Ukko Nooa

Hikipediasta
(Ohjattu sivulta Nooan arkki)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ukko Nooa (s. 3190 eaa., k. 2240 eaa.) oli Raamatussa esiintynyt "kunnon mies" (hepr. צַדִּיק‎), joka rakensi ihmiskunnan säilyttäneen arkin. Jumala piti Ukko Nooaa käyttöesineiden säntillisen sijoittelun takia arvossa ja kuihki tälle etukäteen, mitä riesoja ihmisten kiusaksi oli laatimassa. Esihistoriallinen maailma kärsi jo tuolloin pahasta kuivuudesta, joten Jumala katsoi aiheelliseksi järjestää vedenpaisumuksen - samalla Jumalan mielestä oli hyvä huuhtoa kaikki epäkelpo aines vedenpaisumuksen aaltoihin. Tähän epäkelpoon ainekseen Jumala katsoi myös syntiset ihmiset, joita ei silloinkaan vallan vähän ollut. Ukko Nooan tehtäväksi muodostui näin rakentaa laiva kolmelle tuhannelle miljoonalle, koska kysymyksessä oli maailmanlopun luokan tapahtuma. Samaiseen alukseen piti mahduttaa myös koko joukko eläinkuntaa.

Nooan arkki[muokkaa]

Nooan arkki 1910-luvulla, jolloin se oli vastikään muutettu kaleerista höyrylaivaksi.
Ukko Nooa arkkinsa parissa.

Nooan arkki oli yksi ensimmäisistä merikelpoisista aluksista ja sen käyttövoimana oli Jumalan johdatus. Koska sähkö -ja konetekniikka olivat tuolloin vielä kovin alkeellisella tasolla, eikä ollut täyttä varmuutta edes siitä, oliko kukaan yrittänyt keksiä pyörää, aluksen liikuttaminen pelkästään ihmisten voimin oli perin hankalaa. Arkin myötä keksittiin kuitenkin sellaiset laitteet kuten peräsin ja airot. Hankaimet keksittiin vasta paljon myöhemmin.

Koska arkki lastattiin melkoisen täydeksi, sen uppouma oli melkoinen. Voidaankin puhua lähestulkoon aluksen lotjamaisesta olemuksesta. Kolme tuhatta miljoonaa ihmistä, kaikki maailman eläimet ja mukana kuljetettavat elintarvikkeet olivat nykymittapuullakin arvioiden melkoinen kuorma, joten on todettava että Jumala oli oikeassa luottaessaan Ukko Nooan kykyyn rakentaa merikelpoinen alus. Vastaavaan myöhemmin ovat yltäneet mm. Martin Saarikangas.

Arkin matka ja pohjakosketus[muokkaa]

Arkki matkusti veden vallassa olleen maailman ympäri noin 8000 päivässä. Matkan aikana ei ollut suurta väliä missä päin mentiin, koska meri oli joka paikassa. Napaseuduilla tosin piti varoa jäävuoria ja petollisia merivirtoja, mutta alus ei tällaisiin vaaroihin joutunut. Ongelmia kuitenkin ajan mittaan muodostui, koska elintarvikkeet alkoivat käydä vähiin. Varsinkin norsut ja leijonat ahmivat uskomattomia määriä ruokatarpeita, minkä vuoksi niitä teurastettiin varsinkin matkan loppuvaiheessa syötäviksi. Matkan venyessä eläimet alkoivat harrastaa pientä hyttien välillä ravaamista, jonka seurauksena oli uusia, kummallisia risteymiä. Päästyään maihin nämä lajit lähtivät maastoon, mutta eivät pärjänneet siellä kovinkaan kauaa, pääasiassa synnynnäisen vammaisuutensa ja hedelmättömyytensä vuoksi. Mukana jo tuolloin ollut Tasmanian tuholainen oli koko matkan ajan tarkan silmälläpidon alla, sillä hän olisi muutoin syönyt aluksen kitaansa ja aiheuttanut näin maailmanlaajuisen katastrofin. Vedenpinta alkoi kuitenkin vähitellen laskea, ja arkki sai pohjakosketuksen - ei suinkaan Ahvenanmerellä - vaan keskellä Armeniaa. Vesi laski niin nopeasti, että arkki jäi pitkiksi ajoiksi kuivalle maalle. Sittemmin kehittyneen teknologian myötä arkki saatiin palautetuksi vesille. Nykyisin se toimii öljytankkerina.

Ukko Nooan viimeinen puolivuosituhat[muokkaa]

Ukko Nooa koki tehneensä valtavan työn pelastaessaan ihmis- ja eläinkunnan. Koska tuon ajan yhteiskunnat olivat kehittymättömiä, ei Nooalle kukaan maksanut kansaneläkettä ja vanhustenhuolto oli muutenkin puutteellista. Tulvanjälkeisinä vuosinaan Ukko Nooa opetti ihmiset ripustamaan laukkunsa naulaan ennen saunomista. Irtaimisto ei enää jäänyt vain lojumaan sinne sun tänne, ja Ukko Nooaa alettiin palvoa suurena kulttuuriheeroksena, mutta väsynyt vanhus viihtyi enimmäkseen omissa oloissaan Lähi-idän aavikoita mittaillen. Satunnaisilta vastaantulijoilta ja ohikulkijoilta hän kyseli maailman tapahtumista ja kantoi huolta arkkinsa palauttamisesta merikelpoiseksi. Ukko Nooan kuoltua hänen arkkinsa kuitenkin alistettiin mukavuuslippulaivaksi, joka loppunsa edellä risteili mm. jokilaivana Yhdysvalloissa Mississippi-joella. Arkin viimeinen matka koitti syksyllä 2008 Alangin pahamaineiselle laivanromutusrannikolle, josta siitä sananmukaisesti tehtiin päreitä.

Nooa - avaruusolento[muokkaa]

Qumranin seudulta, Kuolleenmeren rannalta vuonna 1947 löytyneen, Kuolleenmeren kääröihin lukeutuvan Lemekin käärön mukaan Nooa olisi ihmisen ja avaruusolennon risteytys. Käärön mukaan Nooan isä Lemek vietti matkallaan yli 9000 kuukautta, jonka aikana tämän vaimo oli tullut raskaaksi. Lemekin suorittamissa kuulusteluissa Nooan äiti kielsi olleensa Lemekin matkan aikana suhteessa sotilaan, muukalaisen kuin taivaan pojankaan kanssa. Lapsi olisi vain laskeutunut taivaasta, todennäköisesti maata tällöin ohjanneiden avaruusolentojen siirtosäteen avulla.

Lemek kysyi neuvoa isältään Metusalah`lta, joka taasen riensi kysymään neuvoa omalta isältään profeetta Hanokilta. Koska Hanok oli muukalaisten kehittämän, Maan oloihin jalostetun mutantin (ihmisen) kantaisä Aatamin lapsenlapsi Kainin kautta, hänellä oli suhteellisen tuoretta tietoa siitä, mitä seuraisi tilanteessa, jossa muukalaiset lähettäisivät maan oloihin päivitetyn version ihmisestä, korjaamaan ensimmäisen puutteita (mm. vuosisatoihin pidentynyt elinikä). Tämän jälkeen muukalaiset poistaisivat vanhan painoksen maasta luonnonkatastrofilla. Lemekin käärön mukaan Henok kehottikin Lemekiä kastamaan pojan omananaan ja antamaan sille nimeksi Nooa, mutta varoitti samalla, että ihmiskuntaa ja maailmaa olisi kohtaava valtava rangaistus (vedenpaisumus), ja että siitä selviytyvien ihmisten kantaisäksi tulisi Nooa. Näin ollen jo Nooan vanhemmat tiesivät tulossa olevasta vedenpaisumuksesta.

Lemekin käärössä Nooan ulkomuodon kerrotaan vastanneen enemmän taivaan poikaa (avaruusolento) kuin sukulaisiaan (ihminen).