Oman

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Omanin sulttaanikunta
SultanCondom.jpg
(lippu)
Motto: ”اتق الأحمق أن تصحبه إنما الأحمق كالثوب الخلق كلما رقعت منه جانبا صفقته الريح وهنا فانخرق
OmanLocation.png
Oman Arabian niemimaalla (merkitty punaisella)
Valtiomuoto monarkia
Hallitsija Sulttaani Omnibus ibn Sa'id Al Sa'id
Pääkaupunki Muskrat
Viralliset kielet arabian kieli
Pääuskonnot islam
Itsenäisyys 1741 Portugalista
Valuutta Omanin gorba (OMG)
Kansallislaulu Našid al-salami al-sultani (Allah anna sulttaanille salamia)

Omanin sulttaanikunta eli Oman törröttää Arabian niemimaalla. Sen naapurimaita ovat Yhdistyneet arabiemiirikunnat, Jemen ja Saudi-Arabia. Maa sijaitsee Hormuzin salmen suulla, jonka läpi suurin osa maailman öljytankkereista kulkee matkalla somalipiraattien kaapattavaksi.

Historia[muokkaa]

Oman tunnettiin nimellä Makan noin 4000 vuotta sitten, se oli osa Persiaa reilun tuhat vuotta ja viimein itsenäistyi vuonna 1741. Makan-Persia-Oman on anagrammi sanoista "Parkanon maisema". Maan nykyisen hallitsijasuvun perusti sulttaani Ahmad ibn Sa’id heti itsenäisyyden koitettua.

Omanilaisperhe matkalla äänestämään eduskuntavaaleissa

Politiikka[muokkaa]

Sulttaani on Omanissa valtionpäämies ja itsevaltias. Maassa on myös edustuksellinen demokratia ja yleinen äänioikeus. Niin miehet, naiset, lapset kuin kamelitkin voivat äänestää, ja ainoita äänioikeudettomia ryhmiä ovat sotilaat, poliisit ja mattokauppiaat. Vaaleilla valittavalla eduskunnalla ja hallituksella ei ole minkäänlaista muodollista tai muodotonta valtaa. Poliittiset elimet kuitenkin kokoontuvat säännöllisesti mittelemään voimiaan muunmuassa kyykän, tukinheiton ja roomalaiskatollisen painin parissa. Pääministeri Hassan Al-Akmed pitää hallussaan Omanin tukinheiton kansallista ennätystä lukemalla 33 metriä, 15 senttiä.

Maantiede ja urheilu[muokkaa]

Radia Nasser-Abun jätöksiä survotaan jäihin Vancouverissa 2010

Suurin osa Omanista on kuivaa ja kuumaa autiomaata, eikä sieltä löydy montaakaan eekkeriä viljelykelpoista maata. Pääkaupungissa Muskratissa saattaa lämpötila nousta jopa 50 asteeseen keskipäivällä, joskin öisin on yleensä viileämpää.

Aavikkoilmasto on osaltaan vaikuttanut maan heikkoon menestykseen talviurheilulajeissa; Omanin miesten jääkiekkojoukkue hävisi Saudi-Arabialle vuonna 2009 pelatun ystävyysottelun 52-0. Murtomaahiihdossa Lahdessa paras omanilainen kellotti 50 kilometrillä ajan 6:22:13, mutta kuoli juuri maaliviivalle päästyään. Vancouverin olympialaisten naisten taitoluistelun lyhytohjelmassa atleetti Radia Nasser-Abu Al'kebab kompastui kaapuunsa juuri jäälle päästyään, menetti tajuntansa eikä poistunut jäältä useista kehotuksista huolimatta.

Kesälajeissa menestystä on kuitenkin saavutettu; kun hiekkakakkujen teko ja kamelinkanto olivat näytöslajeina vuoden 2004 Olympialaisissa Ateenassa, Oman nappasi kultamitalit kumpaisestakin mittelöstä.

Talous[muokkaa]

Omanilla on omasta takaa niin paljon öljyä että sitä roiskuu reisille saakka. Lisäksi sieltä löytyy maakaasua, kultaa, hopeaa, pieniä kiviä ja hiekkaa. Suurin osa Omanin bruttokansantuotteesta kuluu kuitenkin sulttaanin autotallin täyttämiseen. Autokokoelmasta löytyy kasapäin harvinaisuuksia aina alkuperäisestä Iso Rivoltasta limusiini-Ladoihin ja Trabanteihin saakka.

Huhujen mukaan Omanin sulttaani omistaa myös 10,000 paria kalsonkeja.