Milla Magia

Hikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Milla kyrpiintyneenä, kuten aina.

Milla Topolini Mussolini Lempinimeltään Milla Magia (s. 1. joulukuuta 1908, Vesuvius - k. 14. helmikuuta 2007, Rooma) oli italialainen kommunistipolitiikko ja räjähdetekniikko. Hän tuli tunnetuksi kuuluisan Posauspommi-räjähteen keksijänä. Politiikassa hänet taas tunnettiin kapitalismin vastustajana, sekä varsinkin kapitalismin esikuvan Roope Ankan verivihollisena. Poliittisesti Magia on kommunisti. Hän on myös tunnetusti järjestäytyneen rikollisuuden (mafia) vastustaja. Magia jopa nosti 1960-luvulla Roope Ankan oikeuteen suhteistaan Corleonen mafiaperheeseen. Magia on myös kritisoinut Silvio Berlusconia ja Benito Mussolinin tekemisiä 40-luvulla paljon.

Nuoruus[muokkaa]

Milla Magia syntyi Vesuvius-tulivuoren lähistöllä olleessa mökissä. Hän oli neljälapsisen perheen toiseksi nuorin lapsi, sekä ainoa tytär. Hänen vanhempansa olivat Vincenzo Mussolini (1871-1913) ja Apollonia Mussolini (1880-1968). Millan veljet olivat Aldo (1902-1964), Vittorio (1905-1998) sekä Alfonso (1910-1989). Isä-Vincenzo kuoli Millan ollessa 4-vuotias. Tällöin perheen äiti joutui käymään kahta työtä, joka osoittautui rankaksi. Lopulta perheen äiti joutui sairaalaan ylityöllisyytensä takia, ja lapset joutuivat koulukotiin. Tuolloin 10-vuotias Milla osoittautui pikkutarkaksi henkilöksi. Hän piti kaikesta pikkuesineiden näpräilystä.

Milla muutti asumaan omaan kotiin joulun alla 16-vuotiaana, 1924. Hän meni naimisiin vuonna 1927 liikemies Hyman Rothin kanssa. Millalle kuintenkin paljastui, että Roth kuului kuuluisaan Corleonen mafiaperheeseen. Lisäksi Roth oli väkivaltainen aviomies, ja hän hakkasikin Millaa. Hän ei uskaltanut tehdä ilmoitusta poliisille mafiakoston takia. Myöskin mafia hallitsi tuolloin paikallisia poliisivoimia.

Politiikka[muokkaa]

Vankeusaika[muokkaa]

Lopulta Roth jätti Millan. Sen jälkeen Milla alkoi opiskella politiikkaa, ja Milla kiinnostui kommunismin opeista, sekä räjähdetekniikasta. Hän ryhtyi poliittiselle alalle 1930-luvun loppupuoliskolla. Kuintenkin Benito Mussolini hallitsi tuolloin Italiaa, ja Milla joutui vankilaan poliittisena vankina. Hän kirjoitti kokemuksistaan poliittisena vankina kirjan Taisteluni politiikassa. Kirjaa piti kirjoittaa salassa, koska vartijat olisivat polttaneet kirjan, ja kiduttaneet Millaa. Kirjasta tulikin menestys sodan päätyttyä.

Milla osoittautui hankalaksi vangiksi. Hän ei antanut karjuvien vartijoiden pompottaa itseään, vaan teki kaiken omalla tavallaan, eli hitaasti, ja nopeasti silloin, kun huvitti. Tekojensa vuoksi Milla istui monta kertaa eristysselleissä, mutta selvisi. Muut vangit pitivätkin häntä sisukkaana naisena. Vankeutensa aikana Milla yritti paeta vankilasta kuusi kertaa. Neljä kertaa hän pääsi ulos vankilasta, mutta lopullisesti pakoon hän ei kertaakaan päässyt. Palkkiona aina seurasi julma kuritus, mutta Milla kesti. Millaa yritettiin raiskata vankeusaikana muutaman kerran. Yksikään yritys ei silti onnistunut, sillä Milla tunki aukkoonsa yleensä jonkin esineen, kuten vaikka saippuan, jolloin raiskaus oli mahdoton. Milla vapautettiin vankilasta 1945, hieman ennen toisen maailmansodan loppua.

Kommunismin puolestapuhuja[muokkaa]

Milla Magia ryhtyi kommunistiksi. Hän heti ensinmäisenä arvosteli pilallehemmoteltuja kapitalisteja. Myös Roope Ankka joutui ankaran arvostelun kohteeksi, vaikkei kyseinen henkilö ollutkaan pilallehemmoteltu. Millan veli Aldo Mussolini oli myös yksi sen ajan mafian vastustajista. Hänet kuintenkin murhattiin 1964 (ilmeisesti Corleonen mafiaperhe). Tällöin Milla alkoi vastustaa mafiaa, ja nosti lukuisia syytteitä, mm. Roope Ankkaa vastaan mafiasuhteistaan. Lopulta Italian mafia, eli La Cosa Nostra yritti surmata Millaa kolme kertaa. Yksikään keino ei onnistunut.

Myöhempi ura[muokkaa]

Milla jättäytyi politiikasta 1970-luvulla. Tällöin häntä alkoi taas kiinnostaa räjähdetekniikka, ja suunnitteli ja rakensi omin käsin todella kätevän pommin, jolle annettiin nimi Posauspommi. Milla patentoi posauspommin vuonna 1973, ja sitä myytiin yli miljoona kappaletta. Milla Magialle on pystytetty kunniamonumentti Neuvostoliittoon ja Italiaan. Neuvostoliiton johtajat ihailivat Magian kommunismin puolesta taistelua. Milla muutti takaisin lapsuudenkotiinsa Vesuviuksen vuorella olevalle mökille 1979.

Milla Magia sairastui syöpään vuonna 1984, mutta selvisi syövästä. Tämän jälkeen hänen terveytensä kuintenkin alkoi horjua, hitaasti, mutta varmasti. Milla joutui muuttamaan vanhainkotiin vuonna 1999 horjuvan terveytensä takia. Vielä vuonna 2003 Milla Magiasta kirjoitettiin elämänkerta Minä ja taisteluni kommunismin puolesta.

Milla Magia kuoli Roomalaisessa vanhainkodissa 98 vuoden iässä.

Kirjallisuutta[muokkaa]

  • Taisteluni Politiikassa (1939)
  • Taisteluni Mafiaa vastaan (1965)
  • Koottuja tietoja Magiasta (1972)
  • Koottuja tietoja Magiasta osa II (1986)
  • Minä Ja Taisteluni Kommunismin puolesta (2003)

Katso myös[muokkaa]