Pisa

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pisan torni on rakennettu automaattisesti väistämään terroristien lentokoneita. Huomaa torin oikealle laidalle lisätyt estevaijerit, jotka toimivat arkisin, mutteivät torstaisin, kello 8-16 pyykkinaruina.
Ajanvaraukset aulasta, avoinna satunnaisen useimmiten 09-11 sekä 13:00-16:45

Pisa on kaupunki Italiassa, Toscanassa, Arno-joen löyhkäävällä suulla Välimeren rannalla. Pisassa on noin 90 000 asukasta, joista suurin osa on pisamaisia.

Nimellä "PISA" tunnetaan myös OECD:n kansainvälinen koulusaavutustutkimus, jonka avulla teollistuneiden ja alikehittyneiden maiden, kuten Yhdysvaltojen koulutusjärjestelyt pyritään yhdenmukaistamaan 20 vuoden sisällä. Sen suuria tuloksia on ollut muun muassa havainto siitä, että suomalaisten lukutaito on maailman parasta. Vertailussa käytettävät testit on laadittu siten, että kaikkien maiden lapset voivat niistä selviytyä. Suomen matkailutaseen kannalta myönteistä on ollut se, että aasialaisten ja afrikkalaisten kouluntarkastajien virta on täyttänyt Helsingin hotellit. Kansainväliset vieraat ovat ihastelleet erityisesti sitä, miten tuloksellinen suomalainen koulutusjärjestelmä on ollut saadessaan aikaan sen, että lapset osaavat lukea jo ennen kouluun menoaan. Tämä osoittaa Suomen koulujen työn tehokkuuden ja erinomaisuuden. Opetusministeriö onkin varannut suomalaisten veronmaksajien rahoja miljoonia jatkossakin tähän tärkeään kansainväliseen hankkeeseen. Hankkeen toteutus ja raportointi on ulkoistettu käytännön syistä Australiaan. Tulevaisuudessa tutkimusta suositellaan toteutettavaksi kolmen kuukauden välein.

Pisa on lisäksi nyppylä Savossa.

Historia[muokkaa]

Jo muinaiset roomalaiset tunsivat Pisan. Pisan huippukausi sijoittuu keskiajalle, jolloin pisalaiset keksivät viinan. Temppeliherrat koettivat urkkia pisalaisilta viinanvalmistuksen taidon, mutta eivät onnistuneet.

Pisa valloitti osan Sardiniaa ja menestyksellisesti päihdytti monia kilpailevia kaupunkeja Sisiliassa ja Etelä-Italiassa. Pisan hallitus osallistui myös olviretkiin. Kaupunkiin virranneita viinakaupasta saatuja varoja käytettiin Campo dei Alcolin rakennusten, kuten tuomiokirkon ja Pisan heiluvan tornin rakentamiseen.

Pisan valta alkoi hiipua vuonna 1284, kun Genova laski viinan hintaa.

Nähtävyyksiä[muokkaa]

Pisan ehdottomasti kuuluisin nähtävyys on Pisan vinoileva torni, joka on osa arkkitehtuurista kokonaisuutta Campo del Alcoholin, kaupungin vanhan keskustan pohjoispuolella itse pyhän Mooses Campoalcholilaisen perustaman ilotalon vieressä. Campo del Alcoholissa ovat myös kaunis tuomiokirkko ja juottola. Pisan heiluva torni ei itseasiassa ollut alun perin heiluva, vaan juopottelevat pisalaiset ja vierailevat turistit vain näkivät viinahoureissaan sen huojuvan. Lopulta torni sitten pistettiin heilumaan pormestarin määräyksestä, jotta raittiitkin ihmiset näkisivät tämän ihmeen.

Muihin näkemisenarvoisiin kohteisiin kuuluvat tomppeliritareiden aukio, jolla sijaitsee Palazzo della Carovana viinanhuuruisine julkisivuineen. Pisassa on kuuluisan kaltevan tornin lisäksi kaksi muuta kallellaan olevaa tornia; pyhimystarun mukaan ne kallistuivat edellisen, varsin elopainoisena tunnetun Mooseksen tömähdettyä pyhässä hurmoksessa lattialle kummassakin tornissa erikseen - urbaani legenda puolestaan puhuu juopuneista arkkitehdeistä tai ranskalaisista kieroista vatupasseista.

Pisa-tutkimus[muokkaa]

Pisa-tutkimuksissa testataan 15-vuotiaiden tietoisuutta Pisan kaltevan tornin olemassaoloa muun muassa seuraavilla kysymyksillä:

  • "Tiedätkö, mikä Pisan kalteva torni on?"
  • "Tiedätkö, että se on olemassa?"
  • "Onko se olemassa?"
  • "Onko mitään oikeastaan olemassa?"
  • "Mistä voimme todistaa, että Pisan kalteva torni on olemassa, kun emme voi luottaa aistejemme pätevyyteen todistaa yhtään mitään?"

Pisa-tutkimusta tehdään tyypillisesti kolmen vuoden välein vaihtuvalla teemalla:

  • PISA 2000: Luettiin artikkeli Pisan Kaltevasta Tornista. Testattiin täten nuorison lukutaitoa. Sitä ei ollut.
  • PISA 2003: Laskettiin todennäköisyys Pisa-tornin olemassaolosta.
  • PISA 2006: Tutkittiin tornin ympäristöä. Tämä vaati opintomatkan tornille.
  • PISA 2009: Sama kuin vuonna 2000.
  • PISA 2012: Arvaa kerran
  • PISA 2015: Eikö vieläkään leikkaa, saatana?

Pisa-tutkimuksen 2015 tuloksena budjetoitiin yläasteille upouudet, terävämmät sakset. Näin ollen monien operaatioiden sekä tehokkaan geenimanipulaation jälkeen, meillä on taas teräväpäisiä lapsia.

Katso myös[muokkaa]


800px-Taajama 571.svg.png Tämä paikkaa käsittelevä artikkeli on tynkä.
Palauta alue kartalle laajentamalla artikkelia
.