Marlon Brando

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

”Jos en luottanut johonkuhun tai pitänyt jostakusta, en sanonut mitään tai mumisin. Minusta kehittyi kauhean hyvä mumisija.”

~Marlon Brando paljastaa.

”Voitin armeijan sen julistaessa minut psykoneuroottiseksi. He luulivat minua hulluksi. Täyttäessäni heidän lomakkeitaan kirjoitin kohtaan 'rotu': 'Ihminen'. Kohtaan 'väri': 'Vaihtelee'.”

~Marlon Brando muistelee kultaista nuoruuttaan.

”Pih...”

~Brandon viimeiset sanat
Brando hankkimassa mustaa henkivartijaa.

Marlon "Vito" Brando Jr (s. 3. huhtikuuta 1924 – k. 1. kesäkuuta 2004, Los Angeles) oli amerikkalainen kaikkien aikojen kuuluisimmista kähisijöistä, mumisoijoista, kapinoijista ja näyttelijöistä. Hän oli erittäin käheä-ääninen, eikä hänen puheistaan saanut koskaan selvää (tai ainakaan usein). Tästä syystä hänestä tuli puhevikaisten suosikki, ja hänelle myönnettiin käheä-äänisyys-palkinto vuonna 1966. Brando ei silti ollut paskempi näyttelijä, hän voitti kaksi Oscar-palkintoa. Lisäksi hän on voittanut useita intiaanien puisia oksia (jotka ovat esittävinään jotain elokuvapalkintoa) tämän rodun suosimisesta.

Alkuajat[muokkaa]

Marlon Brando syntyi vuonna 1924 kähisten ja mumisten Omahassa. Hän oli todella käheä-ääninen jo tuolloin ja kävi koulua normaalisti kapinoiden opettajia vastaan, kunnes hän sai vahingossa potkut. Silloin Brandosta tuli vielä käheä-äänisempi, ja äiti vei hänet mumisten Kalufornian osavaltioon.

Naiset[muokkaa]

Marlon Brando meni naimisiin Kanna Ashvfin kanssa vuonna 1954. He saivat kaksi lasta: Marlon Brando Jr, sekä Marlon Brando Jr II. Sitten he erosivat vuonna 1958. Vuonna 1959 Brando meni naimisiin meksikolaisen transun kanssa, jota Marlon luuli naiseksi. Heti, kun Marlon huomasi tämän miehisyyden, hän erosi. Vuonna 1960 hän nai toisen meksikolaisen, mutta tällä kertaa naisen, Mavita Costanekan. He saivat jälleen kaksi lasta: Marlon Brando Jr III, sekä Marlon Brando Jr IV:n. Sitten jälkeen Brando meni vielä muutaman kanssa naimisiin, ja sai 4 lasta lisää: Marlon Brando Jr IVV, Marlon Brando Jr IVVV, Marlon Brando Jr IVIV sekä Marlon Brando Jr VIVIVII.

Näyttelijäura[muokkaa]

Marlon Brando sai intiaanien suosituksella roolin Miehet kusella-elokuvaan (1950), jossa hän esitti käsipuolta, jalkapuolta, silmäpuolta sotasankaria. Sitten Brando sai kovan roolin esittäessään tositapahtumiin perustuneessa elokuvassa Viettelysten vaunu, jossa hän esitti puolalaissyntyistä raiskaajaa Stanley Kowalskia. Oscar-ehdokkuuksia sateli seuraavista elokuvista Viva Tapata (mut) (1954), Julius Kaiseri (1953), muttei itse palkintoa.

Lopulta Brando voitti Oscarin elokuvasta Nakupelle satama (1954), jossa Brando hyödinsi käheä-äänisyyttään, muminaa ja jotakin. Tämän jälkeen Brando pelleili muutamassa japsielokuvassa ja näytteleminen alkoi siirtyä pelleilyksi.

1960-luvulla Brando mumisi ja alkoi näytellä oudosti, kuin olisi ollut jossain David Lynchin elokuvassa. Kukaan ei enää nauranut hänelle, muttei itkenytkään. Senpä jälkeen nuoret Robert De Niro ja Johnny Depp lohduttivat Brandoa. Tästä Brando suorastaan räjähti ja uskoi pystyvänsä näyttelemään mumisten. Niinpä hän sai roolin Pummisetä-trilogian kakkososaan (Vaikka hän kyllä havitteli ykkösosaakin paikkaa) ja veti Oscarin elokuvasta Pummisetä II, mikä nosti hänet huipulle, kunnes pää kolahti kattoon. Hän sai vielä kaksi muuta Oscar-ehdokkuutta elokuvista Pummisetä III (1986) ja Dildoin käymme sotaa, jossa hän näytteli meksikolaista transua.

Kuolema[muokkaa]

Marlon Brando kuoli vuonna 2004. Hän kuoli 80-vuotiaana, käheä-äänisenä, mumisten yksinäisenä ja helvetinmoisena läskinä. Hänen kuolemansa saatiin tietoon vasta vuonna 2005, koska hän halusi salata asian. Ai niin joo, hän kuoli keuhkojen vajaatoimintaan tai johonkin.

Katso myös[muokkaa]

  • Marlin brandy