MC Vittumeitsi

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Star.svg
Tämä artikkeli on kouluesimerkki siitä, miltä hyvä sivu voi näyttää. Tee näin.
Wikipedia-logo-en.png
Bruuu-hhuuu-hu-uttokansantulo! Wikipedian niin kutsutut "asiantuntijat" eivät ole kirjoittaneet tästä aiheesta (enää) yhtään mitään!

MC Vittumeitsi on Wikipediassa informaation merkittävyyden absoluuttinen nollapiste. Käytetyssä asteikossa on tosin Kelvin-asteikkoon nähden se ero, että Wikipedian mittareilla tästä pisteestä on mahdollista päästä myös alaspäin sekä teoriassa että käytännössä.

Taru kertoo, että MC Vittumeitsi oli alun perin joku rap-artisti, joka lämppäsi Nykäsen Mattia tai jotain. Valveutunut kansalainen teki MC Vittumeitsistä artikkelin Wikipediaan, ja taulapäät eivät suostuneet sitä poistamaan. Tämä ajoi yhteisön lähes tuhon partaalle, sillä monien keski-iän saavuttaneiden käyttäjien kauhuksi näytti siltä, että Wikipedia ei kerrokaan aina totuutta, vaan se täytyy edelleenkin lukea ainoastaan Helsingin Sanomista.

Perustelut[muokkaa]

Artikkelin poistoa on puolustettu Wikipedian parhaiden perinteiden mukaisesti eli järkisyihin vedoten. On muun muassa huomautettu, että MC Vittumeitsi on jo sammunut tähti, josta ei ole kuultu enää moneen vuoteen. Argumentti on silkalla nerokkuudellaan hiljentänyt poistoa vastustavat. Hikipedian asiantuntijat suosittelevat samoilla perusteluilla poistoäänestyksen aloittamisen The Beatlesista ja Napoleon Bonapartesta.

MC Vittumeitsin poistoa on kannatettu myös väittämällä sitä tietosanakirjan sisäiseksi vitsiksi. Artikkelin hersyvän huumorin takia arviolta 35 % Wikipedian satunnaisista selaajista ymmärtää sivuston intention väärin, mikä on poistoa kannattavien keskuudessa oiva syy toimia kuten talebanit pyyhkiä historia wikitaivaaseen. Muistelimme, että Adolf Ehrnroothilla olisi tilanteeseen sopiva Kansa, joka ei... -alkuinen lentävä lause, mutta emme valitettavasti löytäneet sitä mistään. Lainaus lienee poistettu kirjastoista ja Internetistä, koska

A) Ehrnroothista ei ole pariin vuoteen kuulunut mitään,
B) hän on klassikko, jonka aika on jo ohi, ja
C) muistelut voi suorittaa tuopin ääressä.

Osa vanhemmasta käyttäjäkunnasta kauhistelee lisäksi artikkelin vulgaaria nimeä ja kyseisen musiikkisuuntauksen edustamaa arvomaailmaa. Hikipedian asiantuntijat suosittelevat näille lastensuojelijoille käymistä Wikipedian tässä artikkelissa ja katsomista peiliin. Myös kurkistaminen ulkomaailmaan kerran vuodessa saattaa tuottaa tajuntaa seisauttavia kokemuksia (edellytyksenä silmien avaaminen).

Poistoäänestyksen kaatumisesta asti jokaisen roska-artikkelin poistoa on vastustettu perustellen "merkittävämpi kuin MC Vittumeitsi". Tämä on osoittanut tutkijoille MC Vittumeitsin olevan merkittävyyden absoluuttinen nollapiste.

Poisto[muokkaa]

»Sinänsä tuolloin ei ollut huolena lähteettömyyden aiheuttamat virheet vaan wikipediaa [sic] kohtuullisen luotettavana. [sic] Deletionistien huolena kuitenkin oli, että Wikipedia hukkuu "paskaan" ja että kevyt sisältö karkottaa asia-aiheista kirjoittavat pois. – – Inklusionistien näkemys puolestaan oli, että täällä luodaan byropediaa jonka säännöt tekevät kirjoittamisesta liian hankalaa ja, että [sic] artikkeleiden puolustaminen poistolta vie suhteettomasti aikaa. Väittely päättyi enemmän tai vähemmän deletionistien voittoon ja käännekohtana voidaan pitää viimein MC Vittumeitsin poistanutta kolmatta poistoäänestystä.»
(Zache1 http://fi.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Kahvihuone_%28k%C3%A4yt%C3%A4nn%C3%B6t%29/Arkisto_58#Merkitt.C3.A4vyydest.C3.A4.2C_tarkistettavuudesta_ja_omasta_tutkimuksesta)

Poistoäänestys järjestettiin niin monta kertaa (3), että saavutettiin haluttu lopputulos, ja Wikipedian artikkeli MC Vittumeitsistä poistettiin äänin 66–26. Syyksi annettiin mm. se, että artistin kotisivut eivät toimi. Nopeaälyisimmät ovat jo ehdottaneet "Jeesus"-artikkelin poistoa vedoten siihen, etteivät hänenkään kotisivunsa toimi.

Katso myös[muokkaa]