Martin van Butchell

Hikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Martin van Butchell.

Martin van Butchell (1735–1814) oli flaamilais-brittiläinen yläluokan hammaslääkäri, joka kieltäytyi ajamasta partaansa, ratsasti Hyde Parkin halki violetein pilkuin maalatulla valkealla ponilla, ja varustautui ulos mennessään aasin leukaluulla1 Van Butchell itse väitti astaloa tahitilaiseksi sotanuijaksi. puolustautuakseen sillä häirikköjä vastaan. Van Butchell oli yläluokan kosmeettisen hammashoidon perustaja Lontoossa, mutta parhaiten hänet muistetaan siitä, että hän säilöi ensimmäisen vaimonsa ruumiin lasivitriiniin kotitalonsa vastaanottohuoneeseen ja esitteli sitä asiakkailleen ja muille kiinnostuneille, jotka saattoivat varata tähän tarkoitukseen ajan. Kaiken kaikkiaan juuri sellainen henkilö, jonka mielellään antaa tunkea alkeellisia instrumentteja kitaansa väänneltäviksi.

Flaamilaisen gobeliininkutojan poika van Butchell opiskeli yleislääketiedettä, mutta havaitsi hammaslääkärin työn taloudellisesti kannattavammaksi, ja 1760-luvulla hän avasi Lontooseen oman praktiikan, josta tuli nopeasti kaupungin maineikkain ja kallein. Hänellä oli varaa kieltäytyä kotikäynneistä, joista hölmöimmät ja hammassärkyisimmät asiakkaat olivat valmiita tarjoamaan työmiehen vuosikymmenien palkkaa vastaavan summan. Van Butchell sai lisätuloja myymällä irronneita partakarvojaan (hän vastusti ehdottomasti parran ajamista tai siistimistä) avuksi naisten hedelmällisyysongelmiin.

Van Butchellin ensimmäinen vaimo Mary kuoli vuonna 1775, minkä jälkeen van Butchell luovutti vaimovainajansa ruumiin tri William Hunterin ja tri William Cruikshankin balsamoitavaksi. Säilötty ruumis, jolla kuulemma oli sievät lasisilmät, asetettiin lasisarkofagiin esille van Butchellin praktiikkaan. Van Butchell väitti, että hänen vaimonsa testamentti määräsi leskelle vuotuisen summan sillä ehdolla, että vainajan ruumis pysyy maanpinnan yläpuolella. Kukaan ulkopuolinen ei ole tiettävästi koskaan kyennyt vahvistamaan tällaisen asiakirjan saati ehdon olemassaoloa. Van Butchellin avioliittoihin liittyi muitakin kummallisia ehtoja. Van Butchell edellytti, että hänen puolisonsa käyttäisi häiden jälkeen vain ja yksinomaan joko mustia tai valkeita vaatteita, ja valinta oli ilmoitettava häitä seuraavana päivänä.2 Ensimmäinen vaimo valitsi pukeutua loppuelämänsä mustiin, toinen vaimo valkoisiin. Mary van Butchellin ruumis oli hammaslääkärin käytännön mukaisesti "tavattavissa" ajanvarauksella maanantaista lauantaihin klo 9 ja 13 välillä.

Van Butchell meni uusiin naimisiin, ja toisen vaimon vaatimuksesta Mary van Butchellin ruumis siirrettiin pois van Butchellin kotoa kirurgien ammattijärjestön (Royal College of Surgeons of England) tilojen kokoelmiin. Se tuhoutui saksalaisen palopommin osuessa rakennukseen vuonna 1941.

Martin van Butchell on postuumisti todettu henkisesti turskaaksi.