Ohio

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ohiolaiset tunnetaan ennen kaikkea omalaatuisesta huumorintajustaan.

”Ohi on, ohi on, ohi on...”

~Ohion osavaltiohymni
DramaticQuestionMark.png
Tiesitkö, että...
Ohion luoteisosassa sijaitsee suuri, musta suo, jolle vilkkaat ohiolaiset keksivät nimen Great Black Swamp?

Ohio on Yhdysvaltojen Keskilännessä sijaitseva lättänä ja imagoltaan agraaris-junttimaisuusasteikolla puoliväliin sijoittuva osavaltio, jota kukaan ei muistaisi, ellei sen läpi olisi pakko ajaa matkalla joihinkin oikeasti merkittäviin paikkoihin. Lisäksi Ohio valitsee Yhdysvaltain presidentin: joka vaalivuonna tappavin loppukampanjasaaste puretaan Ohioon, joka on toistaiseksi tuntemattomasta syystä vaa'ankieliosavaltioista tärkein. Vaikkei ole osannut tehdä itselleen edes suorakulmaista lippua. Ohion pääkaupunki Columbus on nimetty löytöretkeilijä Kristoffer Kolumbuksen mukaan; hänet muistetaan kaikkialla erityisesti siitä, ettei hän milloinkaan käynyt Ohiossa.

Historia[muokkaa]

DramaticQuestionMark.png
Tiesitkö, että...
Neil Armstrong syntyi Ohiossa ja lähti Kuuhun päästäkseen pois?

Eriejärven ja Ohiojoen väliin jäävää aluetta ei asuttanut alun perin kukaan. Hieman alun jälkeen paikalle saapui intiaaneja. Intiaanien keskuudesta pyrki nousemaan irokeesien nousukasheimo, joka halusi Ohion omiksi metsästysmaikseen. Muut intiaanit eivät olleet suostuvaisia, mutta onneksi ongelma poistui päiväjärjestyksestä, kun ranskalaiset ja britit saapuivat seudulle, keksivät haluta sen itselleen – lähinnä siksi, että toinen ei sitä saisi – ja aloittivat koko intiaanikulttuurin siirtämisen autuaampina tunnetuille metsästysmaille. Alun perin briteille riitti pelkkä puhdas ilo siitä, että Ohio meni ranskalaisilta sivu suun, eikä alueen kolonisaatio kiinnostanut heitä. Britit jopa kielsivät intiaanien maille menemisen ja tyytyivät opettamaan näitä huutelemaan ranskankielisiä rivouksia.

Amerikan vallankumouksen seurauksena Ohio siirtyi ihka uudelle Yhdysvaltojen liittovaltiolle osana isompaa rauhansopimuskönttää. Amerikkalaiset keksivät hyvin pian, että kohtalo on antanut heille tehtäväksi levittäytyä koko mantereelle niin pitkälle kuin kuivin jaloin pääsee. Ohiosta haluttiin asutustarkoituksissa osavaltio niin pian kuin mahdollista. Siksi päädyttiin kikkailemaan vapauttamalla kaikki alueen orjat, jolloin virallinen asukasluku nousi ja osavaltiostatus voitiin myötää sääntöjen mukaisesti. Ohiosta tuli osavaltio vuonna 1803. Tämän jälkeen siellä ei tapahtunut mitään lukuun ottamatta sotaa, jonka Ohio kävi Michiganin kanssa Toledon kaupungin omistuksesta vuonna 1835. Sota päättyi nopeasti, kun osapuolet etsivät käsiinsä kartan ja havaitsivat Toledon sijaitsevan Espanjassa. Tästä seuranneen häpeän johdosta Ohio on viettänyt seuranneet vuosisadat hiljaiseloa.

On esitetty väitteitä, joiden mukaan Ohiolla nimensä vuoksi olisikin yhteyksiä Japaniin...[1]

Politiikka[muokkaa]

Kaikkiaan seitsemän Yhdysvaltain presidenttiä on syntynyt Ohiossa. Heitä yhdistää myös se, että he olivat kaikki (Grant, Hayes, Garfield, B. Harrison, McKinley, Taft, Harding) surkeita lajissaan. Kahdeksas yrittäjä ja republikaanien esivaalien 2016 selkeästi tylsin tyyppi John Kasich puolestaan on erinomainen mies kiteyttämään kaikki se tylsyys, mikä Ohioon tyypillisesti liitetään.

Muuta kiinnostavaa Ohiosta[muokkaa]Viitteet[muokkaa]

  1. "Ohayou gozaimasu! Atashi wa Ohio nano desu ^__^"