Manaaja

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Information.gif Tämä artikkeli ei ehkä ole paskaa, muttei se mikään loistavakaan ole.
Pienellä työllä tästä artikkelista saa sellaisen. Jatkokeskustelua keskustelusivulla.
Kuvakaappaus manaajasta

”Joko hänet on riivattu tai sitten hänellä on vain tavallista isommat kasvukivut.”

~Terveydenhoitaja vanhemmille


Manaaja on henkilö, joka ottaa haasteekseen saattaa takaisin ihmisten ilmoille sellaisia elämäänsä kyllästyneitä yksilöitä, joissa on jokin sisäinen palo ja raivo päässyt yli ymmärryksen. Samoin tämä henkilö saattaa toimia sellaisien surkeiden kohtaloiden kanssa, joissa tuo raivo ja palo ei ole heidän omaansa.

Yleensä tämä päättyy katastrofiin tai ainakaan ei jätä mitään uutiskynnyksen ylittävää kehumisen aihetta. Parhaimmillaankin se vain kadottaa ongelman pariksi tunniksi, eli sen aikaansaannokset häviävät jopa vaipanvaihdolle.


Ammattitaitoa opiskelemassa[muokkaa]

Manaaminen on aina ollut KSE-työtä[1]. Manaajan työ on nimittäin vaatinut ensinnäkin tarpeeksi ikää, jotta näyttäisi itse yhtä väsyneeltä ja raavitulta kuin manaamisen kohde. (Nykyisessä bisnesyhteiskunnassa sitä kutsutaan johtajatasolla auktoriteetiksi ja työntekijätasolla mulkkuna olemiseksi.)

Manaajan on myös täytynyt pystyä hankkimaan itselleen vaatteet, joiden ulkonäkö itsessään riittäisi pelottelemaan riivaajat ulos useista manauksen kohteista. Nykyajan kynnyksellä oli olemassa vaara, että manaajien sotisopia valmistavat räätälit voisivat joutua konkurssiin, mutta emot sekä 70-vuotisia juhlivien vieraat ovat paikanneet tämän markkinaraon omilla korkeampien voimien hylkäämillä kehoillaan.

Miten se tapahtuu?[muokkaa]

Manaamisessa on yleensä kyse verbaalisesta sekä kirjallisesta lahjakkuudesta. Manaaja etsii itselleen manaamisen kohteen. Tämä vaihe on yleensä ollut helppoa toteuttaa aikaisempina vuosisatoina, sillä lähes jokainen ei-kristitty saattoi olla paholaisen riivaama.

Muita hyviä huomion kohteita olivat sairaat, yksinäiset syrjäytyneet, kotieläimet sekä yhteiskunnan pohjasakka, naiset.

Valmistelut[muokkaa]

Manauksen aloittelemista. Kuvassa kohteelle piirretty alueet, joista riivaajan oletetaan pakenevan kauhuissaan Raamatun kohtien ääneen huutamisen alettua.

Manaaja tarvitsee kohteensa manaamiseen useita erilaisia pakanallisia talismaaneja kristinuskon kulmakiviä:

 • Raamattu (Miksi muuten se olisi eniten myytyjen kirjojen joukossa? Sisällön vuoksi?)
 • Krusifiksi
 • Pyhää vettä
 • Äänihuulet
 • Viisi viikkoa vanhat sukat kengissä, joita ei ole riisuttu vähintään yhtä pitkään aikaan
 • Luvan aloittaa manaaminen (Useat nykyajan manaajat unohtavat tämän kohdan helposti hiljaisen tiedon katoamisen vuoksi)
 • Aikaa
  • Nykyään useat manaajat ovatkin rekrytointifirmojen kortistosta
 • Auktoriteettia

Rituaali[muokkaa]

Manaaja aloittaa usein työnsä hankkimalla apua ja sitomalla kohteen sänkyyn. Tästä on kaksikin etua: Saavutetaan välitön auktoriteetin tuoma uskottavuus kohteeseen nähden ja luodaan turvalliset työolosuhteet. Siksi onkin nykyään paljon oppaita, joissa opetetaan ensisijaisesti oikeanlaisten materiaalien hankkimista sekä solmunäppäryyttä. On kuitenkin tärkeää muistaa, että tämän takia manaajaa ei voi jättää kohteen kanssa yksin siitä riskistä, että riivaaja sattuisikin loikkaamaan manaajaan itseensä...

Itse rituaali on siitä eteenpäin lähinnä muodollisuus. Manaaja alkaa huutaa Raamatusta otettuja, usein tilanteeseen täysin sopimattomia lainauksia, pirskottelee vettä kohteen päälle, raivoaa kuin hullu ja painaa krusifiksia kohteen otsalle.

Kuten kaikki tervejärkiset voivat päätellä, ei kukaan hullukaan, saati sitten mikään riivaaja, voi millään kestää tällaista sekopäistä messuamista. Yleensä riivaaja poistuu kohteesta noin 0,03 sekunnissa. Manaajan on kuitenkin syytä jatkaa rituaalia noin kolme tuntia, vähintään, jotta näyttäisi ansainneen palkkansa. Yleensä tuo palkka oli ennen aikaan lahjoja sekä kunnioitusta. (Nykyään se on noin 10 euroa tunnilta ( - rekrytointiyrityksen prosentit, - verot, - tyellit, - tällit, - vellit ja - vaimolle menevä osuus, sillä eihän nyt mitään naismanaajia voi olla.))

Uudistuva manaaminen[muokkaa]

Koska nykyaikana on olemassa vähemmän manattavia kohteita, sillä Nietzsche on tappanut Jumalan ja demonit ovat kuolleet melkein sukupuuttoon tosiuskoivausten riivattavien puutteeseen, manaamisesta on muuttunut paljon vapaamuotoisempaa sekä hyvin paljon vähemmän ammattimaista toimintaa.

Tällä hetkellä manaamista kohtaa eniten Kelan jonossa, YLE-veroa maksettaessa, palattaessa aamuyöstä kotiin tai yritettäessä hankkia lastenhoitoa viikon sijaisuuden vuoksi. Myös hallitustoiminta sekä talouden täydellinen mahalasku ovat manaamisen kohteita.

Koska useat manaajat ovat täysin ammattitaidottomia, on seurauksena yleensä vain kirouksia ja onnettomuuksia sekä henkistä ja fyysistä vammautumista.

On tosin ironisia tutkimustuloksia siitä, että tämä tee-se-itse-manaajan toiminta todella auttaa. Kun ihmiset ovat alunperinkin aivan kamalassa kunnossa, näyttävät riivatuilta herätessään taas yhteen toivottomaan päivään ja kokevat kammottavaa ahdistusta, ei riivaajalla ole mitään saavutettavaa. Samoin ihmisten rasvaprosentin tasainen eksponentiaalinen kasvu sekä päihteet eivät jätä kehoon tilaa riivaajalle. Tämän on huomattu olevan totta myös superflunssien kohdalla. Uusimpaan talousmahtien ilmastokokoukseen onkin huhujen mukaan osallistumassa myös Saatana.

”Sillä oli helvetti sika- ja lintuinfluenssa! En varmaa mene!”

~ Demoni selittämässä Saatanalle uusinta pettymyksen tuottavaa epäonnistunutta työsuoritusta.

Manaaja medioissa[muokkaa]

Elokuvat[muokkaa]

Yleisesti ottaen manaus tarkoittaa taikojen tekemistä, mutta tässä tapauksessa se tarkoittaa kivikautista kauhuleffaa. Elokuva käsittelee tyttöä, jolla on hieman ongelmia. Tyttö alkaa nimittäin muuttua, ja jotenkin hän alkaa pitää enemmän sängyssä oleskelemisesta. Koska siihen aikaan ei tunnettu sanaa murrosikä, niin perheen vanhemmat kutsuivat mukaan papin, joka myöhemmin tappoi itsensä.

Visuaalinen toteutus[muokkaa]

Paavi Pope Benedict XVI suorittamassa manausta opettaakseen tulevia manaajia työnkuvaan.

Manaaja-elokuvan visuaaliset lavasteet tehtiin suoraan maapallon kylmimpiin paikkoihin, ja siirrettiin aina sitä mukaan, missä sääennusteissa sanottiin olevan kylmempää, koska näyttelijöille haluttaan antaa "oikeanlainen vaikutelma" elokuvasta (Tai niiden tekijöistä). Pieni hauska sivuvaikutus oli myös se, että kylmyyden ansiosta ulospäin hengittäessä tuli höyryä, mutta koska apulaisohjaajan suusta yleensäkin tulee höyryä, niin kylmyyden tultua hänen suustaan syöksyi tulta, ja joka aiheutti "manaajatytön" kasvojen palamisen ja rumistumisen. Joka kohtauksen välissä ohjaaja pisti "poikki", ja hengitti suoraan pikkutytön kasvoille, jolloin niihin tuli pysyvät palohaavat. Alunperin manaajasta ei suunniteltu kauhua, vaan tieteisdokumenttikomediaa, jonka vuoksi elokuvan alussa on hyvin "rentoja" antivisuaalisia hetkiä näin pysyäksemme aiheessa.

Jatko-osat[muokkaa]

Manaajasta on tehty paljon hyviä jatko-osia. Esimerkiksi parhaimpiin jatko-osiin kuuluvat:

 • Manaaja ja tumpion paluu
 • Manaaja ja toinen tuleminen
 • Manaaja ja keskiyön kauhea manaus
 • Manaaja ja kauhean naaman kosto
 • Micheal Jacksonin kotivideot
 • Aku Ankka, Munaaja

Uutiset[muokkaa]

Nykypäivänä manaamista tapahtuu sekä uutisissa, urheilutiedotuksissa että erityisesti säätiedotuksissa. Manaamisiin on huomattu tulevan suunnattoman piikin myös aina MTV3-sen loppukevennyksen sekä kaikkien mainosten jälkeen.

Manaaja nykypäivänä[muokkaa]

Nykypäivän kovimmat manaajat ovat ainakin Harry Potter, sinun terveydenhoitajasi ja Aku Ankasta tuttu Taavi Ankka. Toisinaan voit nähdä Manaajan katsoessasi supersuosittuja Scream-elokuvia, jonne omasta mielestään hauskat ohjaajat ovat piilottaneet pääsiäismunia.

Nykypäivän useimpiin manauksiin käytetään vasaraa tai muuta kipua aiheuttavaa, yleensä tylppää esinettä, jolla manaus saadaan ulos suusta kaikkien kuultavaksi. Työvälineallergikot potkivat epäkuntoisten kulkuvälineiden renkaita ja sillä tyylillä parhaita kuulee tien päällä heti kulkuvälineen rikkoutumisen jälkeen.

Viitteet[muokkaa]

 1. Koulutuksen Suoma Etu. Lähde: Suomi-armeija-Suomi-sanakirja

Katso myös[muokkaa]

Aiheesta muualla[muokkaa]

 • https://en.wikipedia.org/wiki/Exorcist (Manaamisesta on tullut niin ammattitaidotonta, ettei Suomi-artikkelia aiheesta ole)
 • Kun menet ilmoittamatta vanhempiesi makuuhuoneeseen. Kiroileminen, kiemurtelu ja sänkyyn kytkeminen voi olla lapselle traumatisoiva kokemus.