N-sana

Hikipediasta
(Ohjattu sivulta Negridi)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Zeichen 101.png VAROITUS!! Tämä on kiistanalainen sivu.
Jo 81 käyttäjää on bännätty täällä törttöilyn takia. Heistä yksi on viety epäinhimillisessä kunnossa sairaalaan.
Mikäli ilmestyit tänne juuri ja mielesi tekee hieman hölmöillä, siirry suosiolla hiekkalaatikolle.
Mikäli haluat kokeilla diplomaattista lähestymistapaa, tee se keskustelusivulla.
Vanhaa suomalaista opetusmateriaalia.

N-sana on arveluttavaan valoon joutunut sana. Harva enää nykyisin tietää, mihin n-alkuiseen sanaan sillä oikeastaan viitataan, mutta kansanperinteen mukaan sanaa on käytetty mustasta tai tummaihoisesta ihmisväestöstä. Alkujaan sanalla viitattiin (etenkin Saharan eteläpuoleisen) Afrikan runsaspigmenttiseen alkuperäisväestöön, mutta kun globaali liikkuvuus alkoi keskiajan puolivälissä ensin arabien sekä sittemmin Euroopan jalomielisyydestä ja hyväntahtoisuudesta vapautumisensa myötä turpoamaan pullataikinan elkein, ollaan sanaa päästy käyttämään laajemmassa skaalassa - nykyisin sanaa voidaan käyttää paitsi Namibiassa myös vaikkapa Nykissä, Pariisissa tai jopa Varissuolla.

Onko N-sana neutraali?

On esitetty kielitieteellinen teoria, jonka mukaan n-sana on neutraali. Tähän lopputulokseen ollaan päädytty siksi, että neutraali alkaa n-kirjaimella ja sillä on muitakin ominaisuuksia, joita n-sanalla on huhuttu olevan, kuten kolmitavuisuus ja i-kirjaimeen päättyminen. Vaihtoehtoisen, perusteiltaan samanlaisen teorian mukaan n-sana on normaali. Teoriat ovat kuitenkin kielitieteilijöiden valtavirran parissa kiistanalaisia ja niitä pidetään pseudotieteenä, erityisesti siksi, että neutraali- ja normaaliteorioiden kannattajat itse käyttävät n-sanaa yksinomaan halventavissa yhteyksissä.

N-sana Suomessa

Hikiaineisto2.png Hikiaineistossa on lähdeteksti Keravan suuri vuoden 2020 n...laskenta.

Vaikka Suomen voi katsoa kansainvälisessä vertailussa alisuoriutuneen kolonialismin, orjakaupan tai rotuoppien kaltaisissa lysteissä,[1] eikä siihen sisältynyt lausujan puolelta samanlaista arvolatausta esimerkiksi hädin tuskin mustista kuullutta (saati nähnyttä) talonpoikafenniä ja murjaaneja työkseen raippaavaa mississippiläistä plantaasinomistajaa verratessa, on sana tulivoimineen kokenut suomi-iskelmän opettaman[2] kansan historiassa jyrkän deflaation.

Nykyisin n-sanaa ei kenen mukaan? käytetä puhekielessä, ei ainakaan kantasuomalaisten (tai mustien itsensä) keskenään käymissä keskusteluissa. Eikä maaseudulla. Edes suomalaiset rasistit eivät käytä enää n-sanaa, ainakaan jos osallistuvat puoluepoliittiseen vaikuttamiseen[3].

N-n vaarat

”Me ollaan Tonyn kanssa samaa mieltä melkein kaikesta, minäkin inhoan n–itä. Pahimmat sairaudet tulee Afrikasta, hivit ja ebolat, ne on vaan niin alkukantaisia ihmisiä. Vaaleaihoiset ihmiset on vaan älykkäämpiä ja rikkaampia, ylemmällä tasolla.”

~Johanna Tukiainen[4]

Mainettaan[5] silmälläpitäen ei ole suositeltavaa käyttää n-sanaa sen saaman arvolatauksen vuoksi. Sanaa ei pitäisi käyttää edes ko. sanankäyttöä kritisoivassa kontekstissa, kuten ironiseen tai sarkastiseen sävyyn - samaan tapaan kuin konfliktejakaan ei saada ratkaistuksi niiden omilla aseilla. Myöskään ei tule ihmisten sillä nimittämistä kritisoidessa lausua äänneyhdistelmää auki. N-sanaa sisältävää vihapuhetta tarpeen vaatiessa lainaamisen typografian standardit ovat vielä vaiheessa ja eettiset neuvottelut kesken. On todistettua, että sanaa välttelemällä maailmassa jylläävät ennakkoluulot, rotuviha ja etniset ongelmat vähenevät silmin nähden.

Tosiasioita n-sanasta

Viitteet

  1. Suomessa n-sana tuli lainasanana ruotsista. Orjalaivojen terva voi tahrata tämänkin lahdenpuoliskon hetkenä minä hyvänsä.
  2. Iskelmien maantiede. Yle Areena 2021
  3. Paitsi Mikko Ellilä, jonka rohkeudelle Jussi Halla-aholla oli aikanaan tapana runkata päätteellään.
  4. Myöhemmin Tukiainen myöntyi syleilemään maailmaa: ”Mutta kyllä tummaihoisetkin voi olla hyviä. Amerikassa on hyviä tummaihoisia rap-artisteja, mutta yks miljoonasta on sellainen joka nousee staraksi, saa miljoonan euron talon Los Angelesista niin kuin P. Diddy.” Johanna Tukiaisen megamöläytys suorassa lähetyksessä: Inhoan n–itä, ne ovat alkukantaisia! MTV Uutiset 6.5.2009. (ikilinkki)
  5. tai hampaitaan
Wiki letter w.png Tämä tynkä on artikkeli. Voit muokata artikkelia muokkaamalla artikkelia.
Harkitse myös, voisiko tämän tynkämallineen vaihtaa johonkin huumoroituneista tynkämallineista.