Marcus Antonius

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hei kaikki naiset, olen Marcus Antonius.

Marcus Antonius eli antiikin Vesa Keskinen (83–30 eaa.) oli roomalainen poliitikko ja tasavallan loppuajan turhin julkkis. Hän muodosti toisen triumviraatin Octavianuksen ja Lepiduksen kanssa sekä henkilökohtaisen kohusuhteen Kleopatran (antiikin Paris Hilton/Susan Kruusunen) kanssa. Antonius haastoi Augustuksen tavoitellessaan Rooman herruutta ja hyvät käytöstavat kiertäessään imperiumin yökerhoja. Seurasi maailmanhistoriassa lähes ainutlaatuinen tapahtumasarja, jossa äly ja suunnittelu poikkeuksellisesti voittivat superjulkkiksen karisman – Antonius siis hävisi kamppailun.

Kaikkien turhien julkkisten tapaan Antoniuksesta tuli julkkis siten, että hän roikkui riittävän pitkään jonkun oikean julkisuuden henkilön seurassa. Viimeisen esikristillisen vuosisadan Roomassa oli vain kaksi todellista julkkista. He olivat Julius Caesar ja Gnaeus Pompeius, jotka lopulta ajautuivat sisällissotaan asemastaan julkkiksina. Antonius valitsi Caesarin seuran, koska tämän ympärillä pörräsi enemmän hyvännäköisiä naisia. Lisäksi Caesar pysyi Pompeiusta paremmin julkisuudessa hyperaktiivisen sukupuolielämänsä ansiosta.

Kun Brutus ja Cassius alkoivat hautoa Caesarin murhaa, he tiedustelivat Antoniukselta, olisiko tämä kiinnostunut järjestämään toimintapäivän maaliskuun iduksena. Antoniuksen mielestä suunnitelma oli liian vaivalloinen ja saattaisi pilata hänen henkilökohtaisen pintaliitonsa (puhumattakaan siitä, että veriroiskeet olisivat näyttäneet todella ikäviltä hänen uudella toogallaan), joten hän kieltäytyi. Ikävä kyllä hän hankkiutui myös niin pahasti viihteelle, että unohti kertoa Caesarille kuulemastaan. Hups. No, krapula on silti parempi kuin tusina tikaria kurkussa.[1]

Kun Caesar oli poistunut näyttämöltä ja näyttämö pesty verestä, virkosi Antonius krapulastaan ja huomasi hetkensä koittaneen. Hän ei voisi enää pysyä valokeilassa hengaamalla Caesarin seurassa, joten olisi keksittävä jotain muuta. Politiikassa kaivattiin nyt julkisuutta sisällön sijasta, ja Roomassa oli tilaus älyllisesti keskinkertaisille lihaskimpuille, jotka kaikki tuntevat.

Antoniuksen tielle ilmaantui kuitenkin esteitä. Yksi niistä oli hänen ilmeinen älyllinen heikkoutensa, mutta se ei ole milloinkaan ollut politiikassa ylitsepääsemätön este. Muut olivat Lepidus, Octavianus ja senaattori Cicero. Antonius liittoutui Lepiduksen ja Octavianuksen kanssa luvaten järjestää näille ilmaista palstatilaa hänen siivellään ja lisäksi backstage-tilaisuuksia suosittujen kreikkalaisbändien kanssa. Cicero oli vaikeampi tapaus, sillä hän vastusti Antoniusta vedoten järkisyihin, kuten siihen, että tämä oli kelvoton, pinnallinen ja vähä-älyinen alkoholin liikakäyttäjä. Antonius osallistui debattiin ainoalla osaamallaan tavalla eli hakkauttamalla Ciceron pään ja kädet irti.[2]

Antonius teki hyvin pian merkittävän havainnon. Hän tajusi politiikan olevan tylsää, opetteli lukemaan ja näki lifestyle-lehdestä, että Egypti oli todella trendikäs paikka, todellinen caldarium.[3] Antonius kyllästyi häntä Roomassa seuraaviin paparazzokuvanveistäjiin ja suuntasi Aleksandriaan. Aluksi trendikkääksi mainostettu kaupunki tuotti hänelle pettymyksen, sillä paikan kuuluisin rakennus olikin kirjasto. ”Voi kentaurin pallit, miten mälsää”, kommentoi Antonius.[4] Aleksandrian yöelämää valaisi kuitenkin diskopallon tavoin Faroksen majakka ja ennen kaikkea kaupungissa vaikutti protopissis Kleopatra.

Antonius ja Kleopatra Aktionin meritaistelussa Octavianuksen joukkoja vastaan vuonna 31 eaa. Kleopatra on kokapöllyssä eikä tajua mitään mistään ympärillä tapahtuvasta.

Antoniuksen kuumeinen ja pitkäksi venähtänyt juhlimiskausi Aleksandrian yöelämässä herätti pahennusta Roomassa, sillä Antoniuksen lähdettyä pääkaupungista sen ravintolat ja yökerhot menettivät 40 % tuloistaan. Tämä johti siihen, että Rooman yöelämän laatu heikkeni huomattavasti. Kun baareissa tarjottavien martinien taso laski hälyttävästi, senaatti vaati Antoniusta jättämään Kleopatran seuran ja palaamaan kotiin. Antonius ei suostunut, jolloin senaatti Octavianuksen yllytyksestä langetti Antoniukselle porttikiellon kaikkiin Rooman valtakunnan anniskelupaikkoihin. Antoniukselle tämä oli katastrofi, ja hän julisti tunkevansa kaikkiin mahdollisiin anniskelupaikkoihin vaikka väkisin. "Ettekö te tiedä, kuka mä oon?" hän mölisi ja haastoi Octavianuksen portsareineen avoimeen yhteenottoon Aktionissa Kreikassa 31 eaa. Antonius ja Kleopatra skoolasivat taistelun aattona tulevalle voitolleen. Seuraavana aamuna he heräsivät punasilmäisinä ja pää jyskyttäen, eikä taistelu enää vaikuttanutkaan yhtä hauskalta idealta. He livistivät paikalta katkaisuhoitoon Aleksandriaan. Molemmat tekivät itsemurhan saatuaan tietää, että Octavianus oli liittänyt Egyptin Rooman valtakuntaan ja laajentanut näin Antoniuksen ja Kleopatran baariporttikiellon myös Niilin rannoille.

Katso myös[muokkaa]

Viitteet[muokkaa]

  1. Vanha etruskilainen sanonta.
  2. Kädet siksi, ettei Cicero voisi enää kirjoittaa Antoniusta pilkkaavia kirjoituksia; ikävä kyllä Ciceron pää jatkoi puheiden sanelua ja hiljeni vasta, kun se naulattiin pylvääseen senaatin edustalle.
  3. suom. kuuminta hottia
  4. Plutarkhos: Kuuluisien miesten elämäkertoja. Antonius, 51.