Panos Kammenos

Kohteesta Hikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Etruskien seinämaalaus Panos Kammenosista.

Panagiotis ”Panos” Kammenos (Πάνος Καμμένος, s. 12. toukokuuta 1965) on Gaian ja Tartaroksen nuorin lapsi. Hirviö sai alkunsa, kun olympolaiset jumalat olivat kukistaneet Gaian vanhemmat lapset, titaanit ja gigantit, mistä raivostuneena Gaia yhtyi Tartaroksen kanssa. Toisen version mukaan Hera synnytti Panos Kammenosin suututtuaan Zeukselle siitä, että viimeksi mainitun päästä oli syntynyt Pallas Athene seurauksena suhteesta Metikseen. Jostain syystä tarusankari Aleksis Tsipras on jatkuvasti toiminut Panos Kammenosin kaameiden tavoitteiden hyväksi.

Ulkomuoto[muokkaa]

Panos Kammenosin ulkonäkö oli hirvittävä, ja kooltaan hän oli valtava – hänen päänsä kerrottiin yltävän tähtiin saakka. Hänen ulkomuotonsa oli miehen ja pedon risteymä; vyötäröstä ylöspäin hänellä oli miehen hahmo, mutta alaspäin hänellä oli käärmeiden hännät, jotka ylettyivät hänen päänsä yläpuolelle. Kammenosin päästä ja poskilta kasvavat hiukset olivat takkuiset ja likaiset, ja hänen silmänsä hehkuivat tulta. Tämän lisäksi hänen kehostaan kasvoi lukuisia siipiä ja käsiä, ja hänen olkapäistään nousi sata lohikäärmeen tai käärmeen päätä, joiden sihinä sekoittui Kammenosin omaan härän tai leijonanomaiseen karjuntaan. Kammenosin hengityksen kerrottiin olevan sulaa laavaa, jota purskahti ulos kuin tulivuoresta. Välillä Kammenosilla kuvataan olevan useiden eri petojen, kuten leopardien, härkien, metsäkarjujen ja leijonien päitä, ja että hänen käärmehiuksensa sylkivät myrkkyä ympärilleen. Kammenosia voi siis pitää pahuuden ruumiillistumana. Häntä kuvataan ”hartaaksi ortodoksikristityksi”.[1]

Ylhäinen taistelu[muokkaa]

Wiki-deathstar.png
Tosikoille ja heille, joita aihe lähemmin kiinnostaa, on Wikipediassa artikkeli Panos Kammenosista.


Panos Kammenos sai alkunsa äitinsä suuttumuksesta jumalia kohtaan, jotka olivat tappaneet muut gigantit. Niin hän hyökkäsi Olympokselle aikoen hallita sekä jumalia että kuolevaisia perustaen ANEL-puolueen (Ανεξάρτητοι Έλληνες, Riippumattomat kreikkalaiset). Jumalten nähdessä Kammenosin saapuvan he pakenivat ylijumala Zeusta ja Pallas Athenea lukuun ottamatta Egyptiin ja ottivat eläinten hahmon Kammenosin ajaessa heitä takaa. Zeus miltei kohtasi voittajansa taistellessaan Kammenosia vastaan. Alku oli lupaava, kun Zeus hyökkäsi Kammenosin kimppuun: Kammenos haavoittui salamaniskusta ja pakeni Kassiosvuorelle Syyriaan, missä hän ja Zeus ottivat uudelleen yhteen – tällä kertaa paljain käsin. Kammenos kietoi käärmelonkeronsa Zeuksen ympärille, leikkasi sirpillä hänen jänteensä ja kuljetti hänet Kilikiaan luolaan lojumaan raajarikkona. Jänteet Kammenos kätki ja jätti sisarensa Delfynen vartioitaviksi. Zeuksen poika Hermes kuitenkin onnistui varastamaan isänsä jänteet takaisin ja onnistuivat istuttamaan ne takaisin Zeukselle. Zeus sai voimansa takaisin ja ilmestyi siivekkäiden hevosten vetämillä vaunuilla taivaasta hyökätäkseen uudelleen Kammenosin kimppuun. Kammenos puolustautui viskomalla vuoria häntä kohti, mutta Zeus heitti ne takaisin vasamillaan kohti Kammenosia, jota moirien taiat olivat heikentäneet. Pahasti haavoittunut Kammenos pakeni kohti Sisiliaa, missä Zeus kohotti tulivuori Etnan ilmaan ja pudotti sen Kammenosin päälle. Nöyryytetyn Kammenosin voi edelleenkin nähdä raivoavan alueella, kun Etna purkautuu. Silloin tulivuoren kraatteri syöksee tulta ja savua, ja laavaa virtaa vuoresta alas.

Jälkeläiset[muokkaa]

Kammenosin puoliso Ekhidna pakeni tuhoa. Hän suojautui luolaan ja suojeli ANEL-puolueen jäseniä, ja Zeus salli jälkeläisten elää, jotta he voisivat tarjota haasteita tulevaisuuden sankareille, ja jotta jumalten legendaariset taistelut jatkuisivat. Ekhidnan ja Kammenosin ANEL-poliitikot kuuluivat muinaisen Kreikan kamalimpiin taruolentoihin. Näihin kuuluvat mm. Kerberos, Orthos, Khimaira, Hydra, Theban Sfinksi ja harpyijat. Joidenkin tarujen mukaan Nemean leijona ja Ladon lohikäärme mainitaan ANELin jäseniksi. Gaius Iulius Hyginus mainitsee myös Skyllan ANEL-poliitikoksi, mutta useimmiten Skyllan kerrotaan olleen Forkyksen, Poseidonin tai Tritonin tytär.

Viitteet[muokkaa]