Mazda

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Mazda eli Matukka on autovalmistaja Japanista. Mazda on tunnettu merkkinä maailmalla innovatiivisista, boheemeista ja kokeilevista yrityksistä teknologiassa ja muotoilussa vähintään Citroënin vertaisena merkkinä.

Historia[muokkaa]

Mazda 1000

Perustaminen ja ensimmäiset mallit[muokkaa]

Mazdan on perustanut ahne bisnesmies nimeltä Mazdahito Yokohama vuonna 1913 yhdessä skitsofreniaa sairastavan ystävänsä Hohohito Paruyaman kanssa. Työnjaon mukaisesti Yokohama loi strategian, jonka Paruyama toteutti käytännössä. Ensimmäinen malli oli Mazda 1000, jossa oli 1-litrainen aikanaan ekologinen moottori takana, ja siipiovet. Mazda 1000:een mahtui neljä laihaa japsia tavaroineen. Legendaarisen tonnimazdan muotoilu oli kulmikasta ja japanilaiset pitivät siitä. Mazdan kori oli lasia, muovia ja terästä. Mazdan kehitys alkoi tästä. Seuraava malli oli legendaarinen 1500, joka oli suunniteltu varakkaammalle japsille. Malli sai nimen matukka johtuen sen matomaisesta korista. Korin kaksi osaa joustivat tuulta, joten ratkaisu oli varsin aerodynaaminen ja ekologinen. Malli sai ulkomailla kritiikkiä turvallisuuden puutteesta, mutta japsit nyrpistivät nenäänsä niille. Mallista tuli suosittu myös Neuvostoliitossa.

Kolmen numeron aika, Mazda saapuu Suomeen[muokkaa]

Mazda 626, aikansa nopein. Tämän yksilön keulassa on ilmanvastuksen aiheuttama painauma.

1970-luvun alussa vasta kahden hittimallin jälkeen Mazda rupesi kehittämään uusia innovatiivisia ratkaisuja. Vuonna 1972 syntyi Mazda 323, perusauto perheelle. Mallissa sovellettiin vanhaa luotettavaa 1000-mallin tekniikkaa uuden muotoilun siivittämänä. Autosta tuli varsin suosittu halvan hinnansa takia etenkin Suomessa. 323:sessa moottori oli kuitenkin edessä, joka mahdollisti aikansa huipputehot. Tästähän amikset pitivät. Pian 323:sta seurasi Mazda 626, joka oli kookas perhemalli. Tämän mallin innovaatio oli auton sammakkomainen rakenne. Auto oli pituussunnassa täysin soikea. Keskellä oli sammakon tapaan suuosa, jossa oli iso matkustusosa, jonka perässä suuri tavaratila. Ylhäällä oli "aivot", jossa oli erikoista huipputeknologiaa. Se sisälsi turvarajoittimen, joka esti auton käynnistymisen 10 asteen pakkasessa, joka taas oli turvallisuuskriteeri Japanissa. Yläosassa olivat myös ilmastointina toimiva kattoluukku, radiomankka ja muu normaalisti kojelaudassa oleva tekniikka. Ainoastaan ratti oli normaalisti matkustusosassa. Auton alla kuten sammakossa on peräaukko eli saasteosa, pakoputki ja renkaat tietysti. 626:sen perusrakenne on säilynyt näiden päivien 6-malliin asti. 626:sen jälkeen kehitettiin kulmikas ja pikkuinen Mazda 121. 121:sessa käytettyjä innovaatioita olivat korkea maavara ja kulmikas kori. Kori varmisti turvallisen perusrakenteen. Auton moottori oli 323:sen tapaan edessä. 121:sen idea syntyi kun muuan japanilainen ajoi kolarin 323-mallilla ja auto meni lyttyyn. Autosta tuli korkeussuunnassa iso, mutta muuten kompakti. Valmistustapana käytettiinkin juuri tätä "lyttäämistä". Auton tavaratilana toimivat penkkien alla olevat lokerot, joiden vieressä on auton ilmastointina toimivat alaluukut. Kätevää, eikö? Mallit eivät kuitenkaan lopu tähän, keksittiin vielä iso 929 japsipohatoille. Auton pohjalevynä käytetään suurta sushipurkkia, jonka päälle ovat rakentuneet muut osat. Edessä ja takana ovat metallilaatikot. Edessä olevassa laatikossa on moottoriteknologia ja takana suuri tavaratila. Näiden välissä on iso matkustamo. Elegantti muotoilu houkuttaa ostamaan perustekniikaltaan yksinkertaisen 929:n, jonka hinta perustasoisena oli 50 000 dollaria. Mazda tienasi tällä mallilla aikanaan huikeat voitot, kunnes karu totuus paljastui. 929:ä seurasi urheilullinen 323F, jonka muotoilu ja tekniset innovaatiot muistuttavat Saabia.

Mazda RX-8, mallin tyyppivikana takapuskurilla on tapana putoilla

Nykyaika[muokkaa]

Vanhat perusideat malleissa ovat nykyisissä kuosissa vieläkin. Muotoilusta on tullut pyöreähköä. Mazdan huippu-urheiluauto RX-8 on huima esimerkki Mazdan luovasta teknologiasta, autossa on edessä kaksi 1.5-litraista vanhan 323:sen moottoria, jotka ovat kytketty wankelmuotoon. Wankelmoottori mahdollistaa 323 hv:n tehon autossa. Eristämättömän matkustamon alla on neliveto, joka päästää kiihtyvyysäänet kuljettajan korviin. Ideasta on koitunut huippumenestys. Koska Ford osti kannattavan Mazdan, Mazdan omaperäisyys on hieman laantunut. Mazda on kuitenkin hyötynyt Fordin lahjoittamista dieselmoottoreista. Mazda on myös oivaltanut ekologisen ajattelun varsin hyvin, erillistä kierrätystä autolle ei enää tarvita, koska uusienkin Mazdojen pellit katoavat itsekseen ruosteen vaikutuksesta muutamassa vuodessa.

Mallisto[muokkaa]

Mazdan nykymallisto on varsin laaja:

  • 2-malli: Pitää sisässään vanhaa 121:sen tekniikkaa hauskassa kuosissa.
  • 3-malli: Pitää sisässään vanhaa 323:sen tekniikkaa sporttisen muotoilun saattelemana.
  • 5-malli: 3-mallista venytetty versio, joka mahdollistaa isot tilat. Korissa käytetään joustavaa rakennetta, joka vähentää muutenkin ekologisen 1,5-litraisen mallin kulutusta.
  • 6-malli: Pitää sisässään vanhaa 626:sen ja 929:n tekniikkaa sporttisen ja vauhdikkaan muotoilun saattelemana.
  • 8-malli: Sama idea kuin 5-mallissa, mutta lähtökohtana on ollut 6-mallin koko ja tekniikka.
  • MX-5: Huippusuosittu avoauto, joka on rakennettu 3-mallin pohjalevylle. Malli on käytännössä sama, mutta korin kulmat ovat hiottu pyöreiksi ja konetta on ahdettu. Lisäksi konepeltiin kääntyvät ajovalot luovat sporttisen vaikutelman.
  • RX-8: Wankelurheiluauto
  • CX-7: Pyöreä maastoauto, jossa korkea maavara. Korin materiaalina on käytetty jopa hain luustoa.
  • BT-50: Teknisesti sama auto kuin Ford Ranger, mutta auto on halvempi alemman mukavuustason ansiosta.