Missouri

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Suomalaisia saattaa kiinnostaa, että Missourin kuuluisimman nähtävyyden, St. Louis'ssa sijaitsevan Gateway Archin (virallisesti Jefferson National Expansion Memorial) suunnitteli Eero Saarinen. Teräskaaresta koostuva monumentti kuvaa presidentti Thomas Jeffersonin virtsan muodostamaa kaarta hänen kusaistessaan Mississippijokeen. [1]

Missouri (äänt. Misery) on Yhdysvaltain keskilännessä sijaitseva viinanhuuruinen landepaukkuosavaltio, jossa känniset punaniskat örveltävät maissipellossa ja äänestävät presidentinvaaleissa melkein aina voittajaehdokasta.[2] Missourin osavaltiolempinimi on Show-Me State, joka viittaa alueen rikkaaseen ekshibitionistis-voyeuristiseen kulttuuritraditioon.

Missouri kähveltää nimensä Missouri-joesta, joka virtaa osavaltion läpi päästäkseen jonnekin muualle. Joki mutkitteli preerian halki monta tuhatta vuotta, intiaanit onkivat kissakalaa ja leppoisaa oli. Sitten tulivat ranskalaiset näädännylkijät, ja vuonna 1803 Yhdysvallat osti Missourin osana Ranskan Pohjois-Amerikan imperiumin Louisiana-loppuunmyyntipakettia. Sisällissodassa missourilaiset olivat liian kännissä päättääkseen kummalla puolella taistella ja riehuivat siksi vähän molemmilla.

Missouri nauttii väkeviä ja ansaittua kuuluisuutta väkeviä koskevasta politiikastaan. Alkoholia saa ostaa kolmen kuukauden iästä alkaen, ja osavaltion perustuslaissa mainitaan erikseen, että vanhemmat saavat juottaa lapsilleen viinaa. Itse asiassa suurin osa Missourin lainsäädännöstä koostuu kielloista rajoittaa alkoholin tai tupakan myyntiä, käyttöä, kuljetusta ja vapaata jakelua päiväkotien ulkoilualueilla. Useat missourilaisnaiset vieroittavat lapsensa rintaruokinnasta viskillä.

Viitteet[muokkaa]

  1. Pikaruoan ystäviä taas saattaa kiinnostaa se, että McDonald's on suunnitellut ostavansa monumentin, maalauttavansa sen keltaiseksi ja rakentavansa viereen toisen samanlaisen.
  2. Tämä selittää Yhdysvaltain politiikan melko tyhjentävästi.
800px-Taajama 571.svg.png Tämä paikka ei näy tutkassa, koska sitä käsittelevä artikkeli on tynkä.
Käynnistä satelliittiyhteys laajentamalla artikkelia
.