Noppa

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Noppa-termillä voidaan leetspeakissa tarkoittaa myös n00bia.

”Ellei erikseen mainita, tässä kirjassa nopalla tarkoitetaan yksinkertaisuuden vuoksi kuutionmuotoista palaa, jonka sivuille on jotenkin merkitty numerot yhdestä kuuteen.”

~Petri Kokko kirjassaan Pelien parhaat
Kuva noppien vuosittaisesta kokoontumisesta

Noppa, joka myös arpakuutiona tunnetaan, on vaihtelevan kokoinen, useimmiten valkoinen, kuution muotoinen eläin, jonka sivuissa olevilla mustilla silmillä se manipuloi maailman todennäköisyyksiä. Näitä silmiä on nopalla kokonaista 21 kappaletta, jotka ovat hajaantuneet nopan sivuille niin, että joka sivulla on aina eri määrä silmiä.

Vaaroja[muokkaa]

Pahaa aavistamaton mies joutumassa nopan uhriksi. Elinaikaa noin viisi sekunttia.

Roolipelaajien kerrotaan käyttävän noppia omiin saatanallisiin juoniinsa (silmien määrä 6 ja 5+1=6 ja 4+2=6, tästä saamme Belsebuppelin puhelinnumeron: 666, puhelun hinta 6,66/min), jotka he naamioivat ovelasti viattomiksi peleiksi noppien avulla. Myös uhkapelureiden (kuten George W. Bushin) kerrotaan käyttävän noppia kieroihin suunnitelmiin, joiden päätehtävä on epävirallisten tietojen mukaan kerätä tukkukaupalla rahaa.

Yksinkertaisella käsiliikkeellä Bush komentaa nopat hyökkäykseen.

Nopat ovat erittäin vaarallisia – etenkin kun ne näkevät kamelin, sillä ne haluavat panna sitä. Jos olet kamelin ja kiimaisen nopan välissä, juokse niin kovaa kuin pystyt. Voit tietysti yrittää rauhoittaa noppaa kantamalla vesiämpäreitä sen pään ympärille, mutta vain yhden ihmisen tiedetään onnistuneen tässä. Ja hänkin oli roolipelaaja.

Nopat ovat vuosien evoluution tuloksena kehittäneet kollektiivisen mielen eli yhteisen tajunnan. Tajunnan ohjastamina ne joskus käyvät ihmisten kimppuun, ilman havaittavaa syytä. On epäilty, että niiden mieli on todennäköisyyslaskelmien perusteella havainnut kyseisen persoonan myöhemmin muodostuvan uhkaksi noppien rodulle. Ole siis valppaana!


Ravinto[muokkaa]

Tämänhetkisten tutkimusten mukaan nopat käyttävät ravinnokseen todennäköisyyksiä. Siis mahdollisuuksia siitä, mitä tapahtuu ja mitä ei. Tutkijat ovat jo vuosia tutkineet, voisiko tämän energian hankkimistavan muuttaa kemialliseksi, jolloin osa maailman ongelmista olisi ratkaistu. Ajattele, jos autosi kävisi todennäköisyydellä siitä, tuleeko nopalla kuutonen. Valitettavasti nopat käyttävät niin vähän energiaa elintoimintoihinsa, että kyseinen energiamäärä ei saisi liikeelle tennispalloakaan. Kyseistä energian keruutapaa on kyllä sovellettu kiinnittämällä autoon karvanopat maksiminopeuden nostamiseksi.

Elinalueet[muokkaa]

Taitelilijannäkemys kahdesta punaisesta nopasta.

Noppia voi tavata ympäri maailmaa, mutta erityisen paljon niitä on rikkailla alueilla, kuten Los Angelesissa. Mielekkäitä paikkoja ovat esimerkiksi kasinot, joissa on paljon erilaisia todennäköisyyksiä noppien ravinnoksi. Myös erilaisten pimeät sopet, joissa roolipelaajat kokoontuvat, ovat noppien mieleen. Syytä tähän ei vielä tiedetä, sillä kiinnisaadut roolipelaajat väittävät, etteivät tiedä, mistä tieteilijämme puhuvat. Mutta ei hätää, meillä on keinot saada heidät laulamaan. Tämänhetkisten epäilyjen mukaan noppien ja roolipelaajien yhteys johtuisi saatanallisesta noppien yhteismielen ja saatanan liitosta, sillä saatanastahan uhkapelit ovat tulleet. Noppia esiintyy myös erinäisissä lautapeleissä, joista nopat luonnollisesti keräävät todennäköisyyksiä elinvoimakseen.

Epävirallisten lähteiden mukaan noppilla on myös tärkeä rituaalinen tehtävä Warhammer-teekutsupelissä. Tätä ei ole päästy todistamaan, sillä harrastajat eivät ole päästäneet Hikipedian neutraalia näkökulmaa tutkimaan tapausta.

Sukulaisia[muokkaa]

Nopan läheisimpiin sukulaisiin kuuluu karvanoppien heimo, jotka ovat muuten samanlaisia kuin Nopat, mutta ne ovat täysin karvan peitossa ja esiintyvät aina pareittain. Kummallekkin on syynä luonnollisesti noppien pohjoiset elinalueet, joissa karvapeitteestä ja yhteistyöstä on hyötyä kylmien alueiden karuissa oloissa selviytymisessä. Karvanopat ovat saavuttaneet suuren suosion paikallisen, pahaa-aavistamattoman väestön keskuudessa autoon asutettuna lemmikkinä.


Todennäköisesti ensimmäisenä lyödetty uusi noppalaji oli kymmenensivuinen noppa, jonka hämmästyttävin muutos oli nopassa tavallisesti nähtävien silmien puuttuminen. Silmien tilalle on tällä alalajilla kehittynyt numerot. Syytä tähän ei tiedetä, mutta epäillään, että näillä "numerosilmillä" nopat pystyvät hyödyntämään todennäköisyyksiä paremmin ravinnokseen. Kymmensivuisesta nopasta on nykyisillään tullut hyvin yleinen laji, varsinkin pakanallisissa roolipeleissä.

Kymmensivuinen noppa, jonka elinympäristö on suojavärityksen perusteella metsä.

Kymmensivuiset nopat ovat todennäköisesti muokkautuneet kuusisivuisesta nopasta siitä syystä, että kuusisivuista noppaa on heitelty liikaa ja näin ollen sen suojakerroksesta on osa kulunut pois. Tästä on sitten hiotunut aivan uusi alalaji, joka on nyt joissakin piireissä syrjäyttämässä kantalajinsa, kuusivuisen nopan.


Noppien sukuun kuuluu myös hieman pienempi noppaheimo, nelisivuiset nopat. Tätä noppien alalajia pidetään kaikkein vaarallisimpana sen erittäin kulmikkaan muodon vuoksi. Tutkijat olettavat tähän pyramidimäiseen muotoon olevaan syynä noppien ajoittainen katoaminen esimerkisi sohvan alle, joka on niille täysin poikkeava elinympäristö. Kun noppa yksilö on ajautunut pois luonnollisesta asuinympäristöstään ja on vailla todennäköisyyksiä joita se voisi käyttää ravinnokseen, se tuntee itsensä varsin puolustuskyvyttömäksi. Tästä syystä joidenkin noppien evoluutio on muuttanut ne niin kulmikkaiksi kuin mahdollista, jotta niiden olisi mahdollista selviytyä jopa ääriolosuhteissa.

Kuva pimeisiin olosuhteisiin tottuneesta nelisivuisesta nopasta.

Nelisivuinen noppa onkin varsin aggressiivinen noppalajin edustaja. Pyramidimäisen muotonsa avulla se pystyy helposti puolustamaan itseään esimerkiksi noppien luonnollisia vihollisia, kuten kissoja vastaan.


Muita noppien sukuun kuuluvia lajeja
- 8-sivuinen noppa
- 12-sivuinen noppa
- 20-sivuinen noppa
- 100-sivuinen noppa

Katso myös[muokkaa]