Michael Phelps

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Michael Phelps on kovempi jätkä kuin Paavo Nurmi.
Review.png Tätä artikkelia pitäisi hikifoida yleisesti.

”Kyllä se vaan on niin, että Phelps on kovempi jätkä kuin Paavo Nurmi.”

~Jani Sievinen

Michael Fred Phelps (s. 30. kesäkuuta 1985 Baltimore, Maryland) on yhdysvaltalainen uimari.

Lapsuus[muokkaa]

Phelpsin ollessa viisivuotias, hän oli kerran ollut leikkimässä pihalla autojensa kanssa, kun yhtäkkiä taivaalta oli kuulunut kamalaa jyrinää. Phelps oli säikähtänyt kovin ja lähtenyt juoksemaan kohti järveä. Hän ei ollut koskaan uinut, mutta heti hypättyään veteen hän oppi uimaan ja veti todella rajun spurtin. Ääni läheni ja Phelps ui peloissaan karkuun. Pian kävi ilmi, että ääni oli kuulunut tavallisesta lentokoneesta. Se lensikin Phelpsin yli tämän uidessa hurjaa vauhtia karkuun. Pian kone katosi kuitenkin näköpiiristä ja Phelps pääsi vastarannalle ennätysajassa. Hänen isoisänsä oli nähnyt tämän ja päättänyt heti viedä pojan treenikämppään.

Treenit sujuivat Phelpsin kannalta hyvin, mutta hän oli ollut aina vain hiuksenhienosti nopeampi kuin muut. Phelpsin isoisä keksi asentaa pojan korvaan radiolähettimellä toimivan kaiuttimen yhdessä kylän lääkärin kanssa ja siitä lähtien jokaisella treenikerralla Phelpsin korvaan soitettiin lentokoneen ääntä, joka teki hänestä salamannopean.

Ura (2000–)[muokkaa]

Kuvassa Phelps voittamassa jo kahdeksatta kultaansa. On se kova poika uimaan...

Jo vuonna 2000 Phelps osallistui Sydneyn olympialaisiin, mutta radiolähetin oli mennyt rikki. Se oli harmillista, koska Phelps ei näin ollen kyennyt tuomaan kotiin yhtään mitalia.

Vuonna 2004 Ateenassa Phelps voitti ensimmäiset kultamitalinsa olemalla ylivoimainen ja radiolähetin toimi tietenkin täydellisesti, tosin kahdella vapaauintirykäisyllä radiolähetin pätki hieman ja Phelps joutui tyytymään pronssiin.

Vuonna 2008 Pekingissä Phelps voitti aina vain kultaisia mitaleja. Nyt hänen radiolähettimensä luotettavuus oli parantunut, koska siihen oli asennettu päivityksiä.

Jos tekniikka toimii, Phelps on lyömätön. Vuoden 2012 Lontoon olympialaisista Phelpsille on luvassa taas kultaisia mitaleja ellei Phelpsin isoisä päätä vaihtaa radiolähetintä halpaan romuun.

Yksityiselämä[muokkaa]

Phelps ei pelkää ainoastaan lentokoneen ääntä tai sen näkemistä. Hän pelkää myös lentokoneella matkustamista. Kun häntä oli lähdetty viemään Sydneyhyn vuonna 2000, oli hän pyörtynyt välittömästi nähtyään tulevan koneensa. Matkan aikana hänet nukutettiin kaiken varalta, jotta hän ei saisi paniikkikohtausta ennen kisoja. Siitä lähtien hänet on nukutettu jo valmiiksi joka kerta ennen koneeseen astumista.

Phelpsille ei edes harkita terapian antamista lentokonekammoonsa, koska muuten mitalihanat voisivat mennä kiinni. – Päin vastoin – hänen isoisänsä käyttää pavlovilaisia klassisen ehdollistumisen menetelmiä pojanpoikaansa, jotta hänen lentokonepelkonsa pysyisi tulevaisuudessakin vahvana.

Phelps on oivallinen esimerkki siitä, että urheilussa ei tarvitsisi koskaan käyttää dopingia, vaan jokaisen urheilijan on mahdollista löytää se oma juttunsa suorituskykynsä maksimoimiseksi.

Katso myös[muokkaa]