Miguel de Cervantes
Miguel de Cervantes Saavedra (29. syyskuuta 1547 – 23. huhtikuuta 1616) oli espanjalainen kirjailija, ikävyyksien etsijä ja ylivelkaantunut hylkiö. Hän kirjoitti kaikkien aikojen merkittävimmän, suurimman ja tärkeimmän romaanin, Don Quijoten (koko nimi El ingenioso hidalgo don Quijote de la Mancha y buenas noches con pollo asado), mutta hänet muistetaan nykyään lähinnä suurenmoisesta paellareseptistään ja siitä, että hänen pärstänsä sulostuttaa espanjalaista 50 sentin kolikkoa.
Elämä ja ansiot[muokkaa]
Cervantes on tiettävästi koko maailmankaikkeuden historian ainut kirjailija, jonka oma elämä oli pääteosta mielenkiintoisempi. Ymmärtäähän sen, että kun rasittaa itseään taistelemalla turkkilaisia vastaan Lepantossa ja jäämällä algerialaisten merirosvojen vangiksi, tulee kirjoittaneeksi höyrähtäneen maalaisaatelisen haarniskahallusinaatioista ja tuulimyllytoilailuista. Alun perin Cervantes ei kuitenkaan menestynyt sen paremmin kardinaalin nuorena kamaripalvelijana (otamme osaa), palkkasoturina kuin kirjailijanakaan, joten hän meni valtion hommiin, missä tienasi hyvin ottamalla kuninkaan rahoja ilman kuninkaan lupaa. Tämä oli suunnaton onnenpotku kirjallisuudelle, sillä sen ansiosta Cervantes päätyi vankilaan, missä odotetusti sekosi ja alkoi kirjoittaa kirjaa teinistä, joka pelaa niin paljon väkivaltaisia videopelejä, että tämän todellisuudentaju hämärtyy karmein seurauksin. Inkvisitio kuitenkin puuttui juoneen, ja Cervantesin oli muutettava asetelmaa siten, että päähenkilöksi tulikin ritariromaanien yms. kioskikirjallisuuden suurkuluttaja, joka alkaa kuvitella itsekin olevansa keskiaikaisessa fantasiamaailmassa elävä ritari – siis vähän niin kuin surullisen hahmon roolipelaaja, jolla on jäänyt peli päälle.
Don Quijote julkaistiin vuonna 1605 ja siitä tuli heti menestys niin Espanjassa kuin muuallakin Länsi-Euroopassa. Mahtoipa Miguelia harmittaa, että oli myynyt julkaisuoikeudet voidakseen turvata ryyppyputkensa jatkumisen. Hän kirjoitti Don Quijotelle vielä jatko-osan, joka ilmestyi 1615 ja jossa antisankari tekee tyhjiksi maailmanvaltaan tähtäävän rikollisneron aikeet, seestyy ja kuolee. Julkaisua seuraavana vuonna 1616 Cervantes itse kuoli seestymättä tosin lainkaan.
Muut teokset[muokkaa]
Cervantes tekaisi useita muitakin kirjoja, jotka jäivät pysyvästi Don Quijoten varjoon. Näistä teoksista aivan varmasti ainoa, jonka nimen saattaa muistaa joku muukin kuin elämästä luopuneet akateemikot, on Opettavaisia kertomuksia (Novelas ejemplares), Cervantesin näkemys moraalisista kertomuksista. Hyvänä esimerkkinä toimii ”Veren voima” (”La fuerza de la sangre”). Siinä rikas nuori sosiopaatti kaappaa tieltä teinitytön, jonka raiskaa ja heittää sitten kadulle. Neito synnyttää pojan, joka yhdistää suvut sattumalta loukattuaan itsensä, nuorukaisen jalomielisen isän rientäessä auttamaan. Lopussa nuorten vanhemmat järjestävät päivällisen seikkailuilta palaavalle seksuaalirikolliselle ja tämän uhrille, joka katsoessaan nuorta miestä tajuaa rakastavansa tätä yli kaiken ennen kuin edes pöytä on ehditty kattaa. Kollektiivisen liikutuksen vallassa rakastavaiset vihitään välittömästi ja kunnian lisäksi jalon tytön perhe saa ansaitsemansa taloudellisen aseman; otsikon veren voima viittaa ratkaisevaan juonielementtiin, idealisoituun pikkulapsen kallonmurtumaan.