Matt Hamilton

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Wikipedia-logo-v2-en.svg
Buaahhahhahhahhaa! Wikipedian niin kutsutut asiantuntijat eivät ole kirjoittaneet tästä aiheesta kerta kaikkiaan yhtään mitään!
Stones 01.svg
Tämä artikkeli kiinnostaa kiviäkin!
Hikiquote notext.png Hikisitaateissa on kokoelma Matt Hamiltonin kuuluisimpia sitaatteja.
Matt Hamilton
Matt Hamilton (USA) 2018.jpg

Valtteri Bottas Matt Hamilton valmistautumassa seuraavaan kisaan.
Koko nimi: Matthew James Hamilton
Syntymäaika: 19. helmikuuta 1989
Syntymäpaikka: Madison, Wisconsin
Uskontokunta: Evankelis-Uusislainen
Kuolintapa: Hän elää.
Hiusten väri: vaihteleva
Saavutukset: Hän on voittanut curlingin olympiakultaa.
Miksi mainitaan
Hikipediassa:
Hän on äärimmäisen viileä kaveri ja todella kova curlaaja!
Pilkkanimet: Pikku-Matti

Matthew "Matt(i)" James Bottas Hamilton (suom. Matti Hämäläinen, s. 19. helmikuuta 1989 Nastola Madison, Wisconsin) on suomalainen yhdysvaltalainen curling-pelaaja, golfaaja, hyvän tahdon lähettiläs ja teknikko[1][2][3].

Lapsuus, nuoruus ja tulo "uskoon"[muokkaa]

Myös Rebecca "Becca" Bottas Hamilton on kova curlaaja.

Wisconsinissa on aina ollut talvella jäätävän kylmä. Pikku-Matti ja hänen siskonsa Rebecca leikkivät lapsina paljon lumella ja jäällä. Heistä tulikin varsin karaistuneita lapsia, jotka kestivät hyvin viimaa ja pakkasta. Jääjutut siis kiinnostivat heitä jo pienestä pitäen – kuten suomalaisiakin.

Eräänä päivänä koulumatkalla Pikku-Matti kaatui jäisellä tiellä ja löi päänsä kiveen. Hänen silmissään sumeni, ja sitten hän näki sumun keskeltä kävelevän silmälasipäisen poplarimiehen häntä kohti. Tämä "Curling-jumalaksi" kutsuttu mies kutsui Pikku-Mattia jäälle. Becca juoksi apuun, mutta kaatui itsekin ja löi päänsä samaan kiveen. "Curling-jumala" houkutteli myös häntäkin jäälle. Lievät aivotärähdykset saatuaan sisarukset tokenivat jälleen ja saapuivat kouluun myöhässä. Opettajat antoivat heille piiskaa, mutta se vain karaisi heitä entisestään.

Hieman isompana Matti opiskeli teknikoksi[1], ja kävi siskonsa kanssa ahkerasti treenaamassa paikallisella hallilla curlingia – ja aivan eritoten määrämittaisia. Sitten Matti päätti kasvattaa itselleen tuuheat viikset. Matti sai naisten päät pyörälle, ja hänen tiensä avautui kohti naisten palvomaa curling-sankaruutta.

Ura[muokkaa]

Uran alku: Nuori mestari ja hylkiö (2007–2017)[muokkaa]

Näistä se Matti tykkää!

Aktiiviuransa Matti aloitti vuonna 2007[4]. Jo varhaisella urallaan, Matti voitti Ruotsissa nuorten curling-mestaruuden vuonna 2008 päihitettyään isäntämaan joukkueen[5]. Koska Matti näytti suomalaiselta, niin viimeisen ottelun päätyttyä Ruotsissa ihmeteltiin, miksi salkoon vedettiinkin Yhdysvaltojen lippu.

Vaikka Matti olikin nuori lupaus, niin hän koki suuren vastoinkäymisen. Yhdysvaltojen curlingliitto päätti curlingin osalta hyvin häpeällisellä tavalla penkin alle menneiden Sotshin talviolympialaisten jälkeen alkaa panostamaan nuoriin lahjakkuuksiin valitsemalla urheilijoitaan kehitysohjelmaan. Mattia ei valittu, vaan John Shusterin, John Landsteinerin ja Tyler Georgen kanssa, hän päätti perustaa The Rejects (Hylkiöt) -nimisen joukkueen, joka lähti haastamaan kehitysohjelman joukkuetta. Tästä kilpailevasta joukkueesta tulikin lopulta se kovempi joukkue. He voittivat Yhdysvaltojen mestaruuden ensimmäisissä kansallisissa mestaruuskilpailuissaan vuonna 2015 ja lopulta heidätkin hyväksyttiin kehitysohjelmaan. Ainoan merkittävän tappionsa he olivat kohdanneet kyseisen vuoden MM-kilpailujen tiebreaker-ottelussa – luonnollisestikin Aku Kausteen luotsaamaa Suomen joukkuetta vastaan.[2]

Ura jatkuu: Menestys (2018–)[muokkaa]

Matilla on "sukua" Suomessa.

Sitten tapahtui jotakin vavisuttavaa: Pyeongchangin talviolympialaisissa 2018 Matin joukkue, Yhdysvallat, hävisi neljä peliä ja joutui ottamaan kolmen pakkovoiton putken. Matti onnistui tässä hermopelissä joukkuetovereineen erinomaisesti, ja kukisti kahdeksannen pään tuplapoistolla lopulta kultapelissä – jälleen kerran – Ruotsin.[2][6] Suuren menestyksensä aikoihin hänen ulkonäköään alettiin vertaamaan erääseen putkimieheen nimeltään Super Mario[7].

Pekingin talviolympialaisissa 2022 yhteydessä hänen julistettiin olevan Valtteri Bottaksen kadonnut "veli"[8]. On vain ajan kysymys, milloin Bottas ja Hamilton – siis Matt Hamilton – nähdään yhdessä curling-hallissa tai karting-radalla!

Matista oli nyt tullut naisten palvoma curling-profeetta, supertähti ja tyyli-ikoni, josta oli myös tullut Suomen Valtteri Bottaksen ja Japanin Yuzuru Hanyūn rinnalla maailman jännittävin ja kiinnostavin urheilija. Hänellä on muhkeat Nigel Mansell -tyyliset viikset ja mieletön bottasmainen karisma. Pelaajana Matilla on "Curling-jumalan" pituus[1][9] ja jäätävyys sekä Werner Wankerin käsivoimat. Hänen kerrotaan harjaavan vain harvoin. Hänellä on myös uskomaton tyylitaju ja hän panostaa pukeutumiseensa aina täysillä[2].

Rinnakkaiset urapolut[muokkaa]

Teknikkona[muokkaa]

Leipätyönsä Matti tekee yleishyödyllisiä välineitä suunnittelevassa Spectrum Brands -yrityksessä[1][10]. Kyseinen yritys suunnittelee kaikkea, mitä ihmiset tarvitsevat muun muassa valmistaakseen ruokaa, näyttääkseen hyviltä, hoitaakseen lemmikkejään ja turvatakseen talonsa[10]. Eli kaikkea sitä, mita tavallisissa kotitalouksissa, mutta eritoten kolhooseissa ja solhooseissa tarvitaan. Punaisia vaatteita ja keltaisia harjoja suosiva Matti onkin poliittiselta suuntaukseltaan maltillinen kommunisti. Smallmario.gif Häntä ei siis tarvitse pelätä.

Golfaajana[muokkaa]

Matti on innokas pienen valkoisen pallon piiskaaja vihreällä kentällä. Hän keksi käyttää curling-kultaansa pallonsa merkkinä.[3]

Hyväntekeväisyystyössä[muokkaa]

Vuonna 2022 Matti alkoi kasvattaa hiuksiaan, ja aikoi lahjoittaa tukkansa syöpäsairaiden lasten peruukkeja varten[2]. Hän myös lahjoittaa rahaa – monen muun kohteen ohella – aivosyöpätutkimukseen[11]. Bottaksen tapaan hänellä on maailmanparantajan mentaliteetti.

Yksityiselämä[muokkaa]

Vuosi 2006 oli monella tavalla käännekohtana Matin elämässä. Nykyään Matti arvostaa "Curling-jumalan" äärimmäisen korkealle.

Matti on omaksunut pahan pojan imagon. Hän on myös koristellut kehoaan tatuoinneilla.[12]

Bottaksen tapaan Matti on suoraselkäinen mies. Hän on naimisissa oleva yhden naisen, Jen Hamiltonin, aviomies[1], vaikka hänellä on miljoonia naisfaneja ympäri maailman.

Bottasta ja Mattia yhdistää myös kiinnostus kahvin paahtamista, muotia ja pukeutumista, rannekelloja ja veneitä kohtaan[11][13][14][2] [15][16][17]. Matilla on myös suuri joukko muitakin harrastuksia. Hän harrastaa frisbeetä ja pelaa tennistä, softballia ja spikeballia. Matti on myös taitava LEGO-rakentaja.[11] Matti on Bottaksen tapaan suuri monilahjakkuus, joka osaa tehdä melkein mitä tahansa!

Myös Matti sekosi, kun Uusismania alkoi valloittaa Suomea ja maailmaa vuoden 2006 Torinon talviolympialaisten aikoihin. Hän on kääntynyt Evankelis-Uusislaiseen suuntaukseen. Koska Suomella ei ole ollut ilman "Curling-jumalaa" mitään mahdollisuuksia saavuttaa menestystä curlingissa talvioympialaisissa vuoden 2006 jälkeen, niin Suomeen on muodostunut hyvin vahva Matin fanikunta.

Tilastot[muokkaa]

Olympialaiset[muokkaa]

Vuosi Olympialaiset Joukkue Sijoitus
2018 Pyeongchangin talviolympialaiset Yhdysvallat Gold medal icon.svg
2022 Pekingin talviolympialaiset Yhdysvallat 4.

Filmografia[muokkaa]

Viitteet[muokkaa]

 1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Matt Hamilton – USA Curling Viitattu 17.2.2022.
 2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 Olympialaisten kulttihahmo kasvattaa tukkaa lahjoittaakseen rahaa syöpätutkimukseen – yhdistettiin yllättävällä tavalla Suomeen – Yle.fi Viitattu 17.2.2022.
 3. 3,0 3,1 USA curling captain Matt Hamilton using his gold medal as a ball mark is a major flex – Out of Bounds – Twitter Viitattu 17.2.2022.
 4. Matt Hamilton Bio – Career & Net Worth – Players Bio Viitattu 24.3.2022.
 5. World Junior Curling Championships 2008 – Final – Men Viitattu 17.2.2022.
 6. The Americans Finally Won Curling Gold In 2018. Can They Do It Again? – FiveThirtyEight Viitattu 17.2.2022.
 7. There’s a curler at the Olympics who looks like Super Mario, and the internet loves him – SBNation.com Viitattu 18.2.2022.
 8. Valtteri Bottas Hilariously Responds to His Resemblance to Olympian Matt Hamilton – EssentiallySports Viitattu 14.2.2022.
 9. Markku Uusipaavalniemi – CelebsAgeWiki Viitattu 9.12.2021.
 10. 10,0 10,1 Spectrum Brands Viitattu 22.2.2022.
 11. 11,0 11,1 11,2 Matt Hamilton: Olympic curling champion on his support for brain cancer research – Olympics.com Viitattu 27.2.2022.
 12. Team USA curling hero Matt Hamilton has tattoos and a man-bun now. America by a million – GolfDigest.com Viitattu 27.11.2022.
 13. Matt Hamilton – Twitter Viitattu 27.2.2022.
 14. Valtteri Bottas osti osuuden lahtelaisesta yrityksestä: ”Voin ylpeänä edustaa kotikaupunkiani” – Ilta-Sanomat Viitattu 25.4.2021.
 15. Valtteri Bottas: "Eivät minua kakkossijat ja kolmossijat tyydytä. Haluan voittaa enemmän." – Kauppalehti Viitattu 4.12.2017.
 16. Valtteri Bottas – Rolexiin meni ensimmäiset palkintorahat – Kaasujalka Viitattu 1.4.2020.
 17. Formula 1 -kuljettaja Valtteri Bottas Vääksyn Konepiste OY:n osakkaaksi – Vääksyn Konepiste Viitattu 13.3.2020.

Katso myös[muokkaa]

Aiheesta muualla[muokkaa]