Merijärvi

Hikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Merijärven vasta valittu kunnanvaltuusto vuonna 2008

Merijärvi on Paavo Väyrysen omistaman Keminmaan vanhainkodin asukkaiden asuttama alue. Alueella ei ole ihmisiä juuri lainkaan, mutta tästä huolimatta alueesta on kehittynyt itsehallintoalue, joka avustusrahojen mustana aukkona imee itseensä koko muun tasavallan käyvän valuutan voitot. Kepulaiset kunnanisät kuitenkin uskottelevat itselleen, että tämä johtuu alueen väestörakenteesta. Alueen valtionuskonto on vanhoillislestadiolaisuus. Ainoa sallittu puolue on Keskusta. Pikkupienissä myös SMP:n äänestäminen on mahdollista. Pohjois-Korea lupasi aikoinaan toimittaa alueelle ehkäisyvälineitä, mutta niitä ei olisi sallittu käyttää uskonnollisista syistä, joten alueella on paljon lapsia. Myös vanhuksia on paljon, koska Keskustan ollessa voimiensa tunnossa alueella vielä asui ihmisiä. He ovat liian vanhoja paetakseen autolla alueelta. Toki he voisivat paeta alueelta myös taksilla, mutta Merijärvellä ei ole puhelimia, saatikka puhelinverkkoa. Kekkonen yritti kerran paeta Merijärveltä, mutta autonkuljettaja ajoi ylinopeudesta johtuen ojaan. Tästä johtuen kunnassa on mutka, jota kutsutaan Kekkosen mutkaksi. Kaikkien Merijärvellä asuvien ihmisten sukunimi on Saukko. Ja kaikki saukot ovat lestadiolaisia.

Merijärviset mainostavat olevan Suomen rehellisimpiä ihmisiä. Tämä ei tietenkään pidä paikkaansa, vaan he valehtelevat tässäkin asiassa. Tämä annettakoon heille kuitenkin anteeksi, sillä puolueetonta tilastotietoa pidetään kunnassa liian tieteellisenä eikä siihen luoteta. Merijärveläisten mielestä Jumalan olisi pitänyt tehdä tutkimus.

Urheilu[muokkaa]

Merijärveläiset muistavat muistuttaa muistuttamasta päästyäänkin, että heidän kunnassaan on laskettelukeskus. Tarkempaan utelemiseen he vastaavat yleensä: "Puhutaan mieluummin vaikka säästä." Laskettelukeskuksen nimen Ristivuori he mainitsevat mahdollisimman hiljaa. Ristivuori nimittäin on tunnettu siitä, että se on ainoa laskettelukeskus Suomessa, jossa on yksi hissi, mutta ei, ainakaan silmämääräisesti arvioiden, yhtään rinnettä. Ristivuoren nimeä oltiin kerran muuttamassa, mutta joku 90-vuotias papparainen totesi, että nimi on hyvä, koska alueella ei ole vuoresta ristin sielua. Ristivuorella on myös universumin nokkelin keksintö, nimittäin half-pipe, joka on sijoitettu tasaiselle maalle ja siinä on 90 asteen mutka.

Merijärvellä on kaksi virallista uimapaikkaa, Pyhänkosken uimamonttu sekä Lahdenlampi. Lahdenlammen rannalla on kyltti, jossa lukee: Koirien uittaminen kielletty, koskee myös saukkoja.

Merijärvellä on yksi urheiluseura, Merijärven Kestävä. Nykyään kilpailuja järjestetään vain kesäisin. Osanottajia on niin vähän, että jäsenmaksun maksaneille taataan voitto kilpailuissa. Vuoden suurin urheilukarnevaali on Osuuspankin järjestämät Hippokisat. Monena talvena hiihtokisat ovat jääneet lumipulan vuoksi pitämättä. Vuonna 2015 yleisurheilukilpailuja peruttiin myös kylmän ilman, lumisateen ja vedenpaisumuksen vuoksi.

Uskonnollinen elämä[muokkaa]

Lestaadiolaisuus (sic) on Merijärven kirkollisessa elämässä vahva vaikuttaja. Kunnan historian kohtalon hetkissä ja ekstaattisissa liikutuksissa kuntalaiset ovat toisinaan erehtyneet luulemaan Merijärven kuntaa ja Jumalan valtakuntaa toistensa synonyymiksi. Merijärven kuuluisin lestaadiolaisjulkkis oli Väinö Havas. Havas tutki ahkerasti uskonkysymyksiä ja päätyi tammikuussa 1929 siihen, että hänen oikea hengellinen kotinsa oli Merijärvellä, vanhoillislestadiolaisuudessa. Huhtikuussa 1929 perustettu Merijärven Rauhanyhdistys sai Havaksesta ikuisen puheenjohtajan. Havaksen pappiskausi oli Merijärvellä voimakasta herätyksen ja taloudellisen noususuhdanteen aikaa. Havas kaatui Suojärven Suvilahdessa 21. elokuuta 1941. Kommunistit hautasivat Havaksen häväistykseksi Kivijärven multiin. Merijärviset ovat valittaneet kohtaamastaan vääryydestä Paaville, jotta saisivat Havaksen takaisin. Paavi ei kuitenkaan uskaltanut ottaa asiaa käsiteltäväksi, vaikka natsitaustansa tähden kokikin sympatiaa merijärven lestaadiolaisia heimosotureita kohtaan. Merijärvisiä Havaksen todistajia kuitenkin lohduttaa isien usko ja raamattuun kirjoitettu absoluuttinen, perimmäinen totuus; "Havas tulee vielä takaisin". Väinö Havas oli ainoa rintamataisteluissa kaatunut merijärvinen lestaadiolaisjulkkis ja kansanedustaja.

Helvettikortti[muokkaa]

Helvettikortti on merijärveläisten oma korttipeli. Koska Merijärvellä ei ole hyväksyttävää pelata korttia, pelataan helvettikorttia. Helvettikortti pelataan myös siinä tapauksessa, jos joku pelaa pelikorteilla. Helvettikortin pelaamisesta tunnistaa tosiuskovaisen, toisin sanottuna henkilön, joka pääsee taivaaseen. Sen sijaan taivaskortti on paljon harvinaisempi. Sen pelaaminen ei tunnu niin hohdokkaalta ja intensiiviseltä, jos merijärveläiset tällaista sanaa ymmärtävät.

Mätä kala[muokkaa]

Mätä kala on myyttinen merijärveläinen vanhoillislestaadiolainen hahmo. Oikeastaan kuka tahansa voi muuttua mädäksi kalaksi. Mädällä kalalla ei ole samanlaisia oikeuksia kuin muilla ihmisillä. Mätää kalaa sorretaan. Se on kuitenkin vanhoillislestaadiolaisten mielestä aivan oikein. Mätä kala on itse aiheuttanut sen, että häntä pidetään mätänä kalana. Mätää kalaa saa pilkata. Jos mätää kalaa ei halveksi, voi itsekin muuttua mädäksi kalaksi. Mätä kala -ilmiö voi laajentua, jonka jälkeen koko yhteisö muodostuu mädöistä kaloista. Sellaista siionin sairastumista kukaan ei halua. Mädät kalat voisi upottaa armon mereen, mutta silloin sekin saastuisi.

Kuntamarkkinointi[muokkaa]

Merijärveä markkinoidaan sekä uusia että perinteisiä keinoja käyttäen. Yksi hyväksi havaittu keino on runous. Sillä voidaan tiivistää, mistä kuntamarkkinoinnissa on kysymys.


Ihmisten kunta


Merijärvi on rauhallinen,

nopeasti kehittyvä ja kasvava kunta,

jonka läpi virtaa

lohi- ja rapujokena tunnettu

Pyhäjoki.


Runon piti parodioida kohdettaan, mutta ihmiset ottivat sen tosissaan. Niinpä se vakiintui osaksi Merijärven markkinointia.

Muinaishistoria[muokkaa]

Merijärvellä on tehty historian saatossa monia merkittäviä arkeologisia löytöjä. Merkittävin löytö on Saukonperän ja Tähjän väliltä löydetty Suomen ainoa kampakirveskulttuurin aikainen kampakirves-monitoimityökalu. Esineellä on voitu sotia ja tehdä kosmeettisia korjauksia viholliseen samanaikaisesti. Epäillään, että kampakirveskulttuuri vaikutti jo kivikaudella. Kampakirveen tutkimusta johtavat asiantuntijat löydät Merijärven kotiseutumuseon arkeologisen jaoston hermeneuttis-fenomenologisesta tutkijaryhmästä.

Ystävyyskunnat[muokkaa]

Yksi. Ruotsista. Kyseinen kunta on lakkautettu.

Miten pääset pois sieltä/ sinne[muokkaa]

Merijärvi sijaitsee teiden 786 ja 787 vilkkaassa risteysksessä. Lähde?

Välimatkoja[muokkaa]


800px-Taajama 571.svg.png Tämä paikka ei näy tutkassa, koska sitä käsittelevä artikkeli on tynkä.
Käynnistä satelliittiyhteys laajentamalla artikkelia
.