Mielisairaala

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mielisairaalan tunnistaa helposti, sillä se on yhtä sekaisin kuin sen asukkaat.

Ihmisen mielisairaala on se sairaala, jossa hän kaikkein mieluiten on. Mielisairaala on eräänlainen lepokoti, johon hänet viedään, kun hän on tarpeeksi iloisella mielellä ja esimerkiksi pukeutuu julkisella paidalla vaaleanpunaisiin villahousuihin ja SS-kypärään. Mielisairaalassa saa paljon uusia valkotakkisia ystäviä ja pehmustetun huoneen, jossa voi kuluttaa aikaansa esimerkiksi istumalla pyöreän huoneen nurkassa. Mielisairaaloista lienee tunnetuin Eduskunta. Seuraavaksi tulevat Niuvanniemen lepohotelli, jossa voit tavata itsensä Jammu-sedän. Mielisairaalan tunnistaa siitä että siellä on töissä virkamiehiä, laulajia, hitsaajia ja perunankuorijoita. Mielisairaalassa vierailee joka päivä Rölli-peikko ja Muumimörkö. Liiallinen RuneScapen pelaaminen on todettu hyväksi terapiamuodoiksi mielisairaaloissa.

Mielisairaaloissa voit tavata esimerkiksi viisi Napoleonia, Kekkosen tai jopa itsensä Pentti Hirvosen.

Mielisairaaloita kautta aikojen[muokkaa]

Malliesimerkki mielisairaalan pihalta tavatusta hullusta, joka patsastelee alasti keskellä kaupunkia ja kehtaa vielä kutsua itseään taiteelliseksi näyksi.

Mielisairaalat ovat jo ammoisista ajoista lähtien olleet merkittäviä ilon ja rentoutumisen lähteitä kaikenlaisille ihmisille, jotka ovat joko kyllästyneet elämäänsä ja valmiita pääsemään siitä eroon, liiankin kiinnostuneita omasta itsestään tai sitten vain muuten stressaantuneita. Mielisairaaloiden ajatus olikin alusta asti se, että koska ihminen on tasapainoon taipuvainen olento, on sairaalan tarkoitus palauttaa tuo kadotettu tasapaino. Jotkin historiantutkijat ovatkin ehdottaneet, että ensimmäinen mielisairaala oli noin 10 000 vuotta sitten löytynyt kiikkulauta erään luolaihmisten asumuksen liepeiltä. [1] On esitetty myös tulkintoja, ettei kivikaudella tarvittu mielisairaaloita, sillä jokainen vähänkin laumasta poikkeava yksilö hakattiin heti hengiltä nuijilla. (Vertaa: Nykyaikainen puoluekuri)

Vuosisatojen kuluessa tämä vaatimaton lähtökohta muuttui parhaimmillaan kymmenien ellei satojen huoneiden linnoitukseksi, joka varustettiin leikkimielisesti kaltereilla ja lukittiin yöksi, jotta asukkailla olisi jotakin tekemistä yön pimeinä tunteina. Samoin he saattoivat olla pakkopaidassa tai kahleissa iloisen kisailun viemiseksi vieläkin suuremmalle ”levelille”.

Mielenkiintoista on se, että muslimit olivat ensimmäisiä, jotka rakensivat tähän tarkoitukseen ihan varta vasten oman sairaalarakennuksensa. Heidän tarkoituksensa oli auttaa ja ymmärtää näitä yhteiskunnan rattaiden väliin jääneitä yksilöitä ylevien periaatteiden mukaisesti. Eurooppalaiset matkustajat pitivät tätä niin eriskummallisena ja ylihyysäävänä käytöksenä, että he palasivat matkoiltaan selittäen tarinoita ”hulluista muslimeista”. Kun muslimit kuulivat tästä, he menivät sekaisin raivosta, ja siinä vaiheessa homma vasta mielipuoliseksi menikin.

Irronneiden ruuvien keräämistä[muokkaa]

Keskiajalla Eurooppaan levisi ajatus hullujen hoitamisesta erilaisissa laitoksien tapaisissa. (Niitä saattoi parhaimmillaankin kutsua laitosten tapaisiksi, jos puolet sen asukkaista ylläpitäjiä myöten olivat ruton riuduttamia.) Vuosisatojen aikana pystytettiinkin kaikenmoisia rakennelmia, joiden tarkoitus oli pitää sen sisäpuolella hullut, harhaiset selittäjät sekä narsistiset sekopäät. Nyky-yhteiskunnassa nuo rakennukset tunnetaan luostareina.

Myös muilta osin keskiaika oli vielä mielisairaaloiden köyhää aikaa, sillä jos joku selitti epämääräisiä, käyttäytyi kuin mielipuoli tai uskoi voivansa sanoa aviomiehelleen vastaan, tämä saatettiin saman tien polttaa roviolla tai heittää jokeen tai muulla tarpeellisella tavalla parantaa vaivastaan.

Uusi uljas mielisairaala[muokkaa]

Kun mielisairaaloiden määrä ja koko alkoi kasvaa kohti uutta vuosituhatta, niiden asema muuttui vain joistakin hökkeleistä siellä täällä varteenotettaviksi laitoksiksi. Niissä suoritettujen kokeiden avulla haluttiin varmistaa, että mielisairaista tulisi jälleen kerran tasapainoisia yhteiskunnan jäseniä, ja jos ei tulisi, niin sitten sinne ei olisi mitään asiaa takaisin.

Tästä syystä Eduskuntataloa vartioikin joka päivä aseistettu partio mahdollisten pakoyritysten estämiseksi.

Mielisairaalan anatomia[muokkaa]

Hysteerisiä tanssikohtauksia pidettiin mielisairautena jo keskiajalla, joten lomalle siitä vain polkkajonossa.

Mielisairaala on yleensä rakennettu paikkaa, jossa on aina pimeää ja ukkostaa. Siitä syystä mielisairaalan ensimmäisenä potilaana nautiskeleekin yleensä se sekopää, joka päätti sijoittaa sen niin tyhmään ja pelottavaan paikkaan.

Mielisairaaloihin on yleensä rakennettu erilaisia iloa ja rauhaa tuottavia teemahuoneita, joissa vain oma mielikuvitus voi asettaa minkäänlaisia rajoja[2].

On esimerkiksi mahdollista ottaa kylpyjä. Koska laitokset sijaitsevat niin tyhmillä paikoilla muutenkin, niin vesi on ikävä kyllä aina virkistävän kylmää.

Mielisairaaloissa on omat erikoishuoneensa superrikollisille, jos paikkakunta sattuu olemaan oikea.

Mielisairaalassa ikkunoissa on modernia nykytaidetta, sillä niiden karmeihin on usein kiinnitetty erilaisia metallisia taideteoksia. Niiden ainoa vika on se, miten ne estävän näkyvyyttä ja ikkunoista kuljettavuutta, sillä kaikkihan tietävät, että ihmiset osaavat lentää.

Mielisairaaloissa pyritään ottamaan huomioon myös lasten toiveet, joten joissakin huoneissa on ihan oikea pomppulinna. Pehmustettuja seiniä päin voi hyppiä kuin hullu, eikä siitä seuraa yhtään mitään muuta kuin riemuisia kiljahduksia.

Mielisairaala lomapaikkana[muokkaa]

Mielisairaala on erinomainen laitos, sillä sinne mennään hulluna ja siellä ollessa tullaan entistäkin hullummiksi. Laitoksen erilaiset aktiviteetit auttavat tekemään kaikesta vähän mukavampaa ja rentouttavampaa, melkein jopa pumpulin pehmeää. (Tosin jos asia on niin, saattaa tämä artikkeli olla auki mielisairaalan nettiselaimessa ja sen lukija hinkata pumpulia vasten kasvojaan.)

Henkilökunta

Mielisairaalassa on asiakaspalveluhenkisin sekä motivoitunein henkilökunta, jonka vain voi yhdestä tietystä lomakohteesta toivoa saavansa. He auttavat askareissa, huolehtivat ettei lomailija unohda mitään ja että tällä on mahdollisuus halutessaan jauhaa omista muistoistaan vaikka tuntikausia. Heillä on myös lomakohteen turvallisuus vastuullaan, joten he huolehtivat ovien lukitsemisesta ja jäävät vielä valvomaankin, ettei se lomalaisen niin pelkäämä sängynalusmörkö syö suihinsa.

Oma huone

Mielisairaalassa jokaisella on ikioma huone, jos siis ei kutsu mielikuvituskavereitaan sinne kanssaan. Monet kutsuvat, sillä heille tulee tylsää keskenään. Oma huone voi tilan puutteessa välillä olla myös kaverin huone, mutta silloinkaan ei tule suuria ongelmia, jos sopii kaverin kanssa, kumpi vuoron perään on olemassa ja kumpi vain toisen päähänpisto.

Oma huone ei sitä paitsi lopu heti kesken, sillä lomakohde huolehtii kaikista huoneen juoksevista menoista ja vielä huolehtii ruokailustakin. Onkin pieni ihme, ettei useammat ihmiset ole käyneet varaamasta itselleen omaansa.

Mielialakarkit

Mielisairaalassa tarjotaan karkkia. ”Ihan totta, siellä tarjotaan karkkia!” [3]

Kun syö eri värisiä karkkeja, tulee värin mukainen olo. Hetken päästä siitä voi alkaa nukuttaa, sillä liiallinen karkinsyöntihän aiheuttaa tunnetusti vatsavaivoja sekä väsymystä. Karkin tarjoilusta vastaa kaiken lisäksi lomapaikan henkilökunta, joten itse ei ole pakko tuskailla jo muutenkin stressialttiin elämän keskellä sitä, minkä karkin valitsee

Shakkipeli

Jokaisessa mielisairaalassa on shakkilauta ja uutta peliä odottava kilpakumppani. Kaikkihan sen nyt tietää.

Juttuseuraa

Mielisairaalassa tapaa paljon mielenkiintoisia julkkiksia. Juuri julkkisvieraiden vuoksi laitosten turvallisuuden tasoa pidetään vielä muutenkin korkeaa tasoa vielä vähän kohotetumpana.

Yhä yleisemmäksi käyvä avohoito on tuonut hullut ylpeinä ja onnellisina takaisin kaduille!

Toisaalta sairaalassa on myös paljon arjen sankareita, kuten:

 • Se jeppe kadun päästä, joka poltti takkinsa uutenavuotena uskoessaan, että karhu oli mennyt sen sisälle
 • Kaikki naapurin Irman tavanneet
 • Se tyyppi, joka halusi nostaa paikallisen yhteisön tunnettavuutta mediassa lupaamalla räjäyttää kaupan aulan
 • Eräs lyyli, joka kesken parturintyönsä alkoi kuvitella asiakkaansa päätä lankakeräksi
 • Mies, joka on laittanut päähänsä omat kalsarinsa
 • Se erkki, joka löytyi heinäpellolta tammikuussa huutamasta, että alkaisivat kakarat jo osallistua heinäntekoon
 • Kaikki yhä hengissä säilyneet jäätelöautojen kuljettajat
 • Rehellinen poliitikko
 • Jokeri
 • Baariruusu, joka odottaa ensi perjantain Irvinin keikkaa
 • Hiuksensa ja räkänsä syönyt kahdentoista laudaturin ylioppilas, joka sekosi miettiessään, mihin yliopistoon hän hakisi
 • Jokainen, joka tilasi minkään puhelinmyynnin kautta kaupatun lehden ja oletti vain peruvan sen parin numeron jälkeen
 • Itkuinen ihmisraunio, joka selittää kaikille vähänkään vauhtiaan hidastaville, että kaikki Tampereen patsaat syövät ihmisiä, jos niille kääntää selkänsä
 • Julkkis, joka näki pielikuvansa
 • Sinun kuvajaisesi peilistä

Mielisairaaloiden massasukupuutto[muokkaa]

Mielisairaaloiden massasukupuutto alkoi uuden vuosituhannen jälkeen. Tutkimuksien perusteella, joita suorittivat yhtäkään hullua koskaan näkemättömät humanistit muutamassa yliopistossa, ihmisten sulkeminen laitoksiin tuntui ”epämukavalta” ja ”rajoittavalta” ajatukselta.

Poliitikot tarttuivat mielellään näihin oletuksiin, sillä keskiajallahan hulluutta oli pidetty enemmän kodin ongelmana kuin yhteiskunnan vastuuna. Todistaen näin ylimaallisen halunsa jatkuvaan edistykseen ja kehitykseen, poliitikot päättivät yksissä tuumin, että hullujen paras paikka oli oma koti. He eivät ottaneet liian isoa painetta siitä, että monien hullujen olisi vaikeaa pitää pystyssä minkäänlaista asuinpaikkaa, saati omaa kotia.

Nykypäivän mielisairaalassa ei halutakaan ajatella avoimen ja suljetun osaston eroja, sillä mielisairaaloista on tehty erittäin avoimia ja yksinkertaisia poistamalla niistä seinät, katot, lattiat, huonekalut, henkilökunnan sekä kaiken minkäänlaista henkistä hoitoa antavat puitteet. Nykyajan avoin osasto onkin hullun matka ylihintaisesta yksityisestä hoitokodista kohti ruokakauppaa, jonkun kaverin olohuoneen lattia, auton takapenkki tai mahdollisesti suuryrityksen johtajan toimisto.

Viitteet[muokkaa]

 1. Tämä karkeahko kyhäelmä saattoi tosin olla myös kiven päälle kaatunut kelopuu.
 2. Eikä se yleensä aseta
 3. Avohoidon potilas tapaamilleen kavereille taajaman kujalla

Katso myös[muokkaa]

Aiheesta muualla[muokkaa]

 • Tutustumiskäynti itse lomakohteeseen. Kyydin ja esittelyn saa ilmaiseksi vaikkapa räjähtämällä laulamaan kansallislaulua juna-aseman aulassa.
Information.gif Tämä artikkeli ei ehkä ole paskaa, muttei se mikään loistavakaan ole.
Pienellä työllä tästä artikkelista saa sellaisen. Jatkokeskustelua keskustelusivulla.