Myyjä

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

” Valitettavasti palveluammatteihin jäävät usein ne pahnanpohjimmaiset, joilla on siihen kaikkein vähiten kykyä ja halua. Silti kyvykkäälle ovat tiet auki juuri palveluosaamisen kautta vaikka miljonääriksi.”

~suurvisiiri Timo T.A. Mikkonen
Myyjä on prostituution laillistettu ilmenemismuoto.

Myyjän ammatti on moninainen ja vaihteleva, mutta pääosin ja yleisesti voidaan sen katsoa olevan prostituution laillistettu ilmenemismuoto. Myyjän on omalla persoonallaan ja asiantuntemuksellaan kyettävä saamaan asiakkaassa ostopäätös, joka luo olemassaolon oikeutuksen myyjän toiminnalle ja olemassaololle. Myyjiä on aina siellä, missä on kaupankäyntiä ja missä on kaupankäyntiä, on siellä myös aina myyjiä.

Myyntityön arvoasteikko[muokkaa]

Taivasosuuksien myynti on kunnianarvoisinta myyntityötä.

Myyjän ammatti erityisesti Suomessa on enimmäkseen huonosti palkattu ja muiden ammattiryhmien halveksima, koska ammatti kytkeytyy niin läheisesti laittomaksi sinänsä tulkittuun prostituutioon. Vähittäiskaupassa myyjä on paikalla vain siksi, että hän voisi:

  • Hyllyttää tavarat
  • Suorittaa kassatyöskentelyä
  • Kuunnella asiakkaiden vittuilua
  • Pettyä joka päivä ihmiskuntaan
Myyjähierarkian yläpäätä: automyyjä

Arvostetumpia myyjiä ovat ns. tekniset myyjät. Nämä palvelevat usein vain ammattiasiakkaita ja automyyjiä lukuun ottamatta työskentelevät vain viitenä arkipäivänä viikossa. Näiden myyjien toimenkuva on pääosin:

  • Viihdyttää avainasiakkaita ("kosteat illat", hiihtoretket Saariselälle ja Ylläkselle, palkintomatkat Välimeren maihin ja parhaat Yhdysvaltoihin).
  • Viihdyttää avainasiakkaita vastaamalla öisin, iltaisin ja viikonloppuisin heidän soittoihinsa (koskee erityisesti automyyjiä).
  • Polttaa itsensä loppuun siten, että viimeistään 45–50 ikävuoden tienoilla on valmis joko hautausmaalle tai sairaseläkkeelle, jota ei saa, koska on itse tuhonnut terveytensä.

Kuinka myyjä etenee urallaan?[muokkaa]

Kehityskelpoiseksi myyjäksi johdon taholta arvioitu henkilö joutuu ennenpitkää tehostettuun seurantaan, jossa tutkitaan hänen ihonsa heleys, kampauksensa muodinmukaisuus sekä hampaiden purenta; tätä varten nousujohteiseen urakehitykseen putkittautuva myyjä joutuu yksityisen hammaslääkärin käsittelyyn. Peilin edessä suoritettavat muovihymyharjoitukset kuuluvat myös asiaan. Missään vaiheessa tärkeää ei ole se, kuinka eri osa-alueet hallitsee, vaan se, miltä asiat saa lopulta esimiehen silmissä ja varsinkin käsityskyvyssä näyttämään. Hyväksi myyjäksi haluava tai haluttava laitetaan kaupparyhmän ylläpitämään opinahjoon perehtymään iltaelämän ja yleisen olutjuopottelun saloihin. Näistä haasteista selviytyminen ei ole useimmille ylivoimaista, mutta menestyksellinen sukkulointi ja sinänsä merkityksettömän arvostuksen ansaitseminen on. Arvosanat määräytyvät lopulta tämän perusteella. Loppuvaiheessa on vielä kestettävä muutamista päivistä pariin kuukauteen seuraavat selkääntaputukset ja varottava putoamasta sudenkuoppiin, joita totisesti asetetaan tarjolle riittämiin. Kaupan maailmassa näet selkääntaputuksella ja selkäänpuukotuksella on käytännössä hiuksenhieno ja vaikeasti käsitettävä ero.

Myyjästä myyräksi[muokkaa]

Menestyväksi aikova myyjä voi käyttää myös etenemisreittinään ns. myyräilyä. Myyräily on esimiehen silmissä suoritettavaa ilmiantopohjaista toimintaa, jossa omaa asemaa pyritään pönkittämään erilaisilla kanteluilla työkavereista, jotka ehkä eivät saata olla sopivia tehtäväänsä tässä yrityksessä. Erityisesti perheyrityksissä myyrillä on tärkeä tehtävä raportoida ruohonjuuritason tunnelmia yritysjohdon tietoisuuteen. Näin mahdolliseen tunnelmalliseen vinoutumaan voidaan useimmiten puuttua mahdollisimman aikaisin ja poistaa epäkelpo aines yrityksen menestystarinaa häiritsemästä. Useimmiten tällaisen toiminnan ylläpitäminen on myös itsetarkoituksellista, jolloin tarkoituksena on pitää yrityksen henkilöstö paitsi vaikenevana, myös lojaalina yrityksen johdolle ja omistajille.

Katso myös silmiin[muokkaa]