Maailmankartta

Kohteesta Hikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Maailmankartta on kätevä jokapäivän työkalu, jolla tarkkasilmäinen kaveri voi löytään tiensä makuuhuoneesta jääkaapille ja siitä olohuoneen sohvalle, mutta yleensä tätä ihmisen lahjaa ihmisille käytetään edellä kuvattua laajempaan maailman tarkkailemiseen.

Vuosien saatossa maailman kartta on muuttunut näkemysten sekä tiedon varassa, mutta surullista kyllä kehitys heilahtelee edelleen hyvästä huonoon nopeammin kuin raskaana olevan mielialat.

Ensimmäiset maailmankartat[muokkaa]

Ennen muinoin olentojen maailma koostui siitä, mitä se tiesi olevan lähellä ja mitä se oletti olevan kauempana.

Eräät ensimmäiset tunnetut kartat piirsi urhea työläismehiläinen nimeltään Maija, oletettavasti miljoonia vuosia sitten. Kuten tavallista, tämä ulkoilmasta nauttiva naisolento esitteli muille minne tulisi mennä heiluttelemalla per... takaruumistaan rytmikkäin liikkein ja ilmaisi siten sen missä mesi olisi makoisimmillaan. Tämä tapa levisi myöhemmin mehiläisten keskuudessa kuin kulovalkea (vaikkakin oikea kulovalkea olisi nimenomaan tuhonnut koko yhteiskunnan ja samalla sen toiveet mitään mettä edes hakea...)

Ensimmäiset ylös merkityt maailmankartat[muokkaa]

Ihmiskunnan kyky suttailla jotain epämääräistä kuvan tapaista, jossa saattoi olla mukana myös jotakin tiedon tapaista, nosti lajin aikanaan esiin muista kuolaavista, pelkästään ruokaa ja sitä itseään jahtaavista elukoista kirjoitustaitoisiksi ruokaa ja sitä itseään jahtaaviksi elukoiksi[1].

Oletettavasti ensimmäiset piirretyt maailmankartat olivat hyvin suppea edustus siitä, mitä saattoi löytää läheltä kotiluolaa. Kuvastosta päätellen ihmisten maailmankuva tuohon aikaan kiteytyi saaliseläimiin ja vihollisheimoihin, joten karttaa ei ollut syytä saada luolan seinää käytännöllisempään muotoon. Oletettavasti luolamiehet eivät olisi kuitenkaan muistaneet sitä tutkia metsästämään lähdettyään. (Hikipedian tutkimusten mukaan tämänkaltainen maailman käsittäminen olisi edelleen vallalla Vammalassa, mutta tutkimusryhmien palaamattomuuden vuoksi asia on yhä epäselvä.)

Kehitys kohti nykymaailman karttaa[muokkaa]

Erilaisten kirjoitusmenetelmien saapuessa maailmankartta pyrki olemaan koko ajan aallonharjalla. Kun Rooman aikaiselle maailmalle selvisi, että Maapallo oli litteä kuin portsarin kanssa tapellut emo-poika, maailmankartasta tuli tämän tiedon edustus. Kun kirkko tajusi, että Maapallo oli maailman keskipiste, tämä ilmiö liittyi mukaan maailmankarttaan. Kun ilmeni, että Maapallo itse asiassa oli pallo, niin se johti banaaninkuoriviipale-karttaan. Todiste ihmisten hitaasta kulttuurillisesta kypsymisestä oli se, että jos Maapallon nimi kerran on Maapallo, niin miten silloin jo ei tajuttu että kyseessä on kuin onkin pallo?...

Eri vuosisatoina karttaan liitettiin monia sellasia asioita, joista oli lähinnä kuultu huhuja erilaisilta kiertäviltä sekopäiltä nestehukkaisilta matkaajilta. (Suunnilleen samalla tavalla rakentuvat nykyaikaisen suomalaisen maaseudun asukkaan sekä taajaman ytimessä kellarihahvilassa istuvan ikinuoren käsitykset maailmasta.) Tästä syystä maailmankartassa esiintyy usein paikkoja, jotka sopisivat paremmin sormusten herran kuvastoon tai jonkin syvänmeren elukoiden kirjan valokuvaaukeamalle.

Nykymaailman kartta[muokkaa]

Maailmankartta.
Ruotsalaisten maailmankartta.

Nykymaaiman kartta on satelliitin tarkka kuvaus maailmasta, sillä se tehdään sateliiteilla. Joidenkin suurimpien salaliittoteoreetikoiden mielestä sateliitit itse asiassa ohjaavat sitä, millainen maailma on, ja ihmisille vain sitten kerrotaan siitä kuin asiantila olisi ennen sen jälkeen olemista. Salaliittoteoriat tuppaavat olemaan monimutkaisia. Kysykää vaikka Mulderilta.

Jos nykyaikaiselle maailmankansalaiselle näyttäisi maailmankarttaa, tämä ei tunnistaisi sitä, sillä "eihän navigaattoria tarvitse katsella, kun se kertoo itse, minne pitää mennä". Tämän sanottuaan professori ajaa luennoimaan ylipalkkaisen iltaman yliopistolla siitä, miten ihmisistä on tulossa teknologian orjia...

Maailmankartan käyttö[muokkaa]

Maailmankarttaa voi käyttää maailman tutkimiseen, mutta sellainen nyt olisi nörtin puuhaa.

Maailmankarttaa voi käyttää myös seuraaviin tarkoituksiin (riippuen sen valmistusmateriaalista ja koostumuksesta):

 • Lyhytikäisenä jalkapallona
 • Aasin hattuna luokan nurkassa
 • Sätkäpaperina
 • Maalia lisäämällä halloween-koristeena
 • Suuruudenhullujen kuvitelmien nälän ruokkijana
  • Ainakin jos sitä pompottelee pöytänsä luona
 • Sotilaallisten virhearvioiden tekemiseen
 • Paperipainona

Maailmankartan mahdollisuudet[muokkaa]

Yleisen tieteellisen totuuden mukaan maailma on pieni, ja se kutistuu aina vain. Jos siis maailmankarttaa rypistää, voi matkustaa nopeammin tapaamaan kavereitaan ostarille tai tutustumaan uusiin matkakohteisiin tai jopa toisille planeetoille.

Joidenkin Hikipedian tutkijoiden mukaan tälläinen olisi mahdollista vain teoriassa ja silloinkin vain jonkinlaisen madonreiän avulla, mutta voihan siihen karttaan iskeä reiän kynälläkin, hitto vie!

Maailmankartta on omalta osaltaan auttanut ihmiskuntaa luomaan toimintakyvyttömän ja epäkäytännöllisen joukkoliikenteen.

Maailmankartta antaa ihmiselle mahdollisuuden ymmärtää oman pienuutensa kaikkeudessa. Ikävä kyllä se ei voi estää heitä luomasta sinne jotakin tekosyytä palauttaa itselleen kaikkeuden navan asemaa. Hyvä tämän luontoisia apukeinoja ovat esimerkiksi oma tontti, uusi auto tai edustusvaimo, joiden avulla oma maailma voidaan saada näyttämään niin niin suurelta.

Maailmankartan (monet monet monet) puutteet[muokkaa]

Maailmankartta on saanut Britit kuvittelemaan, että he ovat maailman napoja. (Viime vuosisata on onneksi ravistanut tällaisia oletuksia heidän mielistään. Maailmankartta nauroikin paskaista naurua, kun Brittien entisiä siirtomaita päästiin kirjoittamaan uusiksi. Vaihtelu virkistää.)

Columbus lähti matkustamaan Intiaan, mutta hänen tielleen tuli pieni este epämääräisen maaläntin muodossa. Muu maailma on jälkikäteen monta kertaa todennut, että olisi ollut parempi, jos heppu olisi hukkunut ennen kuin sattui osumaan perille.

Maailmankartta valehteli Hitlerille, ettei Neuvostoliitto ole niin iso kuin se näyttäisi olevan.[2]

Keskimääräinen Amerikkalainen pystyy väärinkäyttämään maailmankarttaa sijoittamalla sinne omat maat ja paikat päästään, jonka jälkeen he peloissaan tästä uudesta uhasta äänestävät sotapresidentin sitä pommittamaan. Hullua kyllä, se ei estä heitä pommittamasta näitä mielikuvituspaikkoja, sillä heidän mielikuvitusvihollistensa oletetuissa paikoissa tuppaa usein olemaan ihan oikeita ihmisiä.

Maailmankartta voi saada sinut kiertämään kesälomareissullasi turhia mutkia, jos ostat sen kirpparilta ja unohdat tarkistaa vuosisadan. Sopivan kartan ostamalla voi päätyä välttelemään sille piirrettyjä merikäärmeitä, munkkiluostareita ja painajaisista suurimpia, vaimojen suosimia pihakirpputoreja.

Minne tästä eteenpäin?[muokkaa]

Maailmankartta ei osaa sanoa. Se edustaa maailmaa, ei ole se itsessään. (Ellei joku päätä tehdä Maapallosta itsestään karttapalloa. Ajatus on kyllä kutkuttava...)

Viitteet[muokkaa]

 1. Ero on lähinnä siinä, että toisilla on vaatteet päällä ja toisilla ei...
 2. Näitä esimerkkejä on niin monta että ei niistä voi edes tehdä listaa. Etsi itse!

Katso myös[muokkaa]

Maa
Maailma