Olavi Virta

Hikipediasta
(Ohjattu sivulta Olavi Uusivirta)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Olavi Oskari Virta (19151972) oli väärinsyntynyt henkilö. Oikeasti Virran olisi pitänyt syntyä Yhdysvalloissa, mutta oikukas kohtalo määräsi hänet syntymään Sysmässä. Näin tila vapautui Frank Sinatralle, joka jäljitteli Virtaa pääosin kehnohkosti uudella mantereella. Olavi Virta oli yhtäkaikki musiikillinen suuruus ja epäilemättä hän ei olisi ansainnut suomalaisia, mutta jokaisen on tehtävä sitä mitä osaa ja Virta täytti tämän tehtävän osaltaan niin hyvin kuin se olemassaolevien keinojen myötä oli mahdollista.

Musiikki oli Olavi Virralle luonnollinen valinta ja kaiken lisäksi helppoa. Hänen tiensä itseoikeutetusti kävi heti nuoruusvuosista lähtien niihin harvoihin suomalaisiin orkestereihin, joilla oli jotakin kansallista tunnettavuutta tai merkitystä. Rainbow oli niistä ensimmäinen.

Liian pienellä kameralla otettu kuva Olavi Virrasta ajalta, jolloin virta alkoi olla Virrassa vähissä.

1940-1950-luvut[muokkaa]

Olavi Virta alkoi tulla koko Suomelle tutuksi toden teolla vasta 1940-luvun edetessä. Virran ääni täyteläistyi vuosikymmenen kuluessa sikäli vakuuttavasti, että 1950-luvun alussa voitiin katsoa kysymyksessä olevan poikkeuksellisen muusikkolahjakkuuden. Kuitenkaan tekniikka, olosuhteet ja yhteistyökumppanit eivät olleet ajan tasalla ja jos olivatkin, käyttivät tilaisuutta Virran kannalta täysin väärin. 1950-luvun puolivälissä Virta alkoi turhautua ottaen avukseen suomalaiselle taiteilijalle niin tutun apuvälineen - alkoholin. Voidaan sanoa, että alkoholin myötä Virran ääni kohosi likipitäen jumalaisiin ulottuvuuksiin - samaan on päässyt laulaja Kari Tapio vasta paljon myöhemmin omalla urallaan.

Ola-Setä alkoi antaa perheelleen sapiskaa ja oikein olan takaa. Perhe pakenikin sittemmin Ruotsiin, ja näin ollen oli monelle muulle turvapaikan hakijuuden esikuvana. Ennen vuotta 1960 oli koko sakki evakuoitunut Ola-isän raivolta.

Elokuvatähti[muokkaa]

Suosionsa huipulla Olavi Virta esiintyi myös elokuvissa. Tässä Virta noudatti hyvin yleismaailmallisia linjauksia, eli hyvä laulaja ei voi samanaikaisesti olla hyvä näyttelijä. Tosin elokuvat, joissa Virta esiintyi, eivät vaatineet häneltä mitään ja Virta kohotti näiden elokuvien sisältöä omalla merkityksellisellä tavallaan.

1960-luku[muokkaa]

Olavi Virran äkkipysähdys tapahtui Ilomantsissa maaliskuussa 1959. Seiska-lehti raportoi Virran kännisestä toilailusta ja pian oli kansalla se käsitys, että tässähän se onkin nyt varsinainen renttu ja juopporetku... Tapaus vähensi Virran keikkailua merkittävästi, mutta studiossa hänen merkittävimmät levytyksensä olivat vielä edessäpäin. Vuonna 1962 maksa poksahti, mutta siitä huolimatta Olavi virta jatkoi vielä uraansa. Vuonna 1966 Virta pisti kuitenkin pillit sananmukaisesti pussiin ja ryhtyi viettämään eläkepäiviä. Eläkettä hänelle maksettiin kuitenkin ensimmäistä kertaa vasta hiukan ennen kuolemaansa kesäkuussa 1972.

Olavi Uusivirta

Olavi Uusivirta[muokkaa]

Olavi Virta on nähty uudistuneena 2000-luvulla, mutta yhteydet alkuperäiseen Olavi Virtaan ovat tulkinnan- ja sattumanvaraisia. Näin niistä ei voida tehdä yhtäpitäviä johtopäätöksiä. Olavi Uusivirran tuotanto on toistaiseksi ollut varsinaiseen Olavi Virtaan verrattuna varsin vähäpätöistä ja suppeaa. Kukaan ei siten ole Seppo syntyessään.