Michael Bay

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Wiki-deathstar.png
Tosikoille ja heille, joita aihe lähemmin kiinnostaa, on Wikipediassa artikkeli Michael Bay.
Information.gif Tämä artikkeli ei ehkä ole paskaa, muttei se mikään loistavakaan ole.
Pienellä työllä tästä artikkelista saa sellaisen. Jatkokeskustelua keskustelusivulla.

”Näyttelijät ovat vain välttämätön paha, sillä tarvitsenhan ihmisiä ajamaan autoja jotka aion räjäyttää kuvauksissa.”

~Michael Bay

”Herra Bay, nämä eivät ole ideoita, vaan erikoistehosteita...”

~Tuottajat Michael Bayn käsikirjoituksista
Kuvassa Michael Bayn elokuvan käsikirjoitus.

Michael Benjamin Bay (s. 1965) on amerikkalainen patrioottiohjaaja, joka on ottanut elämäntehtäväkseen kertoa maansa patriooteille, miten hienossa valtiossa he asuvat. Bayn aluevaltauksena ovat toimintaelokuvat ja niiden autonromutuskohtaukset.

Bayta on syytetty hänen elokuviensa mitättömästä sisällöstä ja täysin epäselvistä toimintakohtauksista. Bayn lakimiehet ovat torjuneet väitteet haastamalla kovaäänisimpiä syyttäjiä oikeuteen ja haukkumalla kritisoijia typeriksi tosikoiksi, jotka eivät ymmärrä mitään kunnon elokuvien päälle.

Virallisesti Bay toimii elokuviensa ohjaajana, mutta virallisesti hänen toimenkuvaansa ei löydy edes credittien joukosta. Lähimpänä hänen työpanostaan on Second Unit Director, sillä Michael panostaa kaiken energiansa ja taituruutensa lähinnä räjäyttelyyn ja kaahailuun ja antaa näyttelijöiden tehdä vähän mitä tahansa, mikä vain tuntuu hyvältä tai coolilta.

Elämä[muokkaa]

Bay syntyi vuonna 1965 äpärälapsena äpäräperheeseen ja hyvin syntyikin. Myöhemmin orpopoikana hän keksi tuunata erilaisia kulkupelejä. Tämän johdosta tulevalle ohjaajalle kehittyi suuri kiinnostus autoja ja muita moottorilla kulkevia vehkeitä kohtaan.

Kohu[muokkaa]

Maailmalla levisi valtava kohu loppuvuodesta 2006, kun Youtubeen levisi video, jolla Michael Bay haukkuu näyttelijöitä typeriksi ja tarpeettomiksi elokuvien kannalta.

Elokuvat[muokkaa]

Bad Boyz[muokkaa]

Boom, motherfucker.

Jengimaailmaan sijoittuva toimintakomedia kahdesta mustasta mutherfucking-poliisista, jotka suojelevat seksikkäitä tyttöjä huumausainekauppiailta. Lopussa isompi räjähdys kuin ennen loppua.

The Rock[muokkaa]

Kivenhakkaajista kertova kaivoselokuva. Sean Conneryn näyttelemä veteraaniagenttivanki kaivautuu karkuun legendaariselta vankilasaarelta, jonne ovela kommunistipetturi on hänet toimittanut. Samaan aikaan Nicholas Cagen näyttelemä tiedemies jahtaa vihreitä marmorikuulia ympäri kaupunkia urheiluautolla ja Hummerilla. Elokuvan loppuhuipennus tapahtuu maanalaisessa metrotunnelissa, jossa sankarit jahtaavat autoilla karkuun yrittäviä pahiksia. Lopulta kaikki johtolangat johtavat Valkoiseen taloon, ja sankarit estävät presidentin murhayrityksen ajamalla tuunatulla maasturilla Valkoisen talon pihalle.

Bad Boyz 2: Hell yeah![muokkaa]

Jatko-osa, jolla ei ole päähenkilöitä ja heidän päälikköään lukuun ottamatta mitään tekemistä edellisen osan kanssa. Elokuvan huipennuksessa on valtava takaa-ajokohtaus moottoritiellä kun maahan laittomasti muuttaneet Jamaikalaiset heittelevät tielle ökykalliita loistoautoja, joita sankaripoliisit lyövät pesäpallomailoilla lunastuskuntoon. Ruotsalaisnäyttelijä Peter Strommare tekee Oscar-palkitun sivuroolin venäläisen mafian päällikkönä, vaikka onkin todellisuudessa FBI:n kaksois- ja CIA:n kolmoisagentti.

Armageddon -NOW[muokkaa]

Asteroidi on törmäämässä Amerikkaan. Patrioottiset kaivosmiehet tilataan kaivamaan presidentille iskulta suojaava pari kilometriä syvä salakuoppa Valkoisen talon alle. Valitettavasti ongelmia aiheuttaa venäläisten yllätyshyökkäys Yhdysvaltoihin. Lopulta kaivosmiehet onnistuvat voittamaan venäläiset ajamalla kovaa näiden autoja päin omilla urheiluautoillaan ja tuhoavatpa vielä asteroidinkin Yhdysvaltain armeijan huippusalaisella avaruussukkulalla.

Pearl Harbor[muokkaa]

On vuosi tuhatyhdeksänsataaneljäkymmentäjotain. Helmiä kalastelevat amerikkalaiset sotilaat yllätetään housut kintuissa, kun japanilaiset hyökkäävät heidän kimppuihinsa huippunopeilla potkurilentokoneilla. Suurten uhrausten, räjäyttelyn ja pakollisten autotakaa-ajojen jälkeen amerikkalaiset kostavat ja lähtevät pommittelemaan japanilaisten siviilikohteita –eli tuhoamaan keltaisen saastan. Päähenkilön paras kamu kuolee lopussa ottaessaan luodin kaverinsa puolesta.

In the Island[muokkaa]

Poikkeus Bayn koko tuotannossa. Humalassa kirjoittamansa ohjaussopimuksen johdosta Bay joutui ohjaaman tämän enemmän juonelliseksi luokitellun elokuvan. Bay käytti kuitenkin omaa asemaansa nerokkaasti hyödyksi ja teki jokaisesta mahdollisesta kohtauksesta toiminnallisen disko-shown. Kostaakseen kohtaamansa vääryyden Bay sijoitti kaiken elokuvan juonen kannalta tärkeän materiaalin jo elokuvan traileriin. Temppu tehosi. In the Island oli Michael-raukan uran surkeimmin menestynyt teos.

GoBots[muokkaa]

GoBotsin kautta Bay palasi takaisin juurilleen eli aivottomaan toimintaan. GoBots perustui suosittuun 80-luvun lelu-, animaatio- ja sarjakuvasarjaan. Bayta projekti ei aluksi edes kiinnostanut, mutta kun tuottaja Spielberg lupasi unohtaa järkevän juonen ja antaa Bayn keskittyä elokuvassa tuttujen ja suosittujen robottihahmojen sijasta amerikkalaisten sotilaiden sankaritarinaan ja typerään pissa-kakka-huumoriin, oli Bayn nimi sopimuspaperissa välittömästi. Elokuvan teko kannatti. Se oli Bayn suurin menestys ja todisti idioottimaisille taiteenystäville että oikeat elokuvat eivät sisällä hyvää juonta ja keskittyvät kaiken omaperäisyyden sijasta perusjuttuihin kuten amerikkalaisiin sotilaisiin. Erityisesti nuoret katsojat ovat kehuneet elokuvan toimintakohtauksia, jotka ovat aivan helvetin epäselviä, eikä niistä saa mitään tolkkua. Mutta siksi ne (muka) ovatkin niin siistejä ja cooleja.


Transformers: Osat I, II, III, IIII, ..., IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII[muokkaa]

Transformersien kautta Bay näytti todellisen ytimensä. Hengeltään selvästi lapsille ja nuorille suunnatuissa autoelokuvissa onkin osattu keskittyä oleellisiin yksityiskohtiin juuri sellaisella tavalla joka viehättää lujamoraalista patrioottia.

Transformers -elokuvien juoni on tiivistettävissä siihen että kuvassa yhteen törmää kaksi kaatopaikkaa hidastettuna. Kamera myös liikkuu kätevästi koko ajan niin että näemme kaatopaikkojen yhteenkietoutumisen eri kulmista tavalla jossa sitä on entistäkin vaikeampaa ymmärtää.

Onneksi elokuvan vaikeaa sisältöä on osattu pehmentää oleellisella huumorilla kuten tekemällä rinnastuksia autojen rakenteen ja ihmisten sukuelinten välille. Tarjolla on myös, klassiseen Enid Blytonin nuortenkirjallisuuden hengessä, kahvia ja kannabiskeksejä.

Turtles[muokkaa]

Turtlesien lapsenomaisuuden vuoksi Bay käytti tavanomaista yksinkertaisempaa kuvaamistekniikkaa. Siksi elokuvien räjähdyksissä olevat autot näyttivät autoilta eivätkä kaatopaikoilta kuten autojen tähdittämässä Transformers -elokuvissa.

Turtles -elokuvan yhteydessä Bay palasi juurilleen omaan lapsuuteensa. Tämä oli hänelle itselleen nostalgista, joskin hän prosessissa mahdollisesti pilasi monta lapsuutta. Niin nykylasten kuin ennen kaikkea takautuvasti useiden keski-ikäistyneiden nostalgiahipstereiden lapsuuden. Tästä huolimatta hän onnistui pitämään itselleen tyypillisen tason ja tarinankerronnallisen syvyyden.

Tulevat elokuvat[muokkaa]

Bay on kuvaamassa jatko-osaa GoBots-elokuvalle, joka kulkee nimellä GoBots 2: Revenge of Nissan Skyline GT-R. Bay on myös kirjoittanut sopimukset elokuvista Bad Boyz 3: High Speed sekä The Rock II: Hard Rock.