Moog

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Moog (ääntyy "moug", senkin tinalo!) on yksi niitä laitteita, joista ei olla aivan varmoja, onko kyseessä soitin vaiko kidutuskoje. Se syntyi tovi sitten, siinä hehkulampun ja mikropiirin keksimisen välissä, kun herrasmiehenä kunnostautunut herra ja mies Robert Moog sai idean. Moogia vaivasi pahemmansorttinen fiksaatio ja perversio kaikenlaista puputusta, pulputusta ja ulinaa kohtaan. Sen, minkä tavallinen ihminen tunnistaisi meluksi ja häiriöääniksi, Moog tunnisti musiikiksi. Kun mukaan soppaan heitetään vielä Roopertin huolestuttavan huomattava kiinnostus kolvia ja juotetta sekä vanhoja radioapparaatteja kohtaan voidaan päätellä, että jotain kamalaa oli luonnostumassa. Roope oli nimittäin keksimäisillään oivallisen maailmanvalloituskoneensa, moogin.

Kekseliäs ja maallisen maineen sekä mammonan perässä kun oli, Roopertti meni nimeämään keksimänsä ihmekojeen Moogiksi, tarkemmin ottaen Moog Mark-I:si. Moogin ideana oli kaupitella laitettaan hipeille, jotka innostuisivat sen kymmenistä (tuhansista) nappuloista, potentiometreistä, vivuista, piuhoista ja koskettimista. Naamioimalla helvetinkojeensa kosketinsoittimeksi Roope pyrki turruttamaan musiikkia kuuntelevan kansanosan päänupit kosmisella puputuksella, astraalisella pulputuksella sekä infernaalisella ulinalla. Matematiikan saralla lahjakas kun oli, Roopertti laskiskeli, että jossain kohtaa, ennenmmin tai myöhemmin, kaikkien Moogilla häröilevien olisi löydettävä sama äänentaajuus. Tämän kestämättömän metelin ansiosta Roope arveli itsensä Saatanan heräävän ikiaikaisesta horroksestaan ja nousevan äänenlähteen aiheuttajia, likaisia ja epäisänmaallisia hippejä vastaan. Syvästi uskovaisena miehenä Moog ei kestänyt saatanallista alkuperäänsä peittelevää rock-musiikkia, vaan halusi täyttää maailman jälleen salaperäisyydessään mystisellä jazz-musiikilla.

Minimoog[muokkaa]

Moogin jääkaapin kokoisessa ykkösversiossa oli ainoastaan yksi perustavanlaatuinen vika. Roopertti ei ollut tajunnut, että Saatanan herättelyssä saattaisi mennä tovi jos toinenkin. Moogissa kun tuppasi olemaan sen verta noita säätömahdollisuuksia, että saman äänentaajuuden saavuttamiseen saattaa mennä yksi jos toinenkin vuosituhat. Niinpä Moog päätti yksinkertaistaa tuomiopäivän härpätintään. Jättämällä Moogiin 291 nappulan sijasta vain yhden namiskan, Moog laskiskeli, että sama äänentaajuus saavutettaisiin nopeammmin. Kun uusi Minimoog vielä maksoi noin seitsemäntuhatta kertaa vähemmän kuin alkuperäinen puputuskoje, oli rock-musiikin tuho jälleen yhden (irvokkaan kuuloisen) askeleen lähempänä.

Micromoog[muokkaa]

Kuten useimmat maailmanvalloitusta ja vihaamansa kansanosan tuhoa halajanneet henkilöt 20. vuosisadalla, myös Roopertilta puuttui yksi melkoisen keskeinen elementti. Nimittäin kärsivällisyys. Vuodet kuluivat ja rock-musiikki jatkoi maailmanvalloitustaan. Deng Xiaopingiksen harhaoppisten käsitysten vuoksi jopa Kiinan multimiljoonainen kansa oli päässyt lok-musiikin makuun. Niinpä Moog päättikin koettaa vielä kerran ja lanseerasi tulitikkuaskin hintaisen Micromooginsa. Laite oli muuten oikein oivallinen, mutta sitä ei voinut nähdä paljain silmin. Niinpä homma taisi kusta jälleen kerran - ja pahasti.

Moogin paluu?[muokkaa]

Roopert meni potkaisemaan tyhjää tuossa pari vuotta sitten. Helpottuneena maailman salaliittoteoreetikot saattoivat siirtää maailmanlopun ennustettaan muutamalla tunnilla eteenpäin. Hipit, joita vastaan Moog oli alunperin kehitetty, olivat vieläkin liian pilvessä tajutakseen hölkäsen pöläystä. Mutta älkäämme huokaisko helpotuksesta - Moog on nimittäin palannut. Kauhunsekaisin tuntein saamme seurata, miten Roopertin perilliset (ja hänen paha klooninsa) pyrkivät toteuttamaan maailmanvalloitustaan. Pahaksi onnekseen Roope on joutunut haudastaan havaitsemaan, että hänen alkuperäinen härpättimensä on löytänyt tiensä myös salaperäisen ja myskisen jazz-musiikin pariin. Joten pieleen meni tämäkin.


Moogilla uransa luoneita (tietämättä laitteen vaaroista)[muokkaa]

  • Dick Sleepman
  • Chique South-Corea
  • Orange Nightmare
  • "Moog" Pontikkainen
  • Ase Naapuriainen
  • Se M.A. Nummisen kanssa haitaria veivaava viiksiveikko

Linkkejä[muokkaa]