Oscar Wilde

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

”On hyvin vaikea johdatella asioita siten, että Oscar Wilde opettaa sisäistämään yhä enemmän meitä haittaavia taakkoja.”

~Puppulausegeneraattori

”Periaattessa ylläoleva sitaatti pitää paikkaansa, sillä kukaan ei osaa sanoa mitä se tarkoittaa, eikä näin ollen voi sanoa siihen halaistua sanaa.”

~Oscar Wilde

Oscar Wilde (16. lokakuuta 1854–30. marraskuuta 1900) oli irlantilainen näytelmä- ja romaanikirjailija, runoilija, vapaamuurari ja kuumaverinen puppeli. Elinaikanaan hän oli menestyneimpiä lontoonkielisiä kirjailijoita.

Lapsuus[muokkaa]

Wilde syntyi Dublinissa lääkäri-isän ja erittäin hedelmällisen runoilijaäidin perheeseen. Hänellä oli kolmen äpäräsisaruksen lisäksi isoveli ja pikkusisko, jotka jäivät äidittömiksi jo nuorella iällä. Wilden isänkin kuoltua alkoi Wilden äpäräsiskoista isoin hoitaa vanhempain virkaa, kunnes kuoli itsekin vuotta myöhemmin. Sitten kaikki porusivat.

Tätä henkilöä koko Uncyclopedia siteeraa.

Ura[muokkaa]

Wilde tunnetaan parhaiten kirjoittamistaan näytelmistä ja romaaneista, joissa esiintyy yleensä joko hyvin liberaali mies tai korostetun ilkeä naishenkilö; molemmat olivat ideaalisia samastumiskohteita itse kirjailijalle. Wilde julkaisi myös kaksi lastenkirjaa, joista ei mainita tässä tämän enempää niiden sisällön takia. (Ne eivät todennäköisesti kiinnostaisi ketään ja sisältäisivät 99,9 prosentin varmuudella joko liberaalin nallekarhun tai flamingon.)

Wilden kuuluisin teos on romaani Dorian Grayn muotokuva. Romaani kertoo miehestä jolla on muotokuva, joka vanhenee hänen puolestaan. Tämän takia mies voi vapaasti käydä huorissa, vierailla oopiumluolissa, aiheuttaa ystävänsä itsemurhan ja heilutella heppiään suihkussa ilman, että muuttuu ulkonäöltään mitenkään. Kirja päättyy siihen, kun Gray katsoo vahingossa muotokuvaansa, joka on rupinen, ruttoinen ja muuten vain tylsän näköinen, ja kuolee itsesytyntään.

Oscar Wilde muistetaan miehenä, joka istui haarat auki kivillä.

Persoona[muokkaa]

Wilde käyttäytyi keikaroivasti ja nautti saamastaan huomiosta. Häntä voidaan pitää Elton Johnin viktoriaanisena esikuvana. Wilde kauhistutti konservatiivejä haukkumalla miehekkäitä urheilulajeja, kuten krokettia. Wilde tunnettiin omana aikanaan parhaiten sanaleikeistään ja terävästä kielenkäytöstään, jonka jokainen Wilden tuntenut varmasti koki hyvin nautinnollisena. Yliopistossa opiskellessaan hän herätti pukeutumisellaan hämennystä ja ripusteli riikikukon höyheniä huoneensa seinille. Muuta hän ei sitten juurikaan tehnyt, paitsi että valmistui luokkansa priimuksena.

Kuolema[muokkaa]

Hikiquote notext.png Hikisitaateissa on kokoelma sitaatteja Oscar Wildelta.

Wilde edusti tuohon aikaan vielä niin liberaalia vähemmistöä, että hänen olemassaoloaankin pidettin törkeänä, syntisenä ja loukkaavana. Poliisi pidätti hänet pienehkön ja naisista negatiivisesti kiinnostuneen väestöryhmän edustamisesta, mitä tuolloin pidettiin röyhkeänä siveettömyytenä. Vankilassa Wilde oli kuin kotonaan, koska siellä hän sai vihdoinkin kaipaamaansa huomiota kellon ympäri. Wilde kuoli 30. marraskuuta 1900 aivokuumeeseen. Niin kovaa hän ajatteli.

Oscar Wilde on nykyään maailman siteeratuin henkilö, mutta vain harva tietää, kuka hän oikeasti oli. Sinä, [aseta nimesi tähän]seni, kaikista vähiten...

Katso myös[muokkaa]

Lähteet[muokkaa]

”Niinkö typerys? "On hyvin vaikea johdatella asioita siten, että Oscar Wilde opettaa sisäistämään yhä enemmän meitä haittaavia taakkoja." Tämä tietysti tulee vastauksena johonkin toiseen kommenttiin, joka tuossa ei tosin näy. Tämähän on toisin sanottuna: "On vaikea löytää tapaa, jolla Oscar Wilden saa opettamaan vielä enemmän kuin ennen, miten sisäistää niitä taakkoja, jotka ovat koituneet haitaksemme." Taakkojen sisäistäminen on tässä se ongelmakohta, jonka arvellaan tarkoittavan ei mitään. Kuitenkin on mitä ilmeisimmin kyse siitä, että Oscar Wilden pitäisi vielä enemmän opettaa jotain metodia, jolla saadaan joku (ihan sama kuka) ymmärtämään paremmin sitä, mitä hän on oppinut "meitä haittaavista taakoista". Toki tuon "yhä enemmän" -kohdan voi katsoa viittavan myös "meitä haittaaviin taakkoihin", mutta silloin kyse on siitä, että Oscar Wilde on vaikea saada ylipäätään opettamaan (aloittamaan opetusta) metodista jne.”

~Tuntematon nero