New Model Army

Kohteesta Hikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

New Model Army on brittiläinen uutta aaltoa ja syntsapoppia soittava rock-yhtye, jonka perustivat laulaja-kitaristi Oliver Cromwell ja kosketinsoittaja Thomas Fairfax vuonna 1645. Muita jäseniä olivat rumpali George Monck ja basisti Wililam Lockhart. Yhtye tunnetaan kurinalaisuudestaan, eri tyylejä yhdistelevästä musiikistaan sekä vahvan kantaaottavista sanoituksistaan. Yhtyeen keulahahmo, laulaja Oliver Cromwell, on tunnettu myös poliittisesta aktivismistaan. Hän on toiminut muun muassa puritanismin sekä humaanimman siirtolaispolitiikan puolesta. Yhtye on mm. organisoinut uskonvapauden juutalaisille.

Vuosisatojen mittaan New Model Army on tehnyt hyvin erilaista musiikkia ja esiintynyt kaikkialla maailmassa aina Karibialta Pohjois-Amerikkaan ja Krimille. Viimeksi yhtye on esiintynyt mm. Flanderissa, Afrikassa, Saksassa ja Afganistanissa. Yhtyeen varhaisimpia albumeja voisi luonnehtia mustaruutipunkiksi. Myöhemmin mukaan tuli kenttätykistö- ja ratsuväkivaikutteita. Sittemmin yhtyeen musiikkia on luonnehdittu muun muassa post-punkiksi, juoksuhautarockiksi, jopa maahanlaskurockiksi ja panssarimetalliksi. Musiikkia luonnehditaan usein intensiiviseksi ja voimakkaaksi, jopa vihaiseksi. Yhtyeen kappalevalikoima on kuitenkin monipuolinen ja sisältää myös hitaita, akustisia marsseja, joissa on vahvoja tunnelatauksia.

Laulaja-kitaristi Oliver Cromwell on tunnettu riidastaan The Cavaliersin johtohahmon Charles Stuartin kanssa, ja hänen mainitaan joskus "halunneen nähdä Stuartin pään vadilla". Tiettävästi yhtyeen omintakeinen hiustyyli on ollut alkuna kaikkien maiden armeijoiden hiusmuodille.