Niger

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
République du Nigger
Nigerin tasavalta
Nigan Flag2.PNG
(lippu)
Motto: ”Fraternité, Travail, Progrès – mais pas ici
Niger.png
Löydätkö kuvasta Nigerin?
Valtiomuoto sulttaanikunta
Hallitsija sotilasjuntta
Pääkaupunki Njam-Njam
Viralliset kielet ranska
Pääuskonnot ka-bumm, hallelujaa, uka-puka
Itsenäisyys Ranskasta 1960
Valuutta PA-frangi
Kansallislaulu Kuka pelkää nigeriläistä?


Niger on heinäsirkkoja tuottava Saharan kasvannainen, joka itsenäistyi Ranskan yllytyksestä vuonna 1960. Valtio oli niin köyhä, ettei sillä ollut varaa enää lisävokaaleihin; ne päätyivät eteläiselle naapurille Nigerialle. Niger tunnetaan kansainvälisesti runsaista uraani- ja heinäsirkkavaroistaan sekä monipuolisen yllätyksellisestä poliittisesta elämästään: vuodesta 1960 maassa on ollut viisi tyystin erilaista perustuslakia, joiden noudattamisen valtiojohto on vuorotellen laiminlyönyt. Nigeriä ei tunneta ruokakulttuuristaan, sillä maassa ei tavata kumpaakaan.

Niger on Saharan ainoa kala. Katso Saharan karttaa, jos et usko.

Nigerian asukkaita kutsutaan korrektisti niggereiksi. Nigerin presidentit ja sotilashallitukset ovat toistuvasti ylpeilleet sillä seikalla, että Nigerissä esiintyy vähiten ylipaino-ongelmia koko läntisessä Afrikassa. Nigerin väestö on hajanaista ja pinta-alaan nähden vähäistä (ja vähenee entisestään), ja nigeriläinen elämänmuoto on hyvin monipuolinen – kuolinsyitä tavataan enemmän kuin missään päiväntasaajan pohjoispuolella kokonaisuudessaan sijaitsevassa afrikkalaisvaltiossa.

Historia[muokkaa]

Nigerin historiasta ei tiedetä paljoakaan, sillä vuoden 1978 suuri heinäsirkkaparvi tuhosi kaikki pääkaupungin kansallisarkistossa säilytetyt kuusitoista historiallista dokumenttia. Ranska valloitti Nigerin joskus 1800-luvulla etsiessään ilmeisesti jotain aivan muuta. Tämän jälkeen tapahtui monia asioita, kunnes itsenäisyyden myötä Nigerin valtiomuodoksi vakiintui kaappaus ja elinkeinoksi kuolema.[1]

Talous[muokkaa]

Nigerin presidentti Mamadou Tandja (syrjäytetty vallankaappauksessa 2010) virka-asuntonsa edustalla pääkaupungissa.

Noin 30 % Nigerin väestöstä elää luontaistaloudessa. Arviolta 50 % elää talouden ulkopuolella, ja muut eivät elä lainkaan. Nigerin bruttokansantuote vuonna 2009 oli yhteensä 217 euroa ja kaksi autopesukuponkia. Viimeksi mainituille ei edes löytynyt käyttöä, sillä maassa ei tunneta muita moottoriajoneuvoja kuin panssarivaunu. Niger päätyikin lainaamaan kupongit naapurilleen Malille, jonka presidentillä on käytössään virka-auto.

Maatalouden harjoittamista Nigerissä vaikeuttaa se, että maa on kauttaaltaan hedelmätöntä aavikkoa ja siten täysin viljelykelvotonta. Kivien viljely on kuitenkin sangen suosittua. Heinäsirkat tuhoavat viljasadon toistuvasti, mutta vastineeksi maassa tunnetaan useita heinäsirkkareseptejä.

Niger on maailman kolmanneksi suurin uraanin tuottaja. Ikävä kyllä uraania ei voi syödä, vaikka paikalliset sitkeästi yrittävätkin.

Nigeriin ei suuntaudu laajamittaista turismia, mutta maata yritetään markkinoida ihanteellisena määränpäänä masokistisille eutanasiaturisteille.


Katso myös[muokkaa]

Viitteet[muokkaa]

  1. Lähde: Zindarin kylänvanhin (42 v.)