Nvidia (yritys)

Kohteesta Hikipedia
(Ohjattu sivulta NVidia)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Nvidian näytönohjaimia käyttävät etsivät erityisesti jännitystä elämäänsä.

Nvidia Corporation on lähinnä näytönohjaimia kehittävä valmistava amerikkalainen yritys. Nvidian business-malli pyörii yksinkertaisen periaatteen ympärillä: Ensin hankitaan oikeudet mahdollisimman moneen patenttiin, jonka jälkeen ne voidaan halvalla niitata yhdessä illassa yhteen puolivalmiiksi blueprintiksi, joka lisenssoidaan edelleen eteenpäin laitevalmistajien huoleksi. Paperilla idea kuulostaa erittäin hyvältä - itsehän ei tarvitse osata käytännössä mitään. Todellisuudessa se mitä insinöörikuluissa säästetään, kostautuu lopulta kaksinkertaisena lisenssimaksuissa ja salassapitosopimuksiavarten vuokrattujen varastotilojen ylläpitokuluissa.

Nyt kun hardis on kasassa tulisi laitteille myös varmaan kirjoittaa ajuritkin - kuka nyt tuhannen euron tiiliskiveä ostaisi? Lisenssoidun teknologian paljoiden johdosta tulee sovellusten ja ajureiden kehitys hyvin vaikeaksi. Ihan jo piirilevyjen eri osien saaminen tulemaan toimeen keskenään on lähes mahdotonta. Asiaa ei ollenkaan helpota se, että suurin osa salassapitosopimuksista velvoittaa Nvidiaa ampumaan koodarit työpäivän lopussa. Saatavilla on myös Linuxille tarkoitettu kolmannenosapuolen cleanroom-takaperinmallinnettu Nouveau-ajuri (luetaan NoVideo), joka ei toistaiseksi tue kannettavia tietokoneita tai alle kymmenen vuotta vanhoja laitteita.

Vaihtoehtoisia brändejä[muokkaa]

Tämä osio on täällä, koska Hikipeidan väki ei jaksanut kirjoittaa kokonaista artikkelia näistä jotta osaisit valita paremmin.

AMD (ATI Radeon)[muokkaa]

Kiinalainen halpabrändi, jonak hintalaatusuhde parempi kuin Nvidialla. Ajureita ei tosin päivitetä, ja AMD:n nettisivukin jakaa ainoastaan uusinta versiota ajureista, joka luonnollisesti saa vanhemmat piirilevyt luulemaan olevansa uudempia kuin ovat, joten ne usein räähtävät yrittäessään OpenGL 4.0:n uusimpia shader-temppuja.

Intel[muokkaa]

Intel tunkee kaikkiin Core i -sarjansa prosessoreihin jonkin näytönohajaimiin rinnastettavan osan. Jännää kyllä, näillä nuhapumpuilla saadaan usein parhaat tulokset aikaiseksi. Paitsi jos pitää valaistusta, varjostusta, eksoottisempia shadereita tai ylipäänsä mitään muuta, kuin ääriviivoja tärkeänä.