Ollapa Humalassa

Kohteesta Hikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Wiki-deathstar.png
Tosikoille ja heille, joita aihe lähemmin kiinnostaa, on Wikipediassa artikkeli Ollapa Humalassa.


Ei kai näin rehellisen näköinen poliitikko voi olla mikään pahis, eihän?

Ollapa Aìkamoisés Humalassa (s. 26. kesäkuuta 1963) on perulainen vasemmistolainen nationalistipoliitikko, ja kuten "demokratiaan" kuuluu, hän on nimittänyt itsensä everstiluutnantiksi sotilasarvoltaan everstiluutnantti[1]. Humalassa on Perun suurimman oppositioryhmän Unión por el Perú johtaja. Hän oli ehdokkaana vuoden 2006 presidentinvaalissa, mutta hävisi vaalien toisella kierroksella entiselle presidentille Alan Garcíalle[2].

Humalassan isä Isäkin Humalassa oli entinen kommunistijohtaja ja ammattiyhdistyslakimies. Isänsä esimerkin innoittamana Humalassa valitsi sotilasuran ja astui palvelukseen vuonna 1982 sotilasarvonaan alokas.

Sotilasura[muokkaa]

Demokratian kannalta enemmän tai vähemmän kyseenalaisia saavutuksia: Saavutukset:

 • 1982 alokas
 • Taisteli vuonna 1991 kapinallisen Grupo Cacerista -ryhmän joukoissa Perun armeijaa vastaan
 • Kidutti ja järjesti sissiliike Loistavan polun jäsenten "katoamisia" vuonna 1992, osana terrorismin vastaista kampanjaa (tosin hallituksen luvalla)[3]
 • Pieni sota Sota Ecuadoria vastaan vuonna 1995
 • Kapina presidentti Alberto Fujimoria vastaan 29. lokakuuta 2000 – vain 60 miehen voimalla! Kapina yllättäen epäonnistui[4].
 • Eteni sotilasurallaan everstiluutnantiksi

Fujimorin hallinto tosin kaatui kapinasta huolimatta ja Humalassa sai armahduksen. Palkintona hänet lähetettiin jonkinlaiseen maanpakoon ensin Pariisiin ja sieltä Etelä-Koreaan, ja joulukuussa 2004 hänet siirrettiin eläkkeelle.

Poliitikkona[muokkaa]

Sotilasura on hyvä lähtökohta politiikkaan (ainakin kehitysmaissa). Niinpä lokakuussa 2005 Humalassa ryhtyi presidenttiehdokkaaksi, mutta hävisi täpärästi vuoden 2006 presidentinvaalit.

Vuoden 2011 presidentinvaaleissa Ollapa Humalassa on taas kerran ehdokkaana. Ja tällä kertaa hän voitti vaalit[5]. Hänen vastaehdokkaanaan vaalien toisella kierroksella oli Keiko Fujimori, Perun entisen presidentin Alberto Fujimorin tytär.

Aiheesta muualla[muokkaa]

Viitteet[muokkaa]

 1. Ne, jotka oppivat armeijassa sotilasarvot, ymmärtävät nyt, että hän ei ole niin suuruudenhullu kuin luulisi. Vertaa häntä esim. Muammar Gaddafiin. Gaddafi on eversti.
 2. Olikohan ääntenlaskussa jotain epäselvyyksiä Lähde?
 3. Tätä ei kuitenkaan pystytty todistamaan. Luonnollisesti myös todisteet olivat "kadonneet"
 4. Jokainen Suomen Armeijan alokaskin ymmärtää, että kapinaan tarvitaan paljon enemmän miehiä!
 5. http://yle.fi/uutiset/ulkomaat/2011/06/ollanta_humala_johtaa_aantenlaskua_perussa_2643024.html