli vain yksi ainoa.

Ensimmäinen ongelma liikakansoitus[muokkaa]

Kuten niin yleisesti Aasiassa, myös Kambodžassa kärsittiin liikaväestöstä. Pol Pot laskeskeli matemaattisen eksaktisti, että välitön harvennustarve oli noin kaksi miljoonaa ihmistä. Kansan vähentämisellä pyrittiin myös kunnioittamaan ikiaikaisia kommunistivaltioiden rakentamisperinteitä. Presidenttikautensa alkajaisiksi Pol Pot järjestikin suuret harvennustalkoot, ja katso: vuonna 1978 kaksi miljoonaa kambodžalaista oli autettu luopumaan elämästään ennenaikaisesti. Siitä siihen, ettei Pol Pot kuitannut saavutuksestaan Nobelin rauhanpalkintoa.

Liikakansoituksen vähennysmenetelmät[muokkaa]

Pol Pot pohti pitkään tehokkainta tapaa edetä taistelussa liikakansoitusta vastaan. Poikansa anekdootinomaiseen tokaisuun havahtuneena hän viimein, viikon ongelmaa puntaroituaan, valaistumisenomaisesti tajusi, että tehokkainta olisi pyrkiä poistamaan väestöstä ensimmäiseksi hengenlahjoillaan kunnostautuneet. Todettuahan on, että juuri intelligentsian piiristähän tavallisesti ropisee massoittain mukuloita.

Viidakkovipeltäjistä koostuvassa Kamputseassa ei kuitenkaan ollut lainkaan helppoa päätellä kuka kansalaisista edustaa todellista älymystöä ja kuka taas on muuten vaan Marxiaan sanatarkasti hupimielessä toisteleva levyseppä-hitsari. Tämä kaikki riipoi Pol Potia koko 1970-luvun alkupuolen ajan. Hän yritti lähestyä visaista ongelmaa useista eri näkökulmista ja tutustui samalla muutamiin, samaan aikaan suosiotaan nostaneen New Age -liikkeen analyysitekniikoihin. Kamputsean tulevaisuutta hahmotellessaan hän kirjoitti ajatuksistaan lukuisia herkkiä haiku-runoja. Runoissa esiintyneiden vähäisten mittavirheiden takia niitä ei koskaan julkaisu. Mitallinen runous oli yksi niistä harvoista kardinaalihyveistä, joilla suurta johtajaa ei oltu siunattu. Toikkaroivan haiku-runoilunsa tiimellyksessä Pot kuitenkin keksi, että Kamputsean anagrammi on Pukemasta. Tämän oivalluksen voimistamana hän piiskasi itsensä hersyvään nauruun, kääri hihansa ja ryhtyi toimeen. Varsinainen suuri suunnitelma oli vielä hahmottumatta, mutta tuleen makaamaan jääminen oli Potin korvaan kuulostanut aina elostelulta.

Jostain kun aloitettava kerran oli, ryhtyi juuri hihansa käärinyt Pot uudistamaan koululaitosta. Ensimmäisenä toimenaan hän päätti lisätä peruskoulun oppimäärään uuden oppiaineen - draaman. Hetken asiaa kuitenkin kontemploituaan hän tuli siihen tulokseen, että draamaopinnot lienevät lopulta kuitenkin lähinnä homostelua ja todellinen draama opitaan viidakossa - ei koulun penkillä.

Muita saavutuksia[muokkaa]

Pol Potia kiehtoi hankkia liikakansoitetulle maalleen myös elintilaan ympäristöstä, joten hän järjesti kovapanosammuntoja sekä Vietnamin että Laosin vastaisella rajalla. Pol Pot laskeskeli varsinkin vietnamilaisten väsähtäneen nahisteluissaan amerikkalaisten kanssa sikäli paljon, että muutaman kymmenen tuhannen neliökilometrin valtaaminen Vietnamin maaperää omiin tarkoituksiin olisi pelkkä läpihuutojuttu. Toisin kuitenkin kävi; vietnamilaiset löivät Pol Potille uskollisen kansanarmeijan ja hätistivät kambodžalaiset pois myös Laosista – ikään kuin kaupantekijäisiksi –, ja Pol Potin olikin sitten aika kadota joksikin aikaa näkyvistä.

Sota oli Pol Potille katastrofi. Vietnamin armeijalla oli tuoretta sotakokemusta maailman mahtavinta armeijaa vastaan sotimisesta, ja Pol Potin joukot sulivat kuin lumi lämpimänä kevätpäivänä. Vietnamilaisten sotilasoperaatio muuttui hyvin nopeasti humanitaariseksi operaatioksi heidän havaittuaan, missä kunnossa Kambodža oli Pol Potin jäljiltä - ja vietnamilaiset yrittivät pelastaa mitä pelastettavissa oli. Milloinkaan aikaisemmin maailmanhistoriassa ei vierasta ulkomaista valloittajaa ole toivotettu maahan yhtä lämpimästi kuin Kambodžassa 1978.

Viimeiset vuosikymmenet[muokkaa]

Pol Pot luopui palatsissa asumisesta vuonna 1978, koska arveli luonnonläheisen viidakkoelämän sopivan itselleen paremmin. Osaltaan tähän ratkaisuun edesauttoi Vietnamin armeija, joka lähestyi jo Pol Potin kotipuutarhaa, eikä hallitsija luottanut vietnamilaisten hyväntahtoisuuteen. Muutaman uskollisen avustajan turvin Pol Pot pakeni Kambodžan viidakoihin, jossa hänen yleiskuntonsa kohenikin kerrassaan huimasti. Vuosien saatossa palvelusväessä alkoi kuitenkin esiintyä epälojaaliutta ja niskurointia, joten Pol Pot oli heidän kohdallaan pakotettu varsin radikaaleihin ratkaisuihin. Osansa Pol Potin lähipiiriin tympääntymiseen oli siinä, että leiriä jouduttiin hyvin usein vaihtamaan hyvinkin lyhyellä varoitusajalla, minkä lisäksi terveydenhoitopalvelut olivat aika ajoin erittäin vaikeasti järjestettävissä.

Vuonna 1998 oltiin lopulta siinä tilanteessa, että maanisä Pol Pot oli jätetty yksin. Tosin hän yritti vielä isällisesti kurittaa adjutanttinsa hengiltä, mutta oli jo siksi heikko, ettei tähän kyennyt. Yrittäessään miehuusvuosiensa kuristusotetta Pol Pot sai sydänkohtauksen ja kuoli.

Faneja[muokkaa]