Merja Kyllönen

Kohteesta Hikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Merja Kyllönen (s. 1977 Suomussalmi) on suomalaisen nykylyriikan huomattavimpia vaikuttajia. Vasemmistoliittolainen Kyllönen toimi myös Kataisen hallituksen liikenneministerinä. Hallitusneuvottelujen julman käänteen vuoksi kainuulaista mielenmaisemaa herkästi tulkitseva runotyttö ei päässyt kulttuuriministeriksi – sen paikan vei Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki päästäkseen ilmaiseksi jalkapallomatseihin ja rap-keikoille – vaan joutui tyytymään epäpoeettiseen liikenneministerin salkkuun.

Kyllönen on monta kertaa ilahduttanut edustajatovereitaan lausumalla eduskunnassa runojaan. Kyllösen alkuvoimainen lyriikka pitää hänet jatkuvasti Nobelin kirjallisuuspalkinnon voittajakandidaattien joukossa. Hänen toteuttamaansa painoarvoisen politiikan ja painoarvoisen kirjallisuuden persoonallista yhdistelmää on usein verrattu André Malraux'hon, Federico García Lorcaan ja Pablo Nerudaan.

Kyllönen piti runollista asiantuntemustaan suurena avuna liikenneministerin tehtävässään, sillä vain sanojen ja merkitysten tuolle puolen kurkistava taiteilija voi käsittää esim. Valtion Rautateiden möhlinnän, joka ylittää puhtaasti rationaalisen ihmisen ymmärryksen.

Kyllönen jätti ministerinpaikkansa, kun Vasemmistoliitto poistui hallituksesta keväällä 2014. Hän kirjoitti aiheesta henkeäsalpaavan naiivin erorunon, joka nosti kanssaihmisten älyllisten kykyjen aliarvioinnin aivan uudelle lyyriselle tasolle. Kainuun runotyttö valittiin Euroopan parlamenttiin pian tämän jälkeen. Ensi töikseen hän aikoo laatia kunnon sanat Euroopan hymniin otsikolla Minun Eurooppani, välittämisen Eurooppa. Anakreonttis-anafylaktinen oodi väärässä rytmissä.

Vuonna 2017 Kyllönen ilmoittautui Vasemmistoliiton presidenttiehdokkaaksi, sillä puolue ei oikeasti löytänyt ketään pätevämpää (ja puberteetista selvinnyttä). Presidenttinä Kyllönen lupaa puhua roiseja, olla käyttämättä miesten vaatteita ja ohittaa maanpuolustusasiat. Puolueen puheenjohtaja Li Andersson, 16, kommentoi Kyllösen ehdokkuutta postironisella jee-lausahduksella.[1]

Tyylinäyte[muokkaa]

"Mikä elämässä
onkaan kaikkein parasta
Mitä sitä oikein odottaa
mihin lataa toiveensa
Arki on kaikessa parasta
sen kun oppisi elämään
täytenä jokaisen päivän
tekemällä unelmista totta
ja haaveista tätä päivää
nyt tässä hetkessä
keskellä elämää..."

Merja Kyllönen: Arjesta[2]
Shemale.jpg Tämä henkilöä käsittelevä artikkeli kaipaa tukevampaa ruokavaliota.
Voit auttaa Hikipediaa syöttämällä artikkelin henkilölle lisäkiloja.

Katso myös[muokkaa]

Viitteet[muokkaa]