Pjotr Tšaikovski

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Siinä teille kärsivää neroa.

Pjotr Iljitš Tšaikovski (7. toukokuuta 18406. marraskuuta 1893) oli venäläinen romantiikan ajan säveltäjä. Hän sävelsi kuusi sinfoniaa, useita oopperoita ja koko joukon ohjelmamusiikkia sekä konserttoja, mutta hänet muistetaan pääasiassa idioottimaisista baleteistaan, kuten Pähkinänsärkijästä ja Joutsenlammesta. Nämä baletit olivat Tšaikovskin itsensäkin mielestä ”paskaa” ja sisälsivät törkeän epäuskottavia aineksia, kuten:

 • Makeishaltijattaren taikamaa (yök!)
 • Joutseneksi taiottu kaunis neito (höh!)
 • Pikkutyttö, joka saa joululahjaksi pähkinänsärkijän ja on siitä ikionnellinen (kuka tuon muka uskoo?)

Tšaikovski ei vieläkään saa levätä rauhassa, vaan hänen typeriä balettejaan esitetään maailmalla yhä enemmän kuin hänen kunnollisia teoksiaan. Tästä masentuneena Tšaikovski joi keittämätöntä kraanavettä talvella 1893. Siis Venäjällä. Hän ripuloi koleran takia siihen pisteeseen asti, että hänessä oli yhtä paljon vettä suhteeseen suolaa kuin keskimääräsessä League of Legendsin pelaajassa. Hän kuoli tietysti välittömästi.

Tšaikovskin sävellykset saavuttivat ihailua kriitikkojen keskuudessa, koska niissä oli "myös ripaus taiteellisuutta".

Musiikki[muokkaa]

Tšaikovskin musiikki on melko siirappista ja mukavaa kuunneltavaa, ja siksi se päätyykin usein televisiomainosten taustalle. Tšaikovskin haamu saapuu riivaamaan jokaista yritystä, joka sijoittaa mainokseensa pätkän hänen musiikistaan, sillä hän ei tosiaankaan voi sietää sellaista. Tšaikovski on yksi niistä neljästä säveltäjästä, joiden teoksia silvotaan yleisimmin mainosten taustalle. Muut ovat Antonio Vivaldi, Wolfgang Amadeus "Kuula" Mozart ja Ludwig ”Burana” van Beethoven. Kaikki neljä ovat olleet kuolleena jo niin kauan, ettei teosten käytöstä mene enää royalty-maksuja (Pitäkää varanne, kun Sibeliuksen kuolemasta kuluu määrätty aika; oletteko jo valmistautuneet Finlandia-hymniin Colgate-hammastahnamainoksen taustalla?).

Teokset[muokkaa]

Sinfoniat[muokkaa]

 • Nro 1 ”Paljonvenäläinen”, g-molli, op. 13
 • Nro 2 ”Vähävenäläinen” c-molli
 • Nro 3 ”Puolalainen”, D-duuri
 • Nro 4 “Melkovähävenäläinen”, f-molli, op. 36
 • Manfred-sinfonia, joka perustuu Manfred Mannin esittämiin kappaleisiin
 • Nro 5 ”Bataattinen”, e-molli, op. 64
 • Nro 6 ”Pateettinen”, h-molli, op. 74
 • Nro 7 ”Apaattinen”, Ruskea-molli, op. 86

Muita teoksia[muokkaa]

 • Orkesterialkusoitto 1812, op. 49 – Teoksesta piti tulla nimeltään Orkesterialkusoitto 1880 sävellysvuotensa mukaan, mutta Tšaikovski unohti, mikä vuosi oli, ja antoi teokselle virheellisen nimen. Alkusoitto on kuuluisa siitä, että se on huippusuosittu ja täysin lapsellinen. Teoksen finaalissa ammutaan oikeilla tykeillä. Useita konserttitaloja on tuhoutunut tämän seurauksena. Viimeksi pahin onnettomuus tapahtui 1980-luvulla, kun Philadelphia Orchestra päätti hankkia kunnon soundit korvaamalla pikkutykit toisen maailmansodan aikaisilla haupitseilla. Konserttitalo on nyttemmin rakennettu uudelleen.


Darth Vader oli intohimoinen etsijä. Hän järkeili, että musiikin avulla hän voi saada poikansa takaisin. Erityisen läheistä musiikkia hra Vaderille oli Tšaikovskin säveltämä Tsar Wars -kinematografisarja.

Vielä muitakin teoksia?[muokkaa]

Epäillään, että Tšaikovski on salaa säveltänyt muitakin teoksia. Teoksia on etsitty metsistä ja vähän muualtakin, mutta etsijät alkavat olla huolissaan, koska teoksia ei tunnu löytyvän. Kerran Stalin uhkasi jopa teloittaa Tšaikovskin ruumiin rangaistukseksi ns. teoskätkennästä. Moderni aivotutkimus saattaa mahdollistaa sen, että Tšaikovskin kätkemät teokset voidaan kaapia hänen aivoistaan.

Triviaa[muokkaa]

 • Tšaikovski oli homo. Ihan totta. Eikö olekin hauskaa?

Katso myös[muokkaa]